26 / 04 / 2024

Yüksek aidatlar ev sahibi ve kiracıları isyan ettirdi!

Yüksek aidatlar ev sahibi ve kiracıları isyan ettirdi!

Ev sahibi ve kiracılar “geçici yönetim” tarafından alınan yüksek aidattan dolayı isyan bayrağını çekti. Peki aidatlar neden bu kadar yüksek? “Geçici yönetim” krizi nasıl çözülecek? İşte ayrıtılar....



Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu sitelerde "geçici yönetim" tarafından alınan yüksek aidatlara ilişkin yazdığı yazısında "Adı geçici olsa da onlarca yıl sitenin yönetiminde kalan, 'geçici yönetim'ler başlı başına sorun haline geldi. Okurlarım, 'geçici yönetimler'in koyduğu fahiş aidat, hesap verilmemesi, görev süreleri bittiği halde Genel Kurul’un (GK) toplanıp yönetimin devredilmemesi, borçsuz maliklere 'Yönetim değişmesin' diye tapu verilmemesinden yakınıyorlar. Bu sorundan nasıl kurtulacağınızı anlatan İstanbul Barosu avukatlarından Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık, "Görev süresi en fazla 10 yıl. Görev süresi bittiği halde geçici yönetim Genel Kurul’u toplamıyor, yönetimi devretmiyorsa malikler mahkemeye başvurmalı" diyor" diye belirtiyor. İşte Hürriyet yazarı Oya Armutçu'nun konuya dair yazdığı yazısı...

Yüksek aidatlar ev sahibi ve kiracıları isyan ettirdi!

"İstanbul, Ankara, İzmir başta büyük kentlerdeki devasa sitelerde 2017’de yasal değişiklikle inşaatı yapan şirketlere tanınan yetki ile kurulan “geçici yönetim” sıkıntısı yaşanıyor.

Önce bu sorunu özetleyen Ankaralı iki okurumuzun örnek sorusu:

Okur D.H.H.: Sitemizde ‘geçici yönetim’ var. İstedikleri aidatlar fahiş. Yönetim, görev süresi bittiği halde Genel Kurul’u toplamıyor. “Genel Kurul’da oy veremesinler” ve “Yönetim değişmesin” diye, borçlarını ödediği halde maliklere tapularını vermiyorlar. Onların adına kendileri oy kullanıyorlar. Sitemizin başına dert olan bu ‘geçici yönetim’den nasıl kurtulacağız?

Okur P.E.: Sitedeki ‘geçici yönetim’, yeniden seçimi kazanıp yönetimde kalmak için, günü geldiği halde GK’yı toplantıya çağırmadı. Toplantıya vekaleten katılacakların vekaletlerini noterden vermeleri gerektiğini ileri sürerek, binbir güçlük çıkardı. Buna rağmen Genel Kurul’u yaptık. Önce blok temsilcisi seçilip ardından Toplu Yapı Temsilciler Kurulu’nda yapılan seçimle Yeni Yönetim ve Denetim Kurulu’na kendi istediğimiz kişileri seçtik. Eski yönetim buna rağmen “Yasal yönetici biziz” diyor ve yönetimi devretmeye yanaşmıyor. Ellerindeki defter-belge ve banka hesaplarını vermediler. Sitemizde yönetimsel bir kaos ve çift başlılık oluştu. Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? 

Oya Armutçu'nun okuyucularına verdiği yanıt şu şekilde...

 


Geri Dön