19 / 04 / 2024

Beton yol uygulamasıyla 10 senede 12 milyar tasarruf yapılabilir!

Beton yol uygulamasıyla 10 senede 12 milyar tasarruf yapılabilir!

TÜRKÇİMENTO; düşük bakım ve onarım gerekliliği ve uzun ömrüyle dünyada tercih edilen beton yolların Türkiye’de de yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının, teknik ve ekonomik açıdan pek çok fayda sağlayacağını vurguladı.



TÜRKÇİMENTO; düşük bakım ve onarım gerekliliği ve uzun ömrüyle dünyada tercih edilen beton yolların Türkiye’de de yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının, teknik ve ekonomik açıdan pek çok fayda sağlayacağını vurguladı. Konuyla hakkında görüşlerini paylaşan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, “Uzun ömürlü, yaşam-döngü maliyeti düşük, yerli ve milli beton yolların bir alternatif olarak kullanılmaya başlanması milli bir mesele olarak değerlendirilmelidir. Beton yolların bağlayıcısı yani ana malzemesi, üretimi tamamen yerli kaynaklara dayanan çimentodur. Bu nedenle, beton yolların daha yaygın kullanımıyla ekonomi desteklenecek, ülkemizin mali kaynakları dışarıya gitmeyecektir” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de beton yolların yaygın kullanımıyla sağlanacak ekonomik kazanımların büyüklüğüne işaret eden Bozay, “Ülkemizde, otoyolların ve devlet yollarının yüzde 50’si, il yollarının yüzde 10’u ve yerel yönetim yol ağının yüzde 40’ının beton yol olmasıyla; ilk yapım maliyetinde yaklaşık 1 milyar dolar/yıl, bakım-onarım maliyetinde yaklaşık 180 milyon dolar/yıl olmak üzere, 10 yılda yaklaşık 12 milyar dolar tasarruf sağlanabilir. Gelişen ve büyüyen Türkiye’de uzun ömürlü, daha az bakım-onarım gerektiren ve aynı zamanda vatandaşlarımıza konforlu bir hizmet sağlayan yollara olan ihtiyaç her geçen gün artmakta.” ifadelerini kullandı.

Beton yol uygulamasıyla 10 senede 12 milyar tasarruf yapılabilir!

VALİLİKLER VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ BETON YOLLARI TERCİH EDİYOR

Beton yolların ülkemizde Valilikler ve Büyükşehir Belediyelerinin tercihi olduğunun altını çizen Bozay, “ülkemizde beton yolları yaygın şekilde tercih eden illerimizden biri de Samsun. Büyükşehir Belediyesi, kurduğu 4 beton santraliyle yol yapım çalışmalarını 3 kat hızlandırdı. Yatırım maliyetlerinde yüzde 70’e varan oranlarda tasarruf sağlayan Büyükşehir Belediyesi, kendi ürettiği betonla farklı ilçelerde sağlam ve konforlu yollar inşa ediyor.”dedi.

Beton yolların başarılı uygulamalarına bir diğer örnek ise yaptığı çalışmalarla Van Büyükşehir Belediyesi olarak gösterildi. Van Büyükşehir Belediyesi, zaman zaman eksi 40 dereyi bulan dondurucu soğuklarıyla Türkiye’nin en soğuk ilçesi olarak bilinen Çaldıran’da silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) yol çalışmalarını bitirdi.

Şehrin 4 farklı ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi daha ekonomik ve sağlam SSB yollarla vatandaşlarına konforlu ve güvenli ulaşım imkanı sunuyor.

Beton yol uygulamasıyla 10 senede 12 milyar tasarruf yapılabilir!

METROBÜS YOLU BETON KAPLAMA İLE YENİLENİYOR

Volkan Bozay Türkiye’de hayata geçirilen en son beton yol örneklerinden birinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açıklanan Beyaz Yol uygulaması olduğunu belirtti.

Bu uygulama ile yolların özel reçeteli beton yollarla değiştirileceğinin açıklandığını belirten Bozay, şunları söyledi:

 “İBB, Beyaz Yol uygulamasını Cevizlibağ - Yenibosna hattında başlattı. Bu uygulama ile metrobüslerin tonajından kaynaklı bakım isteyen ve çabuk bozulan mevcut kaplama yerine; kaliteli ve bakım istemeyen beton yol hayata geçiriliyor”

Bu uygulama ile metrobüs hattında 21 sene boyunca bozulma ve deformasyon olmamasının beklendiğine dikkat çeken  Bozay, her yıl 2 defa yapılan bakım çalışmasına gerek duyulmayacağı için bakım maliyetlerinin de ortadan kalkacağını kaydetti. 

Beton yol uygulamasıyla 10 senede 12 milyar tasarruf yapılabilir!

YÜZDE 40 MALİYET TASARRUFU, 3-4 KAT DAHA UZUN KULLANIM ÖMRÜ

Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sadece ilk yapımda bile yüzde 40 maliyet tasarrufu sunarken 3-4 kat daha uzun kullanım ömrü sağlıyor.

TÜRKÇİMENTO, 2021 senesinde 34 şehirde yerinde bilgilendirmenin yanı sıra ve ülke çapında kamu kurumlarıyla başarılı çalışmalar yürüterek, 13 şehirde ilk kez olmak üzere toplam 69 şehri beton yolla buluşturdu. Yalnızca 2021 senedinde 3124 km beton yol yapımının tamamlanmasıyla 1,2 milyon ton çimento tüketimi sağlandı. Türkiye’nin her bölgesinde 15 bin km’yi aşan beton yol uygulamalarına destek verildi.
Uşak Belediyesi 2 arsa satıyor! Yatırımcılar dikkat!

Pendik Dumlupınar ve Orta mahalleleri 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

aziantep Büyükşehir Belediyesi'nden büyük fırsat! 2 ilçede gayrimenkul satıyor!

Citroen C5 Aircross SUV'da büyük kampanya! Citroen C5 Aircross ne kadar? İşte 7 Temmuz 2022 fiyat listesi


Geri Dön