20 / 04 / 2024

Beyrut Limanı'nın imarı için belirsizlik devam ediyor!

Beyrut Limanı'nın imarı için belirsizlik devam ediyor!

Lübnan makamları, 4 Ağustos 2020'deki patlamada zarar gören Beyrut Limanı'nın yeniden imarı için uluslararası şirketler tarafından sunulan tekliflere cevap vermedi. 



Geçtiğimiz yıl patlama nedeniyle tamamen yıkılan yıkılan Beyrut Limanı'nın yeniden imarına yönelik uluslararası birçok firma kıyasıyla rekabet ediyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Siyasi ve ekonomik krizler nedeniyle çok zor günler geçiren Lübnan yönetimi ise liman için henüz bir karar vermedi. 

 Liman gelirlerine dayanan imar projesi

Konuyla ilgili açıklama yapan  Beyrut ve Trablusşam limanlarındaki iki konteyner terminalinin kurucusu Antoine Amaturi, maliyeti limanın gelirlerine dayanan bir proje sunduklarını belirtti. Projesine göre, Beyrut Limanı'ndan elde edilen gelirlerin en fazla üç yıllık bir süre için finans kaynağı olarak kullanılacağını söyleyen Amaturi, "Yeniden imar projesinin ana hedefi, uzun vadeli finansman sonucunda Lübnanlı yetkililere borç biriktirmeden limanı yeniden inşa etmek." ifadelerine yer verdi. 

 Beyrut Limanı nın imarı için belirsizlik devam ediyor!

Yetkililer sessiz

Türkiye ile birlikte Almanya, Fransa ve Rusya'dan şirketler imar için tekliflerde bulunduğunu belirten Nafa, tüm tekliflerin memnuniyet verici olduğunu ancak Lübnanlı yetkililerin bu konuda sessizliklerini koruduğunu söyledi. 

Liman stratejik öneme sahip

Ekonomi uzmanı Casim Accaka, Beyrut Limanı'nın oldukça önemli bir konuma sahip olması sebebiyle imar çalışmalarını üstlenmek isteyen şirketlerin bulunduğunu ifade etti.

Yabancı şirketlerin limanı yeniden inşa ederek yatırım yapacaklarını söyleyen Accaka,"İmar çalışmaları yaklaşık 500 milyon dolara mal oluyor. Yabancı şirketler de Lübnan'ın bunu yapabilecek gücü olmadığını biliyor." dedi. Accaka, henüz imar için bir karar alınmadığını ancak İsrail'in planlarını engellemek için bir an önce bu kararın verilmesi gerektiğini aktardı. 

 Beyrut Limanı nın imarı için belirsizlik devam ediyor!

 "Değerlendirme vakit alabilir"

Trablusşam Limanı Genel Müdürü Ahmed Tamir ise sunulan teklifleri değerlendirecek ve uygun kararı alacak mercilerin hükümet yetkilileri olduğunu belirtti. Tamir, "Tekliflerin yeni olması nedeniyle değerlendirme süreci vakit alabilir." dedi.

Alman firmaları, Beyrut Limanı yeniden imar planını Lübnan makamlarıyla paylaştı!

Geri Dön