25 / 04 / 2024

Bingöl'deki konutların yarısının sigortası yok!

Bingöl'deki konutların yarısının sigortası yok!

Bingöl'ün Kığı ilçesine bağlı 16 köyde 45 yapının hasar gördüğü 5,5 şiddetindeki depremin ardından ildeki riskli yapılar ve zorunlu deprem sigortası gündeme geldi.



Bingöl'ün Kığı ilçesine bağlı 16 köyde 45 yapının hasar gördüğü 5,5 şiddetindeki depremin ardından ildeki riskli yapılar ve zorunlu deprem sigortası gündeme geldi. Sigortalılık oranının yüzde 46,10 olduğunu Bingöl'de, 16 bin 589 konutun sigortasız olduğu öğrenildi. Sigorta Acenteleri Birliği Temsilcisi Osman Buldağ, Bingöl'de konutların sigortalılık oranının yüzde 46,10 olduğunu söyledi. 2012 yılında su ve elektrik aboneliği için "DASK" şartının getirilmesinin sigortalı konut sayısının artmasında önemli etken olduğunu belirten Buldağ, "2012 yılında konutların yüzde 27'si zorunlu deprem sigortası bulunurken, bu rakamın yüzde şimdi yüzde 46,10'a ulaştı. Bu rakam Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının üzerinde bulunan il için yetersiz" dedi. Kentteki 30 bin 780 konuttan, 14 bin 191'nin zorunlu deprem sigortasının bulunduğunu belirten Buldağ, "Bingöl'de zorunlu deprem sigortasını yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor. Ülke genelinde sigorta oranının en düşük olduğu bölge, Doğu Anadolu bölgesi olmasına karşı, Bingöl'de sigortalılık oranını yüzde 46,10. Türkiye'nin sigortalılık oranı yüzde 41'dir" diye konuştu. Buldağ, vatandaşların afet durumunu beklemeden deprem sigortası yaptırmaları gerektiğini de kaydetti. 


Habertürk



Bu haber Bingöl Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


3 Aralık’ta 5.5 şiddetinde depremin yaşandığı Kigı ilçesine giden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hasar gören evleri ziyaret etti. Kaymakam’dan bilgi aldı. İnceleme ardından basın açıklaması yapan Bakan Yılmaz, saat 01.27’de yaşanan depremin ardından uyumadığını, AFAD, Sağlık Müdürlüğü ve UMKE ile koordine bir şekilde çalışma yürüttüklerini belirtti. Yılmaz, şöyle konuştu: “ 3 Aralık günü 01:27 sularında merkez üssü Kiğı olan bir deprem yaşadık. Bundan Adaklı ve Yayladere’de etkilendi. Bazı kamu binalarımızda sıkıntılar var. İlçe merkezlerimizde köylerimizde bazı tespitler söz konusu buradaki AFAD birimimiz müdürlüğümüz gerekli ön tespitleri yapmış durumda.

500’ün üzerinde ağır hasarlı yapı var

500'ün üzerinde ön tespitlere göre ağır hasarlı yapı görünüyor. Bütün ilçelerimiz dahil edildiği zaman bununla ilgili kesin belirlemeleri Başbakanlığımız gerçekleştirecek. Pazartesi günü valiliğimiz kanalıyla başbakanlığımıza genel hayata etkinlik çalışması yapılması için Başbakanlığa bir yazı yazılacak. O çerçevede nihai tespitler gerçekleştirilmiş olacak. Depremin ilk anından itibaren olayı biz yakından takip ettik.  O gün ben sabaha kadar uyumadım. AFAD başkanımızla sürekli bir iletişim içinde olduk ve o andan itibaren gelişmeleri yakından izledik. Yerel düzeyde de tabi yine AFAD birimimiz, Sağlık İl Müdürlüğümüz, UMKE ekipleri bütün şartlar içinde hızlı bir şekilde hareket ettiler, tespitlerini yaptılar ve acil olarak o gece için yapılması gereken çalışmalar yapıldı ardından da yine vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya dönük bütün kurumlarımız koordineli bir şekilde valiliğimizin  koordinasyonunda gerekli bütün çalışmaları yaptılar.

100 konteynır ulaştı

AFAD’tan konteynır talebi olmuştu. Bugün itibariyle yüz civarında konteynırımız ulaşmış durumda. Alt yapıları bağlanıyor Elektriği, kanalizasyonu, suyu her türlü alt yapısıyla burada bir konteynır alanı oluşturuluyor. Köylerimize Konteynerler gönderilmiş durumda ilave ihtiyaçlar olduğunda da bunları elbette değerlendireceğiz.

Nihayi tesbit yapılacak

Bundan sonraki süreç artık nihai tespitlerin yapılmasına bağlı nihai tespitler yapıldıktan sonra tabi vatandaşımızın talepleri doğrultusunda daha kalıcı bir şekilde inşa edilmesi gereken konutlar söz konusu olabilecek. Bununla ilgili çalışmaları da AFAD nezdinde yine takip edeceğiz.

Bina kalitesi ve altyapıyla her an depreme hazır olmalıyız

Bingöl genel olarak ve bu bölgelerimiz depremle yaşamaya alışmak durumda çünkü Bingöl iki fay hattının kesiştiği bir noktada yani biz bu gerçeği bilmeliyiz ve bu gerçeğe göre her şeyimizi organize etmeliyiz. Yapılarımızı, yerleşmemizi herşeyimizi bu gerçeğin farkında olarak yapmak durumundayız. Malum işte deprem öldürmez insanların ihmaller öldürür diye bir yaklaşımda var Bingöl’ün depremle yaşaması gerektiğini bilmek durumundayız. Bugün deprem olduğu gibi gelecekte de depremler yaşanabilir. Önemli olan binalarımızın kalitesi ile alt yapımızla nereye yerleştiğimizle bütün bu unsurlarıyla deprem riski olan bir bölgede olduğumuzu bilerek bütün hayatımızı organize etmemiz bu anlamda da bu depremden hepimizin yine dersler çıkarması gerekiyor. Yeni dönemde yine yerleşim alanı tespitinden tutun da yapı kalitesine kadar koruyucu tedbir diyebileceğimiz tedbirleri geliştirmemiz gerekiyor.

Biz bir deprem bölgesiyiz

Deprem anında ne yapılır deprem sonrası ne yapılır bütün bu konularda da yine her zaman hazırlıklı olmak durumundayız. Biz bir deprem bölgesiyiz.  Geçmişte 2003'te Bingöl depremi yaşadık yine 2005'te Karlıova'da deprem yaşadık daha öncesinde 70’li yıllarda yaşadığımız depremler var. Bütün bunları da aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekiyor. Çok şükür geçmişe göre daha farklı bir yerde olduğumuzu da bu çalışmalar gösteriyor. Bir defa can ve mal kaybı olmaması en  büyük tesellimiz ve sevincimiz. Konteynırlar kısa sürede  gelmesi de aslında Türkiye'de aslında bu afet işleri ile ilgili artık belli bir yere geldiğimizi gösteriyor.

Bu konular siyaset üssü konulardır

Ben tekrar Kiğı, Adaklı, Yayladere başta olmak üzere bu depremden etkilenen bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum bir daha Cenabı Allah böyle depremler göstermesin diye temenni ediyorum ama depremlere de hep hazırlıklı olmamız gerektiğini de bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu tür ortamlarda siyaset yapmamak gerekir bunlar siyaset üstü konulardır. Deprem ortak Acılar  ortak sıkıntılar konusunda hiç kimsenin siyaset yapmaması lazım vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına bizim odaklanmamız lazım. Gereksiz hiçbir tartışmaya girmeden gereği neyse vatandaşımızın ihtiyacı neyse ona yoğunlaşmamız lazım bu açıdan da biz aynı bu Anlayış içinde hareket etmeye devam edeceğiz ve  vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama noktasında elimizden gelen tüm gayreti hükümet olarak sarf etmeye devam edeceğiz. Tekrar geçmiş olsun diyorum” dedi.

 


Geri Dön