16 / 04 / 2024

Bina yönetiminde denetçinin görevleri!

Bina yönetiminde denetçinin görevleri!

Bina denetçisi, binadaki kat malikleri kurulu adına; apartman yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kimseye deniyor. Peki, bina yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?



Bina yönetiminde denetçinin görevleri!

Bina denetçisi, binadaki kat malikleri kurulu adına; apartman yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kimseye deniyor.  Bina  yönetim denetimi, denetçinin olmaması halinde kat malikleri tarafından da yapılabiliyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, bina yönetim denetimi ne seçilecek kimsenin kat malikleri kurulunun arasından olması zorunluluğu bulunuyor. 


Denetçiler olağan olarak yapılan genel kurulunda yöneticiler ile birlikte seçiliyor. Denetçinin görevi bir sonraki genel kurulda son buluyor. Peki, bina yönetiminde denetçisinin görevleri nelerdir?


Bina yönetiminde denetçisinin görevleri!

Bina denetçisinin görevi, bina  yönetiminin görevlerini yerine getirip getirmediğini denetlemek olarak ifade ediliyor. 


Denetim için secilen kimse veya kimseler, denetimleri üç ayda bir yapabiliyor. Denetim sonucunda ise denetçi, yönetim hakkındaki düşüncelerini "Bina denetim raporu" kapsamında belirtiyor. Apartman denetçisinin görevlerini özetlemek gerekirse;


- Denetçi, yöneticinin görevdeki tutumunu denetler

- Denetçi apartmanın hesaplarını denetler

- Denetim sonucunda, kat malikleri kuruluna denetleme raporu verir.


Denetçiye yerine getirdiği hizmetten dolayı, zorunlu olmamak ile birlikte kat maliklerince belirlenen bir ücret ödenebiliyor. 


Bina karar defteri nasıl doldurulur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön