25 / 04 / 2024

Beton ne demektir?

Beton ne demektir?

İnşaat yapıtaşı olan beton ne demektir, beton nasıl hazırlanır ve beton çeşitleri nelerdir? Sorularınızın yanıtı ve detayları haberimizde...



Beton ne demektir?

Yapı inşaatlarında kullanılan ve olmazsa olmaz niteliğine sahip beton; çimento, çakıl, kum gibi "agrega" denilen maddelerin bir bağlayıcı madde ve su ile birleştirilmesinden meydana geliyor. Özelliklerini çimentonun hidratasyonundan alan beton ilk başta plastik bir hal alıp daha sonra katılaşıp sertleşerek kitle görünümünü kazanıyor.


Betonun tanımlanması ve sınıflandırılması genel olarak basınç dayanımına göre yapılıyor. Basınç dayanımı sınıfı C 50'nin üzerinde olan betonlar, yüksek dayanımlı beton olarak tanımlanıyor.


Beton çeşitlerinden bazıları..

*Ağır beton: Çok agrega kullanılarak yapılan beton olarak karşımıza çıkıyor. Ağır betonun birim hacim kütlesi 2600 kg/m3'ten fazladır.


*Artgermeli beton: Betonun çekmeye karşı zayıf olmasının üstesinden gelmek için kullanılan yöntemdir. Yüklemeden önce betona uygulanan sabit bir basınç kuvveti sayesinde, betonda yükleme sonrası oluşacak çekme gerilmelerinin sınırlandırılması esasına dayanıyor.


*Asfalt betonu: Mineral agrera ile asfalt ya da asfalt çimentosu karışımından meydana geliyor.


*Ateş betonu: Ateşe dayanıklı agregalar ile alüminli ya da kireçli-alüminli çimento ile hazırlanan ve 400 dereceden yüksek sıcaklığa dayanabilen betondur.


*Demirli beton: Çatlamaması için bir miktar demir ile güçlendirilmiş betondur.


*Demirsiz beton: İçinde demir donatısı bulunmayan betondur.


*Hafif beton: İçinde boşluklar bulunmaması dolayısıyla normal betonlardan daha az ağır olan ve etüv kurusu birim hacim kütlesi 800-2000 kg/m3 arasında olan betondur.


Beton kalitesi nasıl anlaşılır?

Kaliteli bir beton için, hazır betonun üretiminde kullanılacak, doğru seçilmiş malzemelerin kalitelerini ve birbirlerine uyumunu incelemek için laboratuvar deneyleri yapılması gerekiyor. Yapılan incelemer sonucunda betonun niteliği ortaya çıkıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön