20 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: Umarız EXPO'da layık olan kazanır!

Binali Yıldırım: Umarız EXPO'da layık olan kazanır!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına ilişkin, "Umuyoruz layık olan kazanır, layık olan şehir de İzmir. Bunu da konuştuğumuz herkes İzmir'in hakkını teslim ediyor" dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in ikinci kez aday olduğu dünyanın en önemli organizasyonlarından EXPO'nun 2020 yılında hangi şehirde düzenleneceğinin belirleneceği OECD binasında devam eden Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyecanlı olduklarını ifade ederek, 1,5 yıl süreyle aktif olarak gerek cumhurbaşkanı gerek hükümet gerek bakanlıklar ve yerel idarelerin çok büyük bir katkı sağladığını, herkesin üzerine düşen görevi yaptığını bundan sonra sonucun bekleneceğini söyledi.


İzmir'in ipi göğüsleyen şehir olmasını dilediklerini belirten Yıldırım, "Sadece bize kıyak yapılsın anlamında değil. Adaylara baktığımız zaman tarihi geçmişi, kültürel zenginliği, hoşgörüsü, ticareti, sanayisi, tarımı, iklimi dolayısıyla bu organizasyonu gerçekleştirmeye en uygun şehrin  İzmir  olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" diye konuştu.


Bakan Yıldırım, oylama öncesi yarışın İzmir ve Dubai arasında olduğu ve bu yönde lobi faaliyetlerinin yürütüldüğünü yönündeki yorumlarla ilgili lobi faaliyetlerinin doğal olarak yapılması gerektiğini ancak bunu abartmanın, çığırından çıkarıp başka mecralara taşımanın işe zarar verebileceğini dile getirdi.


Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"BIE organizasyonu 150 yıllık bir organizasyon. Bunun saygınlığını korumak da bu organizasyonun üyelerine düşer. Birtakım vaatler ve sözlerle ülkelerin kararlarını değiştireceği kanaatinde değiliz. Bu söylentilere itibar etmiyoruz. Umuyoruz layık olan kazanır, layık olan şehir de İzmir. Bunu da konuştuğumuz herkes İzmir'in hakkını teslim ediyor." 


- "Ümit ederim ki farklı hesapların içine girilip de oy kullanılmaz"


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da EXPO için en anlamlı temanın "sağlık" olduğunu düşündüğünü vurgulayarak bunun EXPO'ya ilave bir katkı ve değer kazandıracağını söyledi.


İzmir'in çok yoğun çalışma yaptığını ve hak ettiğini belirten Müezzinoğlu, "İnanıyorum ki delegeler doğru olan kararı verecek ve hak edenin hakkını teslim edecektir, vicdanlar ön planda olacaktır. Tüm bunlara baktığımızda açık ara farkla İzmir'in sonucu alması gerektiği kanaatindeyim. Ümit ederim ki farklı hesapların içine girilip de oy kullanılmaz. Hak edene vicdani kanaat kullanılır. Akşam üzeri İzmir'e ve ülkemize müjdeli bir haberin çıkacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.


- "Yapılması gereken her şey yapıldı"


Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, EXPO'nun kazanılması için bugüne kadar yapılması gereken her şeyin yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:


"Objektif kriterler söz konusuysa biz bunun İzmir'in hakkı olduğunu düşünüyoruz. İşin içine politik sebepler, EXPO'nun ruhuna aykırı birtakım kriterler girerse bu tabii EXPO'yu anlamlı bir organizasyon olmaktan çıkarır. İzmir'in hazırlığı çok iyi. Dolayısıyla İzmir'in ipi göğüsleyeceğini düşünüyoruz."


- "BIE üyelerinin ve delegelerin teveccühü İzmir'den yana"


EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak da EXPO 2020 için BIE üyesi ülkelerden delegelerin teveccühünün İzmir'den yana olduğunu söyledi.


Toprak, İzmir'in EXPO'yu alabilmek için yoğun bir çalışma dönemi geçirdiğini, bugün bunların meyvelerinin toplanacağını ifade etti. Dün akşam düzenlenen resepsiyonda delege katılımının oldukça iyi seviyede olduğunu, burada alınan geri dönüşlerin umut verici olduğunu dile getiren Toprak, "BIE üyelerinin ve delegelerin teveccühü İzmir'den yana. Tüm kriterlerde en uygun adayız. Umarız sandıktan da bu şekilde bir sonuç çıkar. Artık fazla söze gerek yok sonucu bekleyeceğiz" dedi.


İzmir, Dubai, Ekaterinburg ve Sao Paulo'nun aday olduğu organizasyonu hangi kentin düzenleyeceği 14.30'daki seçimde belli olacak.  


AA


Geri Dön