25 / 04 / 2024

Binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur?

Binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur?

binanın asgari olarak enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri gibi bilgileri içeren belge "Enerji Kimlik Belgesi" dir. Peki, binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur?



Binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur?

Binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur sorusunun yanıtın önce, binalarda kimlik belgesi kapsamını incelemek faydalı olacaktır.


Kimlik belgesi olarak bilinen "Enerji Kimlik Belgesi", binanın asgari olarak enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.


Binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur sorusunun yanıtına gelince;

Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçası niteliğindedir. Öyle ki, 1000 metrekarenin üzerindeki binalarda bu belge zorunlu tutuluyor.


Bu konuda dikkate alınacak bir husus zorunluluğun 5 Aralık 2009'dan sonra yapılan binalar için geçerli olduğudur. Bu tarihten önce yapılan binalarda 2 Mayıs 2017’ye kadar enerji kimlik belgesinin alınması gerekiyor.


Ayrıca, binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili işlemlerde enerji kimlik belgesinin düzenlenmiş olması şartı aranıyor.


Konunun özetini yapacak olursak, binalarda kimlik belgesi zorunlu mudur; Evet, 1000 metrekarenin üzerindeki binalar için zorunludur.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön