25 / 04 / 2024

Beylikdüzü metrobüs hattının temeli atıldı!

Beylikdüzü metrobüs hattının temeli atıldı!

Temeli atılan metrobüs hattı ve karayolu düzenleme inşaatının 29 Ekim'den önce tamamlanması planlanırken, hattın hizmete girmesiyle Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafe 83 dakikada kat edilecek



Avcılar-Beylikdüzü arasında başlanan yol düzenleme inşaatıyla yolun orta kısmında metrobüs hattı ile 3'er şeritli gidiş ve geliş transit yol yer alacak. Güzergah üzerindeki yerleşim yerlerine geçişi sağlamak amacıyla D-100 Karayolu'nun gidiş ve geliş yönlerinde 2'şer şeritli yan yol da bulunacak. Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattı tamamlandığında yoğun trafikte yaklaşık 1 saatte alınan bu mesafe, 20 dakikada kat edilecek. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafe ise 83 dakikada alınmış olacak. Avcılar-Beylikdüzü arasında Avcılar Merkez, Ambarlı, Saadet, Haramidere San., Haramidere, Beylikdüzü, Beylikdüzü Belediye, Bizimkent, Hadımköy-Beykent ve Tüyap olmak üzere toplam 10 adet durak yer alacak. Uzatılan metrobüs hattında 10 adet yaya üstgeçidi ile Avcılar ve Beylikdüzü'ne de metrobüs araçları için birer adet triyaj alanı inşa edilecek. 40 kilometre olan Söğütlüçeşme-Avcılar Metrobüs hattı, Beylikdüzü etabı bittiğinde toplam 50 kilometrelik bir uzunluğa sahip olacak.

29 Ekim'de tamamlanması planlanan metrobüs hattı karayolu düzenleme inşaatının temel atma töreni Beylikdüzü'nde gerçekleştirildi. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasının başında sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırıyı kınadığını söyledi. Göreve geldikten sonra İstanbul'u adeta şantiyeye çevirdiklerini belirten Topbaş, Bakırköy-Silivri, Kadıköy-Kartal, İkitelli-Başakşehir, çekmeköy-Alemdağ ve 24.5 kilometrelik Kabataş-çağlayan-Tekstilkent-Bağcılar-Mahmutbey metro hatlarının ihalesini yakında yapacaklarını söyledi. Topbaş, 'Sayın Başbakan metroların, Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılması kanununu yürürlüğe soktu. Meclis'te bunun için 'Topbaş ve Gökçek yasası' dediler. Bunlara 'kıyak bir yasa' dediler. Ama geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan, Kılıçdaroğlu ile birlikte metro hattının açılışını yaptı. O zaman bu nasıl bir kıyak yasa' diye konuştu.

Topbaş, metrobüsün Beylikdüzü'ne kadar uzatılmasının gecikme sebebini ise, 'Yap-işlet-devret olarak bunu yaptırabilir miyiz diye bunun çalışmasını yaptık. Ancak şirketler, çok az kar edecekleri için bunu kabul etmediler' şeklinde açıkladı. Kaynakları doğru kullanmaya çalıştıklarının altını çizen Topbaş, 'Bütçemizi her yıl yüzde 98'lerde realize ediyoruz. Ben buradan bizim aleyhimizde konuşanlara sesleniyorum; özellikle de Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Biz büyükşehirlerimizin bünyesinde çalışan şirketlerimizin yıllık bilançosunu internet sitelerine koyuyoruz. Siz de kendi illerinde ve ilçelerinizdeki şirketlerinizin bilançolarını internete neden koymuyorsunuz şžeffaflık diyorsunuz, bunları koyun halk görsün. Biz yaptık' şeklinde konuştu.

Başkan Kadir Topbaş, metrobüs hattı ve karayolu düzenleme inşaatının 79 milyon liraya mal olmasının hedeflendiğini belirterek, şirket yöneticilerinden, inşaatın 29 Ekim'den önce tamamlanması yönünde söz aldı. şžirket yetkilisine 'Bak ne giyinmiş, kıyafetlerini birbirine uydurmuşlar. İşler de böyle olacak' şeklinde espri yapan Topbaş, çalışmaların şehir hayatını aksatmayacak şekilde yapılmasını istedi.

Törende konuşan AK İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. Babuşcu, 'Ben buraya geldiğimde meydanlarda konuşan birilerini hatırladım. 29 Mart öncesi Beylikdüzü'ne geldiğimizde metrobüs ile ilgili düşüncelerimizi söylemiştik. Ama birileri başka şeylerle geldi. CHP 29 Mart'ta 'yolsuzluk' diyordu, ellerinde kırmızı dosyalarla dolaşıyorlardı. Biz siyasi edebimizle bunları gülerek ve hayretle karşıladık. şžimdi geriye dönüp baktığımızda dosyalarla dolaşanların bir tek dosyası bile yargıya ulaşmadı. İnsanları o dosyalarla manipüle etmeye çalıştılar' şeklinde konuştu.
'Biz sadece yapacağımız şeylerin sözünü verdik ve onları yaptık' diyen Babuşcu, 'Kılıçdaroğlu 29 Mart'ta İstanbul'da her yoksul aileye 400-500 lira maaş bağlayacağını söylemişti. Tıpkı şimdilerde söylediği Aile Sigortası gibi, 600 ila 1200 lira arasındaki maaş vaatleri gibi. Onlar İstanbul'u alamayacakları için bol keseden atıyorlardı. Kılıçaroğlu'na sesleniyorum; Antalya, Mersin,  İzmir  sizde, orada yoksul aileler yok mu İstanbul'da vaat ettiğiniz bu paraları orada verin. Örneklerini gösterin bu millete. Bu millet iki anahtar vaat edenlerin sonuçta ne yaptıklarını çok gördü. Bu millet, mazotu bir gecede 1 liraya indirenleri de gördü. Bunlar, yeniden bol keseden siyaset yapma anlayışını canlandırmaya çalışıyorlar. Biz sadece yapacağımız şeyleri söyler ve bunları yaparız. 29 Mart'ta seçimlerden sonraki ikinci yılımızı tamamlayacağız. Her ilçede AK Partili belediyeler 'halka hesap veriyoruz' toplantıları düzenleyeceğiz. Biz yaptığımız işlerle konuşuyoruz, yolsuzluklarla gelmiyoruz. Sarıyer'de başkan yardımcıları neden tutuklu Maltepe'de neden mali polisler belediye binalarında arama yaptılar Bunlar önce bunun cevabını versin' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Topbaş ve Babuşcu, iki çocukla birlikte inşaatın temelini attı.
Türkiye/VOLKAN KAYALAR


Geri Dön