25 / 04 / 2024

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu 'deprem'i değerlendirdi!

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu 'deprem'i değerlendirdi!

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, "Deprem Teknolojileri ve Koordinasyonu" gündem odağında toplantı gerçekleştirdi. Kurulda, deprem öncesi ve sonrası araştırmaları destekleyen acil durum mekanizmalarının oluşturulması, altyapı paylaşımı ve araştırma sonuçlarının ortak



Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu (BTYPK), alanlarında uzman akademisyenlerin katılımı ile “Deprem” konusunu masaya yatırdı. Sözcü'de yer alan habere göre, bu konudaki inceleme ve önerilerini Cumhurbaşkanlığına sunma kararı alan Kurul, deprem konusunda çalışan tüm paydaşların ortak hareket etmesini sağlayacak bir üst komite teşkil edilmesini sundu.

KISA VE UZUN VADELİ YOL HARİTALARI DEĞERLENDİRİLDİ

Kurul tarafından yapılan açıklamada, toplantıda ön plana çıkan başlıklar şu şekilde açıklandı:

-Yapılan görüşmeler sonucunda, deprem konusunda kısa vadeli çözümler olarak, bir takım hızlı desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

-Deprem öncesi ve sonrası araştırmaları destekleyen acil durum mekanizmalarının oluşturulması, altyapı paylaşımı ve araştırma sonuçlarının ortak değerlendirilmesi başlıkları konuşuldu.

-Kurul, orta vadeli çözümler olarak yer bilimleri alanında yükselen teknolojileri inceleme kararı aldı.

-TÜBİTAK tarafından desteklenebilecek AR-GE ve yenilik konusunda deprem odaklı çalışmalara uluslararası işbirliğinin sağlanması yönünde adımların atılması değerlendirildi. 

KURUL ÜYELERİNDEN ‘ÜST KOMİTE’ ÖNERİSİ

-Kurul üyeleri ve akademisyenler tarafından Türkiye’de AFAD, MTA ve TÜBİTAK’ın da dâhil olduğu birçok kurum, kuruluş ve üniversitelerin deprem konusunda nitelikli çalışmalar yapmakla birlikte, deprem odaklı yer bilimleri ekosisteminde eşgüdümün sağlanması için bir “Üst Komite” oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi. 

‘TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTTIRILACAK’

Nitelikli insan kaynağının kritik öneme sahip olduğu belirtilen toplantıda insan kaynağının yetiştirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması için bilim kampları, yarışma ve fuarların düzenlenebileceği, finansal desteklerle girişimcilerin çözüm yönünde teşvik edilebileceği belirtildi.

CUMHURBAŞKANINA SUNULACAK

Kurul, önümüzdeki günlerde “deprem teknolojileri ve koordinasyonu” konusunda tüm paydaşların ve uzman görüşlerinin dikkate alındığı ve bilim ve teknoloji politikaları boyutlarında inceleme ve önerileri içeren bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanlığına sunacak.

Süleyman Soylu: Deprem gözlem istasyonu sayımız 1100'ü buldu!

Mimarlardan 'afet riski haritası hazırlayalım' çağrısı!


Geri Dön