24 / 04 / 2024

Beyaz eşyaya KDV ve ÖTV indirimleri ilaç gibi geldi!

Beyaz eşyaya KDV ve ÖTV indirimleri ilaç gibi geldi!

2007'den beri gerileme yaşayan beyaz eşya sektörünü canlandırmak üzere yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, büyüme getirdi



GFK Araştırma Şirketinin sektör araştırmasına göre, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırınlardan oluşan ve 2007'den beri adetsel anlamda gerileme yaşayan beyaz eşya sektörünü canlandırmak üzere yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, Mart-Haziran 2009 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre adetsel bazda yüzde 9'luk adetsel, cirosal bazda da yüzde 18'lik de cirosal büyüme getirdi.

Söz konusu dönemde en fazla büyüme ise yüzde 26 adetsel ve yüzde 40 cirosal olmak üzere henüz doymamış bir pazara sahip olan bulaşık makineleri kategorisinde sağlandı.

Ocak-Şubat 2009 döneminde bir önceki seneye göre yüzde 26,4'lük adetsel bir kayıp yaşayan beyaz eşya sektörü, üretici firmaların ve hükümetin devreye soktukları KDV ve ÖTV kampanyalarıyla Mart'tan itibaren toparlanmaya başladı.

Bu yılın Mart-Haziran dönemi sektörün adetsel olarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9 oranında büyümesi sonucunda, büyük beyaz eşya sektörü 2009 ilk yarı yılını sadece yüzde 1,2'lik bir adetsel kayıpla kapatmış oldu.

YILIN İLK YARISINDA SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ
Bu yılın ilk yarısında beyaz eşya sektörü adetsel olarak yüzde 1,2 oranında daralırken, cirosal anlamda yüzde 7,4 oranında büyüdü.

Bulaşık Makineleri kategorisi ise 2009'un ilk yarı yılında krizden etkilenmeyerek adetsel ve cirosal büyüme gösteren tek kategori oldu.

Buna göre buzdolabı satışları yüzde 2,4, çamaşır makinaları satışları yüzde 3, fırın satışları da 3,5 oranında azalırken, bulaşık makinalarının satış adedi yüzde 4,1 oranında arttı. Bulaşık makinaları cirosal bazda yüzde 16,9 oranında büyüme kaydetti. Daha doygun bir pazara sahip olan buzdolapları ve çamaşır makineleriyse pazar payı kaybına rağmen sektörde birincilik ve ikinciliklerini korudu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEM KAZANIYOR
Küresel ısınma, küresel kriz, yetersiz ya da alternatif enerji kaynakları gibi konular gündemde önemli bir yer kazandıkça, tüketiciler de satın alımlarını gerçekleştirme aşamasında su tasarrufu, enerji tasarrufu gibi özelliklere daha fazla dikkat etmeye başladı.

Bu kapsamda beyaz eşya sektörü toplamında baskın olan "A" sınıfı daha da büyüyerek geçen yılın Ocak-Haziran döneminde yüzde 65,8 olan adetsel payını, bu yılın aynı döneminde yüzde 69,1'e çıkardı.

Büyük beyaz eşya sektör toplamında geçen yılın 6 aylık döneminde yüzde 1,9 gibi bir pay alan "A " sınıfı ise özellikle çamaşır makinesi kategorisinde önem kazandı ve bu yılın aynı döneminde yüzde 6,1'lik bir paya ulaştı.

Enerji tüketimi açısından en önemli kategori olan buzdolaplarında ise "A" enerji sınıfı, payını 5 puan artırarak geçen yıla göre Ocak-Haziran döneminde yüzde 73,4'e, "A " enerji sınıfı da 1,9'luk puan artışıyla adetsel payını yüzde 3,3'e çıkardı. Fırın kategorisinde ise "A" sınıfı, "B" ve "C" sınıfları karşısında pay kazanarak fırın pazarının yüzde 56'sına hakim oldu.

Tüm bu gelişmeler de tüketicinin gözünde enerji sınıfının gittikçe daha fazla önem kazanmaya başladığını ortaya koydu.

FIRINLARDA ANKASTRENİN PAYI ARTIYOR
Ankastre segmentinin diğer beyaz eşya kategorilerine göre en fazla paya sahip olduğu fırın kategorisi de 2008 ilk yarı yıla göre payını yaklaşık iki puan artırarak adetsel bazda yüzde 20,7 paya yükseldi.

Özellikle yeni mutfak yaptıranların tercihi olarak ön plana çıkan ankastre fırınlar pozitif trendi korumaya devam etti.
AA


Geri Dön