20 / 04 / 2024

Bingöl Pembelik Barajı ulaşım sorunu meclise taşındı!

Bingöl Pembelik Barajı ulaşım sorunu meclise taşındı!

Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Bingöl'de inşa edilen baraj için taahhüt edilen köprünün halen yapılmamasına ilişkin sorunları meclise taşıdı. Atıcı, hazırladığı soru önergesini Başbakan Davutoğlu'na iletti..



Bingöl Pembelik Barajı ulaşım sorunu meclise taşındı!


Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Bingöl'de inşa edilen baraj için taahhüt edilen köprünün halen yapılmamasına ilişkin sorunları meclise taşıdı. Atıcı, hazırladığı soru önergesini Başbakan Davutoğlu'na iletti.


"Bingöl İli Yayladere İlçesi sınırlarında bulunan Sürmelikoç Köyü ve Çayağzı Köyü’nü de içine alacak şekilde Pembelik Barajı inşa edilmiştir. Sürmelikoç ve Çayağzı köylerinin yaşam alanlarının önemli bir kısmı bu baraj sularının altında kalmıştır." diyen Atıcı önergeye şu şekilde devam etti;


"Pembelik Barajı yapıldıktan sonra, Sürmelikoç ve Çayağzı köylerinin ulaşımı için baraj gölünün en dar yerinde iki adet köprünün yapılacağı, baraj yapımım üstlenen şirket tarafından taahhüt edilmiştir. Pembelik Barajı Nihai ÇED Olumlu Raporu köylerin ulaşımını sağlayacak iki köprünün yeniden yapılacağı taahhüdü üzerine verilmiştir. Buna rağmen Pembelik Barajı yapımcısının, köylerin ulaşımını sağlayacak köprüleri yapmadığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından para cezası verildiği halde halen yapmadığı ve halkın mağdur olduğu bilinmektedir."


Atıcı'nın soruları


Devletin vatandaşına karşı sorumluluğu köyleri istimlak edip özel şirkete verdikten sonra bitmediğine göre;


1. Bingöl İli Yayladere İlçesi Sürmelikoç ve Çayağzı köylerinin Pembelik Baraj gölünün karşı kıyısında kalacak yeni yerleşim yerlerinin ulaşımını sağlayacak iki köprünün yapımından vazgeçilmiş midir?


2. Köprü yapımından vazgeçilmediyse ne zaman yapılacaktır?


3. Eğer köprü yapımından vazgeçildi ise Pembelik Barajı Nihai ÇED Raporunun verilmesine gerekçe olan ve firma tarafından yapımı taahhüt edilen iki yeni köprünün yapımından hangi gerekçelerle vazgeçilmiştir? Vazgeçilmesinde hangi kamu yararı vardır?


4. Nihai ÇED raporunda taahhüt edilen bir yapının sonradan iptal edilmesi, ÇED raporunun yenilenmesini gerektirmez mi?


5. Bölgenin faydalanacağı Pembelik Barajına köylerini ve geçmişlerini feda eden Sürmelikoç ve Çayağzı köylülerinin onayı alınmadan, merkezlere ulaşımı sağlayacak iki köprünün yapımının iptali yasalara uyöurulsa bile ahlaki midir?


6. Baraj yapımındaki anlaşmanın tarafı olan devleti yöneten Hükümet, köprülerin yapım taahhüdünü kamu adına neden takip etmemiştir?






Geri Dön