24 / 04 / 2024

Beyrut'taki patlamada evleri zarar gören vatandaşlar kış nedeniyle endişeli!

Beyrut'taki patlamada evleri zarar gören vatandaşlar kış nedeniyle endişeli!

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 ay önce meydana gelen patlamada birçok Lübnanlı'nın evi zarar gördü. Söz konusu yapılarda yaşayan Lübnan vatandaşı, evlerinin onarılmasını bekliyor. 



Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük yıkıma yol açan patlamanın üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; patlamada evleri hasar gören Lübnanlı'lar yapılarının yeniden onarılmasını bekliyor. Kışın kapıya dayanmasıyla söz konusu evlerde yaşayan mağdurların endişesi arttı.

Uluslararası Veriler Şirketi Sorumlusu Muhammed Şemseddin daha önce, patlama sonucu Beyrut Limanı ve yakın çevresinde milyarlarca dolarlık hasar oluştuğunu belirtmişti. 

Şemseddin, "Patlama uzaklardaki yapılarda da etkisini gösterdi. Patlama sonucu çoğu ofis ve konut olmak üzere 85 bine yakın birim tamamen veya kısmen zarar görmüş durumda. Beyrut Limanı'na yakın 69 bin konutta ciddi hasar oluşurken, daha uzaklardaki 16 bin birim ise hafif hasar görmüş durumda." demişti.

Beyrut ve Trablus'taki Mühendisler Sendikası'nın hazırladığı rapora göre, patlamada 2 bin 500 bina doğrudan etkilendi, binaların 300'ü çökme tehlikesi altında, 550'si çatlak ve onarıma ihtiyacı bulunuyor.

"Evsiz mi kalacağız?" 

Sahibi olduğu binanın yaklaşık 150 yıl önce inşa edildiği için anıt binalar kategorisinde olduğunu, aynı bölgede sahiplerinin onarımını beklediği ağır hasar gören birçok bina bulunduğunu söyleyen Şaul, "Kültür Bakanlığı'ndaki yetkililere restorasyon ve yeniden inşa tarihini sorduğumuzda, para yok diye cevap veriyorlar." dedi.

Şimdiye kadar kendilerine verilen tek şeyin, binanın çökmemesi ve duvarları güçlendirmek için plastik levhalar ve ahşap olduğunu aktaran Şaul, "Bir, iki, üç yıl ne kadar beklememiz gerekiyor? Bu kadar süre evsiz mi kalacağız?" sorusunu yöneltti. 

Patlamada 360'ı ağır olmak üzere 968 bina zarar gördü 

Tarihi binalardan sorumlu Kültür Bakanlığı'na göre, hasar gören binlerce bina arasında, geçmişi 19. yüzyıldan, 1930'lu yıllara kadar dayanan 360'ı ağır olmak üzere 968 bina çeşitli derecelerde hasar gördü.

Bu bağlamda Kültür Bakanı Abbas Murtaza, bakanlığın tehdit altındaki binaların yıkılmaması ve güçlendirilmesi için çalışmalar yürüttüğünü ve yağmurdan korunmaları için geçici metal çatıların kurulmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.

Kültür Bakanı Abbas Murtaza, "Kriz büyük. Resmi kurumlar düzeyinde ciddi adımlar atılmazsa, Beyrut'un tarihi kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya" diyerek ültür ve medeniyet mirasının korunması için dost ülkelere mali yardım çağrısında bulundu.

STK'lar patlamadan zarar gören insanlar için yardım kampanyaları yürütüyor 

Şu anda bazı sivil toplum kuruluşları, patlamadan zarar gören insanlara yardım etmek amacıyla kampanyalar yürütüyor ve gönüllüler aracılığıyla evleri zarar görmüş bazı ev sahiplerine destek vermeye çalışıyor.

Projeler ve Isınma Kampanyası'ndan Gida Bassat, "Hafif hasarlı yaklaşık 100 evin pencere ve kapıları tamir ederek, sahiplerinin geri dönmesini sağlamak için destek sağladık." dedi. Birçok evin sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini aşan büyük miktarda malzeme ve teknik desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bassat, bu durumun devletten ve yurt dışından destek gerektirdiğini belirtti. 200 kişinin hayatını kaybettiği patlamada 300 binden fazla kişi evsiz kaldı.

Yalnızca yıkılan binalarının yeniden inşa edilmesinin maliyeti 3 milyar dolar civarında 

Beyrut Belediye Başkanı Cemal İtani ise, ekonomik hasar hariç, yalnızca yıkılan binalarının yeniden inşa edilmesinin maliyetinin 3 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.

İtani, "Hükümetin kurulmasından sonra düzenlenmesi kararlaştırılan, Beyrut'un yeniden imarı konusunda yapılacak uluslararası konferansı bekliyoruz" dedi. Uluslararası kuruluşlardan mali destek sözü alan birçok sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten İtani, "Bu desteklerin sadece bir kısmı verildi. Yeniden imar, bağışçı ülkelere ihtiyaç duyulan çok büyük bir proje" şeklinde konuştu. İtani, asıl önemli olan konunun özellikle kışın başlamasıyla birlikte, onarıldıktan sonra halkın sonra hasarlı evlerine geri dönmesi olduğunun altını çizdi.

Beyrut'taki patlamanın bilançosu: Yeniden imar maliyeti 4.5 milyar dolar!


Geri Dön