24 / 04 / 2024

Beyaz eşya satışlarında artış görüldü!

Beyaz eşya satışlarında artış görüldü!

Adana Ekspress gazetesi köşe yazarı Feridun Arseven, beyaz eşya satışlarına değindi. İşte köşe yazısı; Konut, satışları, otomobil sektöründen sonra beyaz eşya sektöründe de bir hareket var.



Eylül dönemine kadar mayıs, haziran dönemleri dışında negatif gelişme gösteren beyaz eşya yurt içi talebinin eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 8 oranında artış sergilediği görülmektedir. 


2013 Yılı ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ortaya çıkmış olan artış yüzde 4.5 oranında idi. Bu yıl daha yüksek bir artış söz konusudur. Diğer taraftan ihracatımıza bir önceki yılın ekim dönemi itibariyle bakıldığında: buzdolabı ve soğutucular ile kurutma makineleri dışında, dondurucular, çamaşır makinesi, fırın ve ocaklarla bulaşık makine satışlarında tutar olarak artışlarla karşılaşılmaktadır. 

Buna karşılık bir önceki aya göre ise, kurutma makinelerinin dışında, beyaz eşya ihracatında azalmalar gözlemlenmektedir. 


Ekim döneminde yurt içi talebe ilişkin verilere baktığımızda. yüzde 2.1"lik artışın (bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla) olduğu ve ekim döneminde üretimin yaklaşık yüzde 3 Tinin yurt içinde satıldığını görmekteyiz. Beyaz eşya grubunda yurt dışında müşterilerimiz (ithalâtçılar) kimler diye göz gezdirdiğimizde; En büyük ithalâtçıların İngiltere. Fransa, Almanya, İspanya, ABD gibi teknoloji devi ülkelerin olduğunu görmekteyiz. Demek ki artık ülkemiz beyaz eşya grubunda bu ülkelerin dikkatini çekecek kalite, fiyat, ulaşım v.b faktörlere sahip. Buna sevinmemek mümkün değil tabii. Beyaz eşya ihracatımıza ocak- ekim dönemi itibariyle baktığımızda: bir önceki yılın aynı dönemine kıy asla tutar olarak yine artışlarla karşılaşmaktayız. 2013 yılı ocak ekim döneminde 2.7 milyar dolar olan ihracatın. 2014 aynı dönemde y aklaşık yüzde 7 civarında bir artışla 2,9 mily ar dolarlık seviy ede gerçekleştiğini görmekteyiz. Özetle Otomobil sektöründe yurt içi değilse de, ihracat bazında artışlarla karşılaşılmış ve ağustos dönemine kadar satışları düşen konut sektöründe de. bu ay dan itibaren satışlarında yükselişlerle karşılaşılmıştı. Ardından, beyaz eşy a grubunda ekim döneminde yurt içi talepte artışın yanı sıra. y urt dışına ihraçlarda da ekim döneminde. bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artışlarla karşılaşıldığı görülmektedir. Yılın üçüncü çey reğinde bu sektörlerdeki kımıldanma ülke açısından önemlidir. 


Adana Ekspress


Geri Dön