29 / 03 / 2024

Beyoğlu Kentsel SİT Alanı Koruma Planı ile ilgili temyiz başvurusu yapılacak!

Beyoğlu Kentsel SİT Alanı Koruma Planı ile ilgili temyiz başvurusu yapılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında hazırlanan 1 / 1000 Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı' nın iptali ile ilgili temyiz başvurusu yapılacak...



Beyoğlu Belediyesi Basın Danışamanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle;


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında hazırlanan 1/1000 Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı ve 1/5000 ölçekli Beyoğlu Nazım İmar Planı’nın, semt derneklerinin 10’uncu İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonucunda iptal edildiği tarafımıza bildirilmiştir.


Mahkemenin, iptal gerekçesinde dava konusu koruma amaçlı imar planlarının üst plana uygun olarak hazırlanmadığı, plan raporunda bir takım eksiklikler bulunduğu ifade edilmiştir.


İptal edilen Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı ile ilgili olarak Danıştay’a “Temyiz” başvurusunda bulunulacaktır. Temyiz kararına bağlı olarak gerekirse yeni bir Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı hazırlanacaktır.


Mahkeme kararı Beyoğlu’nda sürdürülen önemli projeleri etkilemeyecektir. Turizm Teşvik Alanı ilan edilen Galata Kulesi ve Çevresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetki alanında olduğu için bu iptal kararından etkilenmeyecektir. Öte yandan 5366 sayılı kanun kapsamında yer alan Tarlabaşı yenileme alanında yürütülen bu projede bu karardan etkilenmeyecektir. Salıpazarı’nda yer alan ve kamuoyunda Galataport olarak bilinen bölge ve Haliç Tersanesi civarı ise Özelleştirme İdaresi yetki alanındadır. Diğer taraftan Perşembepazarı civarı da yenileme alanında yer aldığından bu karardan etkilenmeyecek alanlar arasındadır.


İrtibat: Ali Yiğit


Beyoğlu Belediyesi Basın Danışamanı



Geri Dön