25 / 04 / 2024

Bina aidatları neden yüksek?

Bina aidatları neden yüksek?

Konut projelerinde aidat değerleri kira değerleri ile yarışır hale geldi. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki projelerde aidatlar metrekare bazında 18 liraya kadar çıktı. En düşük aidat değeri ise metrekare başına ortalama 0.33 lira ile Ankara'da bulunuyor.



Konut projelerinde aidat değerleri kira değerleri ile yarışır hale geldi. Özellikle İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük şehirlerdeki projelerde aidatlar metrekare bazında 18 liraya kadar çıktı. En düşük aidat değeri ise metrekare başına ortalama 0.33 lira ile Ankara'da bulunuyor. 


100 metrekarelik bir ev için İstanbul'da maksimum bin 800 lira aidat talep edilirken, Ankara'da bu değer 33 liraya kadar geriliyor.İzmir'de ise en düşük aidat metrekare başına 0.80 lira, ortalama 2.51, en yüksek ise 5.25 lira olarak tespit edildi. Toplu konutların sayısıyla birlikte artan site yönetimleri ise minimum aidatla maksimum hizmet vermek için birbiriyle yanşıyorUzmanlar aidatların ekonomik olmasının ilk adımının inşaat başlamadan hazırlanan yönetim planından geçtiğine dikkat çekiyor. 


MALİYETLER AİDATLARA YANSITILIYOR 

Son yıllarda site tarzı yaşamın yaygınlaşması ve sosyal donatıların artmasıyla aidatlar el yakıyor. Bazı sitelerde aidatlar mahalle arasındaki evlerin kiralarına yaklaşıyor. Konut üreticileri de aidatları düşürmeye yönelik bazı çözümler geliştiriyor.Bunlar arasında siteye gelir sağlayacak ticari alanlar oluşturmaktan ortak alanlar için güneş enerjisinden yararlanmaya kadar birçok yöntem bulunuyor. Yaşam standartlarının artmasıyla birlikte insanlar artık geniş sosyal donatılara sahip sitelerde oturmayı tercih ediyor. 


AİDATLAR NEDEN YÜKSEK? 

Lüks projelerde sunulan havuz, SPA, spor merkezi, yürüyüş alanları ve yeşil alanlar yüksek aidatları gündeme getiriyor. Bazı sitelerde aidatlar 2 bin lirayı aşıyor. M Plus Toplu Konut Yönetim şirketi CEO'su Serkan Çakır, aidatların sürekli artmamasının yolunun sitelerin tam zamanlı ve profesyonel ekipler ile yönetilmesinden geçtiğini vurguladı. 'Düşük maliyetler ile yüksek standartlarda hizmet, sürekli müşteri memnuniyeti odaklı reel çözümler sunmak yönetimlerin öncelikleri arasında yer almalıdır' diyen Çakır, ürün ve hizmet alımı konusunda sektöre hâkim olan ekiplerin hizmet verdikleri site sakinlerine maliyet avantajı sunduğunu, bundan uzak durulduğunda, aidatların yükselmesinin kaçınılmaz olacağını dile getirdi. 


Güneş


Geri Dön