20 / 04 / 2024

Binaları depremden kumaş koruyacak!

Binaları depremden kumaş koruyacak!

Binaları depremden kumaş koruyacak. Denizli'deki Famukkale Üniversitesi (FAÜ) Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı, depreme dayanıksız yapıların hızla güçlendirilmesini sağlamak amacıyla yüksek dayanımlı kumaş üzerinde çalışıyor.




Denizli'deki Famukkale Üniversitesi (FAÜ) Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı, depreme dayanıksız yapıların hızla güçlendirilmesini sağlamak amacıyla yüksek dayanımlı kumaş üzerinde çalışıyor. PAÜ bünyesinde 20 yıl önce kurulan Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı, 11 yıl önce 3 boyutlu yapı testlerine de başladı. Kent ve çevre illerde kamu kurumları binalarının dayanıklılıklarını inceleyerek güçlendirme çalışmalarını yürüten PAÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı. bir yandan da yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için farklı yöntemleri incelemeye ve geliştirmeyi deniyor. 


KENT MERKEZLERİNDEKİ TEHLİKEYE DİKKATİ ÇEKTİ Yapıların depremlere karşı dayanıklılığı konusunda farklı çalışmalar yürüttüklerini, 3 boyutlu yapıların deprem etkileri altında incelendiği birçok testin ülkede ilk kez PAÜ'de yapıldığını söyleyen Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Frof.Dr. Hasan Kaplan, şöyle dedi: "Bütün bu çalışmaların amacı yapıların deprem güvenliğine yönelik yeni yöntemler geliştirilmesi ve uygulamaya aktarılmasıdır. Ülkemizdeki kent merkezlerindeki yapıların yüzde 20'si deprem bakımından güvensizdir. Halkımızın mal ve can güvenliği bakımından bu yapıların güçlendirilmesi gerekmektedir. Famukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı'nda bu amaçla bir dizi yeni deneysel çalışma planlandı. Bu çalışmalardan ilki olan deney, başarıyla gerçekleştirildi. Üç katlı bir betonarme yapı, dolgu duvarlı olarak denendi. Bundan sonra yeni güçlendirme yöntemi ile yapılar güçlendirilerek deneylere devam edilecek.


" YÜKSEK DAYANIMLI KUMAŞ DENENDİ 

Yüksek dayanımlı bir kumaş üzerinde durduklarını belirten Kaplan, bu deneylerin sonunda deprem bakımından güvensiz mevcut yapıların yüksek dayanımlı bir kumaş kullanılarak hızlıca güçlendirilmesine imkan sağlayacak pratik bir yöntem ortaya konulacağını söyledi. 

Kaplan. "Üç boyutlu yapılarla deprem testlerini deprem güvenliğine yönelik yeni yöntemler geliştirmek için devam edeceğiz" diye konuştu. Deneme aşamasındaki testlerin olumlu sonuç vermesi durumunda depreme dayanıksız binalara dayanıklı kumaşın giydirme yöntemiyle uygulanacağı, bu yönleme depreme karşı binanın güçlendirilmesinin sağlanacağı ifade edildi. 



Ortadoğu


Geri Dön