19 / 04 / 2024

Beşler'den Silivri'ye fabrika!

Beşler'den Silivri'ye fabrika!

Beşler Et Gıda Sanayi Silivri'de, 40 milyon dolarlık yatırımla bölgenin en büyük fabrikalarından birini kurdu.




Silivri’de 40 milyon dolarlık yatırımı tamamlayan Beşler Et Gıda Sanayi’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Yılmaz Buldu, “Bölgenin en büyük fabrikasını kurduk. Aylık 6 bin ton işleme kapasitesi oluştu. Avrupa ölçüsünde bir fabrika oldu” dedi.


Şirketin bu kapasiteyi kurarken en önemli hedeflerinden biri ihracatı artırmak. Diğer bir hedef, 135’e ulaşan ürün çeşidine yeni inovativ ürünler eklemek. Yılmaz Buldu, “En kısa zamanda tüketicilerimizin çok beğeneceğini umduğumuz yeni ürünümüzü piyasaya sunacağız” dedi. Yeni ve önemli bir proje; et tedariğini güvence altına almak için 5 bin başlık besi çiftliği yatırımı. Buldu, “Fizibilite çalışmamız var. Uygun yer bakılıyor, şartlar olgunlaştığında yatırım yapacağız” dedi. Şirket, ayrıca 2 perakende kasap şarküteri mağazasına ilave bu yıl 5 mağaza daha açmayı planlıyor.72 yıllık Beşler markasında hareketli günler yaşanıyor. Yeni yatırım sonuçlarını vermiş görünüyor. Genel Müdür Yılmaz Buldu, markanın 2016 cirosunu yüzde 93 artırdığını söyledi.


40 bin metrekare alan üzerinde 30 bin metrekare kapalı alanlı yeni fabrika hakkında bilgi veren Buldu, “Şarküteri olarak aylık 4 bin ton üretim kapasitesi var. Bu büyük kapasiteyi Ortadoğu ve Türki cumhuriyetler pazarını da hedefleyerek yaptık. Sucuk markası olarak biliniyoruz. Kırmızı taze et ve et ürünleri kategorisinde Kağıthane’de yatırım mümkün olmadı. Silivri’deki fabrikamızda planlamıştık. Burada map (hazır paketlenmiş ürün) ve taze et işleme kategorisinde 2 bin ton kapasite kurduk. Temmuz 2015’te devreye alındı. Böylece taze et işleme, kemiksiz vakumlu et ürünleri, taze ve donuk paketli ürünlere hızlı bir giriş yaptık. Sektörde rekabet çok yoğun. Yatırım kaçınılmaz. Fabrika yatırımından sonra yine yatırıma devam ettik. Map ve taze et kategorisine başladığımızdan bu yana yatırım 5 milyon doları geçti. Perakende Kasap şarküteri olarak biri fabrika satış noktamız, diğeri Şişli’de 2 mağazamız var. 2017’de uygun noktalar bulursak 5 mağaza daha açacağız” diye konuştu.


Yılmaz Buldu’nun verdiği bilgiye göre map yatırımı da ciroya yansıdı. 2016 cirosunun yarısı map ve taze et kategorisinden geldi. Buldu, “Ciromuzu yüzde 93 artırmışız. Ekonomimizdeki koşullar ve sektörel rekabet dikkate alındığında bizim için güzel bir sonuç” dedi.


135 çeşit ürünü var


Beşler’in şarküteride yaklaşık 75 kadar ürün çeşidi, map ve taze et kategorisinde yaklaşık 25 ürün çeşidi, vakumlu kemiksiz taze et ürünlerinde de 35 ürün çeşidi raflarda. Yeni ürünler üzerinde çalışılıyor. Yılmaz Buldu, “Bu yıl yüzde 30 büyüme hedefimiz var. İnovatif ürün geliştirmede sorunlar var. Marketler fiyat odaklı yaklaşımda bulunuyor. Kırmızı ette arz yetersizliği sorun. Tarım Bakanlığımızın çalışmaları olduğunu biliyoruz. Ancak ithalatla karşılanamayacak kadar stratejik öneme sahip bir ürün olan kırmızı ette, sürdürülebilir üretim ve destekleme politikası gerekiyor. Hammadde maliyetleri nedeniyle ihracat Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerle sınırlı. KKTC, Azerbaycan, Gürcistan ve Irak’a ihracat yapıyoruz. Bu yıl Ortadoğu pazarını geliştirmek istiyoruz. Bizim ette ana tedarikçilerimiz var. Et ve Süt Kurumu’dan alım yapıyoruz. Ege ve Trakya bölgelerinden uygun fiyat bulursak kesim yapıyoruz. Et tüketimi artarken hayvan sayısı artmıyor. İstikrarlı fiyat politikasına ihtiyaç var. Bunun aşılması için özel sektör-devlet işbirliğinin sağlanması gerekiyor. Girdi ihtiyacımızın bir kısmını karşılamak için 5 bin başlık besi çiftliği fizibilite çalışmamız var. Uygun yer bakılıyor ve şartlar olgunlaştığında bu yatırımı da yapacağız” diye konuştu.


Kırmızı et tüketiminin gelişmişlik düzeyini gösterdiğini, Türkiye’de kişi başına düşen tüketimin 13-16 kg arasında kaldığını, Avrupa’da 45 kilo olduğunu belirten Yılmaz Buldu, “Bu neden böyle? Türkiye hayvancılık sektöründe sorunlar yaşıyor. AB müktesebatında bizi en çok zorlayan alan hayvancılık ve bizi zorlu bir süreç bekliyor. Türkiye kırmızı ette büyümek istiyor. 2010’da 780 bin ton olan kırmızı et üretimi vardı. 6 yılda 1 milyon 173 bin tona ulaştı. Buna rağmen arz darlığı devam ediyor. 2023 hedefi 1.6 milyon ton olarak belirlemiş” dedi.


BEŞLER, 72 YILLIK MARKA


Beşler Sucuk, 1945’te İstanbul’da kuruldu. 2001 krizinde işadamı Kenan Altun ortak oldu. Altun, sonradan hisse alımlarıyla markanın ana sahibi durumuna geldi. İlk ‘pişme sucuk’ ve ilk ‘fermente sucuk’, ilk vakum ambalajlı sucuk gibi inovatif ürünleri geliştirdi. Ürünleri altın madalya aldı. Genel Müdür Yılmaz Buldu’nun verdiği bilgilere göre sektöründe Türkiye’nin en çok bilinen ilk 3 markası arasında. Kağıthane fabrikası yetersiz kalınca 2007’de Silivri’de yeni yatırım kararı aldı. 2011’de yatırıma başladı ve sektöründe bölgenin en büyük fabrika yatırımını yaptı. 2014’te tesis faaliyete geçti. Şarküteride aylık 4 bin ton, map ve taze et işleme kategorisinde 2 bin ton kapasite kuruldu. Temmuz 2015’te taze et işleme, kemiksiz vakumlu et ürünleri, taze ve donuk grubu paketli ürünlere hızlı bir giriş yaptı. Yılmaz Buldu, “Rekabetin çok zor olduğu bir sektördeyiz. Şirket sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanımız Kenan Altun’un sektörle ilgili iddiası ve hayali çok büyük. 2013 ve 2014 yılları bizim için çok zor dönemlerdi. Kendileri büyük irade gösterdiler ve fedakarlık yaptılar. Bunun kıymetini bilerek, sektördeki yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin takibini sağlayarak, tüketicinin beğenisini öngörüp, üretim prosesine hakim olup, liderliği hedefliyoruz. Kurumsal kimliğimizi daha profesyonel, rekabetçi, küresel ekonomiyle uyumlu ve daha iyi anlamda oturtmak için çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa’da böyle bir tesis 1-2 tane ancak var. Öncelikle hedefimiz ilk üçte yer almak ve sonrasında liderliğe yerleşmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.





Silivri Belediyesi



Geri Dön