23 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: Bölünmüş yollarla 15,5 milyar TL tasarruf sağlandı!

Binali Yıldırım: Bölünmüş yollarla 15,5 milyar TL tasarruf sağlandı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bölünmüş yollarla 15,5 milyar TL tasarruf sağlandığını belirterek "Yapmasaydık Türkiye’nin trafik yükü İstanbul ve Ankara’nın trafiğinden beter olacaktı" dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ev sahipliğinde  gerçekleştirilen 3. Sanayi Şurası kapsamındaki Bakanlar Oturumu’nda yaptığı konuşmada, yapılan üretim istenilen noktaya ulaştırılamıyorsa bunun hiçbir önemi olmadığını, bunun da iletişim ve ulaşıma duyulan ihtiyacı ortaya koyduğunu söyledi.


Türkiye’nin bugün 238 noktaya uçar hale geldiğini belirten Yıldırım, Türkiye’nin bu anlamda büyük bir başarıya imza attığını, dünyanın 7'inci, Avrupa’nın 3'üncü sırasında bir bayrak taşıyıcıya sahip olduğunu söyledi. Yıldırım, “Havacılıkta rekor üstüne rekorlar kıran, dünaya parmak ısırtan bir noktaya geldik” dedi.


Bölünmüş yollarla yapılan tasarruf


Türkiye’nin motorlu araç sayısının 2002’den bu yana yüzde 100 atarak 17,6 milyona çıktığını ifade eden Yıldırım, “Bölünmüş yolları yapmasaydık Türkiye’nin karayolu ağındaki trafik yükü İstanbul ve Ankara’nın trafiğinden beter olacaktı. Şimdi bile o sinyalleri alıyoruz. Bayramlarda, yılbaşı gibi önemli günlerde belirli akslarda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.


Yıldırım, 10 yılda 16 bin 800 kilometre bölünmüş yol yaptıkları böylece bu alandaki kapasitenin 23 bin kilometreye ulaştığını belirtti.


Bakan Yıldırım, yapılan bölünmüş yollarla yakıt ve zamanla yılda 15,5 milyar lira tasarruf sağlandığını, bölünmüş yolların maliyetinin 60-65 milyar lira olduğu dikkate alındığında harcanan paranın 4 yılda geri döndüğünü söyledi.


Altyapı projelerinde fizibiliteye bakılmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, altyapı yatırımlarında stratejik kararlar verilerek, ülkenin geleceğine yönelik adımlar atılabileceğini  ifade etti. Yıldırım, “Talebin sizi zorladığı yere yol yaparsanız Türkiye’yi dengeli kalkındıramazsınız. Onun için yol ağımızı son 10 yılda ağırlıklı olarak Ankara’nın doğusunda artırma gayretinde olduk” diye konuştu.


Bakan Yıldırım, ayrıca yapılan bölünmüş yollarla, trafikte fazladan yakılan yakıtın azalmasıyla 2,5 milyon ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleşmesini sağladıklarını belirtti.


 “Afrika’dan Avrupa seviyesine çıktık”


Denizciliğe verilen destekleri de anlatan Yıldırım, ülkenin denizcilik filosunun güçlendirildiğini ve dış ticarette denizciliğin öneminin arttığını belirtti. Yıldırım, Türkiye’nin denizcilikte yük taşımada dünyada 13. ülke noktasına geldiğine işaret etti.


Türkiye’nin emek yoğun üretimden akıl yoğun üretime geçtiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:


“Türkiye uzun yıllar üretti ama aklı başkalarından aldı. Aklı başkalarından aldığınız zaman lider ülke olamazsınız, söz sahibi, karar verici ülke olamazsınız. Türkiye’nin karar verici ülke olması için aklı da bilgiyi de kendisinin üretmesi ve kullanması lazım. Bunları üretime ve refaha dönüştürmesi lazım. Bunu da yapacak hale geldik. Ülkemizi iletişimde Afrika seviyesinden aldık, Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasına soktuk.”


AA


Geri Dön