25 / 04 / 2024

Betonarme yapılar ne kadar güvenli?

Betonarme yapılar ne kadar güvenli?

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi işbirliğiyle Sarıyer’de ‘Betonarme Yapılar Semineri’ düzenlendi...



Sarıyer'de İTÜ İnşaat Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  ‘Betonarme Yapılar Semineri’ düzenlendi. Seminerde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç önemli açıklamalarda bulundu.

Sarıyer Posta'da yer alan habere göre; İstanbul Sarıyer’de İTÜ İnşaat Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ortaklığında ‘Betonarme Yapılar Semineri’ düzenlendi. Seminerde açıklamalarda bulunan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç depremlerle yıkılan binaların yüzde 99’unun kaçak olduğunu ve mühendislik yardımı almadığını dile getirdi.

İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden çalışmalarda bulunmuş olan Prof. Dr. Zeki Hasgür, Prof. Dr. Metin Aydoğan ve Doç. Dr. A.Necmettin Gündüz onuruna düzenlenen seminere; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal Aldemir, İTÜ İnşaat Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Güler, İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ile akademisyenler ve inşaat mühendisleri katıldı.

Betonarme yapılar ne kadar güvenli?

“HERKESİN ÖNCELİKLE SAMİMİ OLMASI GEREKİYOR”

Şükrü Genç seminerde yaptığı konuşmada bu yapılan sempozyumların çok önemli olduğuna dikkat çekti. Günümüzde de genel konu deprem diyen Genç sözlerini şöyle devam etti:

“Yıkılan binaların yüzde 99’u kaçak yani mühendislik yardımı almamış, niteliğinin ne olduğu bilinmeyen yapılar. Deprem olduğunda %99’u yıkılacak. Yapı güvenliğinin olmadığı, binaların doldurulduğu kentlerde yaşıyoruz. Sarıyer’in de %75’i bu şekilde inşa edilmiş. Büyük Millet Meclisi’nde çok önemli bir komisyon kurulmuş. Deprem Araştırma Komisyonu. Ve gerçekten de çok önemli çalışmalar yapılmış, çok doğru şeyler tespit edilmiş ama sonrasına bakıldığında bu tespit edilenlerin hayata geçirilmediğini görüyoruz veya geçirilse bile farklı alanlarda uygulamalar yapılmış. Örneğin 6306 sayılı afet yasası çıkartılmış ama uygulanması gereken alanlarda değil daha çok rant bölgelerini ilgilendiren yerlerde uygulama alanı bulunmaya çalışılmış. Ama beraberinde yanlışlıklar var. Özellikle yapı sistemini seçilmesi konusunda mühendislerin emeği çabası olmalı. Zemin etüdünün ne olduğunu bilmiyorlar. Olayın sonuna gelindiğinde ise yine aynı senaryoları izliyoruz. O zaman bir şeyi kabul etmek lazım. Ne olursa olsun üniversiteden başlayan ve sosyal yaşamda en uç noktaya kadar olan, bu yaşamın içinde olan herkesin öncelikle samimi olması gerekiyor. Ben burada eğitim alan herkesin yaşamlarında başarılar diliyorum ve onların sorumluluklarının bilincinde bu alana katkı sağlayacaklarından en ufak bir şüphem yok.”

Betonarme yapılar ne kadar güvenli?

ÇOK SAYIDA KONU ELE ALINDI

Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de özellikle son aylarda çok sayıda sarsıntı meydana geldi. Başta Elazığ ve Malatya’daki depremlerde birçok vatandaşın hayatını kaybetmesi gündeme ‘betonarme yapılar ne kadar güvenli?’ sorusunu getirdi. Düzenlenen ‘Betonarme Yapılar Semineri’nde yapı mühendisliğinde ve beton malzemelerinde gelişmeler, depreme dayanıklı bina tasarımında güncel yaklaşımlar ve yönetmelik uygulamaları, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin betonarme binalara uygulaması, yapı sağlığı izleme sistemleri ve Sünek olmayan mevcut betonarme binaların deprem davranışlarının araştırılmasına yönelik tam ölçekli bina deneyleri gibi konuları işlendi.

13 soruda kentsel dönüşüm!


Geri Dön