28 / 03 / 2024

Beyoğlu Nazım İmar Planı iptal edildi!

Beyoğlu Nazım İmar Planı iptal edildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında hazırlanan Beyoğlu'nun 'koruma amaçlı' imar planları, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği'nin açtığı dava sonucu önceki gün mahkeme tarafından iptal edildi.



Beyoğlu Nazım imar Planının iptal edilmesini değerlendiren Gümüş: Bu karar, Yassıada ya da Haliç Tersanesi için emsal teşkil edebilir Korhan Gümüş 1 Beyoğlu koruma uygulama ve Beyoğlu nazım imar planlarının İstanbul ıo. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle ilgili Korhan Gümüş "Basit bir karar değil, Yassıada Projesi gibi pek çok proje için emsal olabilir" derken, İstanbul Şehir Plancılar Odası Başkanı Erhan Demirdizen "Ben kararı ihtiyatla yaklaşıyorum geçiş döneminde keyfi uygulamalar olabilir" dedi. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında hazırlanan Beyoğlu'nun 'koruma amaçlı' imar planları, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği'nin açtığı dava sonucu önceki gün mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, karara gerekçe olarak planların üst ölçekli planlarla uyumsuz olmasını, bütünsel olarak hazırlanmamış olmasını ve katılımcı olmamasını gösterdi. 


HALİÇ TERSANESİ'NE EMSAL TEŞKİL EDER Kararı Tarafa değerlendiren Taksim Erhan Demirdizen Paltformu'ndan Mimar Korhan Gümüş "Bu basit bir mahkeme kararı değil. Önemli yankıları, ^ etkileri olacak. Karar, planlama anlayışının esasını sorguluyor" dedi. Gümüş kararla kamu idaresine "yamalı bohça gibi plan yapamazsın" dendiğini belirterek şöyle devam etti: "Mahkeme belediyeye, 'Şurası yenileme alanı, burası özelleştirme alanı, oraları dışarıda tutuyorum, buranın kararını  Ankara  verir' diyemezsin" diyor." Bu kapsamda Haliç'teki tersane alanının özelleştirilmesini örnek veren Gümüş, "Bu projeye karşı dava açılabilir. 

Mahkemenin iptal kararı emsal teşkil edecek. 


Yassıada, Sivriada gibi projelere de dava açılabilir" dedi. 

TARLABAŞI PROJESİ ETKİLENMİYOR Tarlabaşı projesi gibi projeler Beyoğlu'nu koruma amaçlı imar planları dışına çıkarılıp özel projeler kapsamında yapıldığı için mahkeme kararından doğrudan etkilenmiyor. 

Yapımı tamamlanmış projelerde de geriye dönüş imkânı bulunmuyor. 


BEYOĞLU BELEDİYESİ İTİRAZ EDECEK Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Taksim Camisi ve Galatasaray katlı otoparkının da yer aldığı Beyoğlu koruma ve nazım imar planlarının İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nce iptal edilme kararına itiraz edeceklerini açıkladı. 


Ancak imar planının iptali gündemdeki Taksim camii projesinin iptali anlamına geliyor. 

İstanbul Şehir Plancılar Odası Erhan Demirdizen imar planının tamamen iptaline ihtiyatlı yaklaştığını belirterek, "Keşke planın sorunlu kısımları iptal edilseydi" dedi. Demirdizen yeni imar planı hazırlanana kadar Koruma Kurulu'nun "geçiş dönemi yapılanma koşulları" kapsamında ilkeler belirleyeceğini, sit alanlarıyla ilgili kararların bu ilkeler çerçevesinde alınacağını belirterek "Bu teknik açıdan da mevzuat açısından da çok sıkıntılı, keyfi uygulamalara neden olabilir. Ben bunu kaygıyla izliyorum" dedi. 


Beyoğlu'nun 1993'te 'kentsel sit alanı' ilan edilerek korumaya alınan bölümü için 'koruma amaçlı' imar planları 18 sene gecikmeli olarak 2011'de hazırlanabilmişti. 


Taraf



Geri Dön