29 / 03 / 2024

Bina Tamamlama Sigortası, sektörü güvence altına alıyor!

Bina Tamamlama Sigortası, sektörü güvence altına alıyor!

Türk ekonomisinin büyümede lokomotifi olan inşaat sektöründe yeni açılımlar gündemde. Konut faizleri düşürülürken, müteahhitlik firmaları da projelerinde kampanya üzerine kampanya başlattı.



Dünya Gazetesi yazarlarından Kerim Ülker bugünkü köşesinde ''Gayrimenkulde güvence olacağız sigorta sektörünü de büyüteceğiz'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı.. 

Türk ekonomisinin büyümede lokomotifi olan inşaat sektöründe yeni açılımlar gündemde. Konut faizleri inerken, müteahhitlik firmaları da projelerinde kampanya üzerine kampanya başlattı. Hal böyle olunca piyasayı rahatlatma görevini üstlenen gayrimenkul sektörü yine gündem oldu. Ancak gayrimenkul denilince son dönemde yaşanan olumsuzluklar da akıllara geliyor. Hatırlanacağı üzere son dönemde birçok inşaat firması maddi sorunlarını bahane ederek arkalarında binlerce hatta on binlerce mağdur bıraktı. ‘Jet Fadıl’ ile ilk kez gündem olan bu mağdurların sayısını azaltmak hatta sıfırlamak adına hükümet önemli bir adım attı. Daha önce maketten satış olarak bilinen ön ödemeli sonradan teslimli satışlarda, konut üretenlerin çeşitli nedenlerle projeleri tamamlayamadan piyasadan çekilmeleri durumunda tüketiciler mağduriyet yaşıyorlardı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bina Tamamlama Sigortası’nı (BTS) devreye aldı. 6502 sayılı ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik ile Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde yapılan işte bu düzenlemenin detaylarını sektörün önde gelen isimlerinden biri olan hatta yasal düzenlemenin mimarları arasında sayılan Rosenberg &Parker Türkiye’nin kurucu ortağı ve CEO’su Meltem Gezen ile konuştuk. 

2011 yılından itibaren yurtdışında Türkiye piyasası için kefalet sigortası ve BTS alanında çalışmalar yaptıktan sonra2014 yılında Türkiye’ye dönerek Rosenberg & Parker Türkiye’yi kuran Meltem Gezen, finans kökenli bir isim. Ortadoğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olup, Cambridge University, London School of Economics, New York Institute of Finance gibi dünyaca ünlü kurumlarda eğitim alan Gezen, 9 yıl ABD’de emeklilik fonlarında elde ettiği deneyimini İsviçre’de varlık yönetimiyle sürdürdü. Türk şirketi Garanti Koza’nın Polonya’daki bir projesiyle BTS konusunda ilk temasını kuran Gezen, bu işe merak salıp Türkiye’de başlatma kararı aldığını anlatıyor. Rosenberg & Parker’ın 1944’te kurulduğunu ve önemli bir deneyime sahip olduğunu dile getiren Gezen, şunları söylüyor: “Kefalet Sigortası alanında uzmanlaşmış bir şirket. 2014 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren BTS’nin ilk poliçesi aralık ayının sonunda yani 5 ay önce Türkiye’de ilk bizim aracılığımız ile kesildi. Poliçe ile birlikte geliştirici firmaların tüketicilerinin teminat altına alınması anlamında çok özel bir seçeneğe daha kavuştuk. BTS, konut sahibi olmak isteyenlerin ön ödemeli konut satışı yoluyla edindiği ev için geliştirici firmaya anahtar tesliminden önce yaptığı ödemeleri teminat altına alan bir garanti sözleşmesi. Konut sahibi olmak isteyenlere anahtar teslim olmazsa BTS devreye giriyor. Böylece hem tüketici hem de inşaat şirketleri korunmuş oluyor.”

Yurt dışından fon girişi de sağlayacak

Gezen, BTS’nin sadece inşaat şirketlerine değil, son yıllarda hızlı büyüme gösteremeyen sigorta sektörüne de olumlu yansıyacağını ifade ediyor. Gezen, “Bu yeni ekonomik enstrümanın ülkemizde faaliyet gösteren sigorta şirketleri içinde bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Onlar da ürün yaygınlaştıkça, yabancı kökenli reasürans anlaşmaları ile ülkemiz ekonomisi için gayri nakdi kaynak sağlaması açısından önemli bir fayda sağlıyor olacak. Ayrıca sigorta şirketlerinin prim hacimlerini ve öz kaynaklarını arttırmasında fayda sağlayacak bir ürün. BTS, alternatifleri olan banka teminat mektubu, hakediş sistemi ve bakanlığın kabul ettiği alternatif sistemler gibi diğer teminatlandırma türlerinden çok daha farklı özelliklere sahip. Her yazılan 100 TL’lik poliçe için ülkemize 85 TL giriyor. BTS olmasaydı, yani banka teminat mektubu ile çözmek mecburiyetinde olsaydık, bu 100 TL bankalardan çıkıyor olacaktı. Bu yük bankalardan alınmış oldu. Sigorta şirketlerine yurtdışında fon toplama ve destek alma şansı da geliyor. Bir anlamda yurtdışından sermaye akışı da ülkeye gelmiş oluyor” diyor.

2023'e kadar 6.6 milyon konut hedefi var

GYODER'in 2015 raporuna göre 2023 yılına kadar 6.6 milyon adet konut ihtiyacı var. Bu hedef bir anlamda 400 milyar dolarlık bir ekonominin oluşması anlamına geliyor. Gezen, “TÜİK verilerine göre ülkemizde her yıl en az 500 bin yeni konut satılıyor. Ortalama konut satış fiyatı olan 177 bin ile çarparsak, 90 milyar TL'lik hacim yaratan bir sektörden bahsediyoruz. Geçen sene de bütün teşviklerle beraber 1 milyon 200 bin yeni konut satılarak rekor bir yıl yaşandı, Avrupa lideri olduk. Dolayısıyla Bina Tamamlama Sigortası ürününün hızla yayılacağını düşünüyoruz" diye konuşuyor.

Emlak sektörü yeni projelere olduğu kadar yeni mağduriyetlere de gebe… Bina Tamamlama Sigortası, bir anlamda tüketiciye en çok ihtiyaç duyduğu güveni verecek gibi görünüyor. Piyasayı büyütecek olan da işte bu güven… Jet Fadıl'larla uğraşmamak için...


Geri Dön