24 / 04 / 2024

Beyrut'taki patlamadan tarihi yapılar da nasibini aldı!

Beyrut'taki patlamadan tarihi yapılar da nasibini aldı!

Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamayı çok yakından hisseden Cummeyze Mahallesi'ndeki tarihi yapılar, büyük zarar gördü



Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda yaşanan patlama, olay yerine yakınlığı nedeniyle tarihi yapıların yer aldığı Cummeyze Mahallesi'nin dokusunda büyük tahribata yol açtı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Lübnan'da yaşanan pek çok savaşa tanıklık eden mahallede Osmanlı ve Fransız mimarisinin özelliklerini taşıyan eski yapılar, son saldırıda büyük hasar gördü.

Uzmanlar, tarihi binaların restore edilmemesi veya tarihi dokusu dikkate alınmadan sıradan binalar gibi muamele görmesinden endişe duyuyor.

Yüksek Yardım Konseyi Genel Sekreteri Tümgeneral Muhammed Hayr, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı patlamasında 50 tarihi binanın zarar gördüğünü belirtti.

- "Biraz kültürel miras bilinciyle onarılamayacak hiçbir şey yok"

Lübnan Mirasını Koruma Derneği Üyesi Raca Necm, Beyrut'taki tarihi binaların restorasyon ve bakımının özel teknikler gerektirdiğini fakat onarılamayacak hiçbir şey olmadığını belirtti.

Necm, bu binaların restorasyonunun uluslararası örgütlerden gelecek fonlarla, miras ve tarihi yapılar alanında çalışan Lübnanlı derneklerin iş birliğiyle restore edileceğini dile getirdi.

Yerel yönetimin, Lübnan'daki kültürel miras konusunda bilinçli olmamasından duyduğu memnuniyetsizliğe de değinen Necm, "Bu alanda ne devlete ne hükümete ne de Beyrut Belediyesi'ne güveniyoruz." dedi.

Kültürel miras bilinci olmaması sebebiyle devletin patlamanın hemen ertesi günü "sırf çatısı çöktü diye" tarihi bir binayı yıkma kararı aldığını söyleyen Necm, daha sonra bu sorunun çözüldüğünü belirtti.

Necm, tarihi binalar restore edilirken bunların çevresindeki yapılara da dikkat edilmesi gerektiğini, bu binalarda yaşanacak herhangi bir çökmenin tarihi binalara da zarar vereceğini belirtti.

- Gönüllüler iş başında

Patlamadan sonra tarihi yapıların restorasyonu için Lübnan Mühendisler Sendikası çatısı altında uzmanlardan ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren kişilerden meydana gelen Kamu Güvenliği Komitesi kuruldu.

Komitenin Başkanı Ali Hınnavi, Beyrut'taki tarihi binalarda çatlaklar oluştuğunu söyledi ve çökme uyarısında bulundu.

Komitenin hiçbir tarihi yapının yıkılmaması konusunda kararlı olduğunu belirten  Hınnavi, 600 mühendisten meydana gelen gönüllüler ekibinin bir hafta içerisinde 1000'i bulmasını beklediklerini söyledi.

 

Beyrut'taki patlamada 8 bin bina hasar gördü!


Geri Dön