18 / 04 / 2024

Bir konutta enerjinin yüzde 40’ı duvarlardan kaybediliyor!

Bir konutta enerjinin yüzde 40’ı duvarlardan kaybediliyor!

Enerji tasarrufu denince bugün hala ısı yalıtımı konusu en son akla geliyor. Oysa bir konutta enerjinin yüzde 40’ı duvarlardan kaybediliyor.



Dünyayı tehdit eden en önemli sorunların başında gelen küresel ısınma, farklı bölgelerde farklı şekillerde etkisini göstermeye başladı. İklim değişikliğinin sağlık ve besine erişme noktasında önemli bir parametre olmasının dışında sürdürülebilir bir dünya için vazgeçilemez olan enerji kaynaklarına etkisi ise tartışılmayacak boyutta. Enerji tasarrufu denince bugün hala ısı yalıtımı konusu en son akla geliyor. Oysa bir konutta enerjinin yüzde 40’ı duvarlardan kaybediliyor. Tüm konutlar üzerinden düşündüğümüzde bu enerji kaybı çok önemli bir konu oluyor.

Rakamlar gösteriyor ki bireylerin yanı sıra şirketlerin de önemli derecede bu tasarrufu yapması gerekmekte. Avrupa’nın mantolama devi Baumit, doğru mantolamayla yapılarda yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu ifade ediyor. 7 Eylül Dünya Konut Günü'nde enerji verimliliğine dikkat çeken marka, konut ve iş yerlerindeki ısı yalıtımının dünyada küresel ısınmanın engellenmesindeki en önemli gündem maddelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. 

Dünyada küresel ısınmanın engellenmesindeki en önemli gündem maddelerinden biri olan ısı yalıtımı ile hem daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmek hem de yaşam alanlarında yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlamak mümkün.

"Türkiye’deki mevcut binaların yüzde 85’inde yalıtım maalesef bulunmuyor"

Son teknoloji kullanarak enerjiden tasarrufu nasıl yaparız sorusu üzerine ürünler geliştiren Avrupa’nın mantolama devi Baumit, sürdürülebilirliği şirket DNA’sına işlemiş durumda. 7 Ekim Dünya Konut Günü özelinde açıklamada bulunan Baumit Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer, doğanın bize verdiği tepkilerin küresel ısınmanın günümüzde hangi boyutlara ulaştığının en önemli göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Ülkelerin karbon salınımı ile ilgili kısıtlamalara gitmek için mevzuat ve standartlarını tekrar gözden geçirdiğini hatırlatan Dinçer, "Seragazı emisyonları mevcut şekilde devam ettiğinde, küresel ısınmanın 2030 ile 2052 yılları arasında 1,5ºC sınırını geçmesi bekleniyor. Küresel ısınmayı 1,5ºC ile sınırlandırmak, yaşam alanlarımız üzerindeki kalıcı etkilerinin önlemesi anlamına geliyor.

Türkiye’nin BM’ye sunduğu taahhüt 2030 yılı itibarıyla referans senaryoya göre sera gazı salınım artış miktarını yüzde 21 azaltmaktır. Küresel ısınmanın önüne geçmek için fosil yakıt kullanımı azaltılmalıdır. Bu da ülkemizde yalıtım kalınlıklarının artırılması ve sistem kullanımının teşvik edilmesi ile mümkündür. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak yalıtımlı binalar üretmek ve mevcut binaları yenilemek hem ülke ekonomisine hem de tüketicilerin kendi ekonomilerine büyük katkı sağlamaktadır. Zira günümüzde Türkiye’deki mevcut binaların halen yüzde 85’inde yalıtım maalesef bulunmuyor. Dolayısı ile yalıtım konusunda bilinçlenmemiz oldukça önemli. Enerji tasarrufu dendiğinde ısı yalıtımının ilk akla gelen uygulama olması için farkındalık yaratmak öncelikli hedeflerimiz arasında. Ek olarak her geçen gün bu konudaki farkındalık düzeyinin arttığını da söyleyebilirim. Yalıtım sürdürülebilir bir dünya için ve kişisel tasarruf için oldukça önemli bir kavram ve bu bilincin ülkemizde en üst seviyede olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz Baumit olarak, insanların sağlıklı, enerji verimli ve güzel yapılarda yaşamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Doğru mantolamayla yapılarda yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlamak mümkün"

Binalarda kullanılan enerjinin yüzde 80’inin ısıtma ve soğutmaya harcandığını belirten Dinçer, "İç ortamı ısıtılması ya da soğutulması için harcanan enerjini içerde muhafaza edilebilmesi için, binanın en doğru şekilde mantolanması gerekmektedir. Çünkü binalarda çatılardan yüzde 7, dış duvarlardan yüzde 40, döşemelerden yüzde 6 ve kapılardan yüzde 17 oranlarında ısı kayıpları olmaktadır. Dolayısıyla şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki doğru mantolamayla yapılarda yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlamak mümkün." dedi.

Isı yalıtım sistemleri, openSistem, PowerSistem, StarSistem ve ProSistem ile yaşam alanlarını çevreye duyarlı olarak tasarlayan Baumit, doğru mantolamanın;

-Tüm yıl boyunca konforlu iç mekan iklimi sağladığını,

-Duvarları çatlaklardan ve olumsuz hava koşullarından koruduğunu,

-Çevre dostu bir yaşam alanı sunduğunu,

-İnşaat maliyetlerinden de tasarruf ederek, tasarrufa henüz inşaat aşamasında başlamanıza yardımcı olduğunu,

-Soğuk havalarda ısı köprülerinin oluşmasına engel olduğunu,

-Özgün tasarım ve yaratıcılık olanakları sağladığını,

-Isıtma ve soğutma giderlerini kalıcı olarak düşürdüğünü,

-Karbondioksit salınımını düşürdüğünü dile getiriyor. 


Geri Dön