29 / 03 / 2024

Beyazıt Paşa Medresesi restorasyonunda sona gelindi!

Beyazıt Paşa Medresesi restorasyonunda sona gelindi!

Bursa'daki 600 yıllık Beyazıt Paşa Medresesi’nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarihi medresenin yaklaşık 2 ay sonra kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacağını söyledi.



Bursa’da yer üstünde el atmadık tarihi eser bırakmayan Büyükşehir Belediyesi’nin yer altından gün yüzüne çıkardığı eserlerin başında gelen 600 yıllık Beyazıt Paşa Medresesi’nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 6 binanın yıkılmasının ardından toprak altından yeniden gün yüzüne çıkartılan tarihi medresenin yaklaşık 2 ay sonra kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacağını söyledi.


Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması için Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılardan Osmanlı eserlerine, 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık Arkeopark’a kadar her alanda restorasyon çalışmalarını başarıyla sonuçlandıran Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşil’in Şible semtinde, üzerinde 6 bina bulunan Beyazıt Paşa Medresesi’nin yeniden ihyası için başlattığı çalışmalarda sona gelindi. Binaların kamulaştırılıp yıkılmasının ardından yapılan restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarıyla 600 metrekare alana sahip 6 asırlık külliye tamamen gün yüzüne çıktı. Çelebi Mehmet dönemi eserlerinden biri olan tarihi medrese, kemerleri ve duvar işçilikleriyle ilk günkü orijinal halini almaya başladı.


2 ay sonra açılıyor


Beyazıt Paşa Medresesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tüm ihtişamıyla kendini gösteren tarihi medresenin yaklaşık 2 ay sonra faaliyete başlayacağını ifade etti. Çevre düzenlemeleri ve otoparkıyla Yeşil semtinin en güzel noktasında yer alan medresenin Bursa’ya ayrı bir değer katacağını belirten Başkan Altepe, “Burada sosyal ve sanatsal aktiviteler gerçekleşecek. Artık son rötuşlar yapılıyor. Tüm Bursamıza, Yeşil semtimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.


Sadaka taşı uygulaması…


Başkan Altepe, Bursa’daki birçok tarihi eserde olduğu gibi Beyazıtpaşa Medresesi’nde de bulunan sadaka taşının da restorasyon süreci kapsamında korunduğunu ifade etti. Sadaka taşı uygulamasının Osmanlı’nın en büyük hasletlerinden biri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri, sadaka taşı uygulamasıdır. İhtiyaç sahibi kimseler acil ihtiyaçlarını buraya konulan paralarla karşılayabiliyorlar. Kimin koyduğu ve aldığı görülmeden, sıkıntı giderilmiş oluyor. Ecdadımızın bu güzel uygulaması da tarihi medresede yerini almış oldu” diye konuştu.


TOKİ Haber 


Geri Dön