28 / 03 / 2024

Bitlis Selçuklu Mezarlığı yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor!

Bitlis Selçuklu Mezarlığı yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor!

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Mezarlık, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) de aday...



Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) de aday olan mezarlıkdaki çok sayıda mezar taşının yükseklikleri ve üzerindeki işlemeler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.


Turist rehberi Burkay Yener, AA muhabirine, bölgenin tarihsel süreçte çok önemli yere sahip olduğunu söyledi.


Yener, şöyle konuştu:


"Ahlat'ın Osmanlı döneminde de çok önemli bir yer olduğunu tarihçiler ifade etmekte. Osman Bey'in dedesi Süleyman Bey'in mezarının Ahlat'ta olduğuna dair bazı rivayetler bulunmakta. Bununla birlikte Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin Ahlat'ta dünyaya geldiği belirtilmekte. Yeryüzünde bulunan en büyük Türk mezarlığının Ahlat'ta olduğu anlatılmakta."


Yaklaşık 210 bin metrekarelik alanda 60 bin adet mezarlık bulunduğunu belirten Yener, mezarlıktaki sanduka ve kümbetlerin o dönemin yaşamına dair bilgiler içerdiğini, mezarlığın Türk-İslam sanatına dair önemli izler taşıdığını anlattı.


İstanbul'dan tarihi mezarlığı görmek üzere ilçeye gelen Hilal Doğru ise çok etkilendiğini ifade ederek, "Mezarlığı görünce çok şaşırdım ve mezar taşlarındaki işlemelerden çok etkilendim" dedi.


Ziyaretçilerden Ersin Erdal da geziye İstanbul'dan katıldığını ve Ahlat'taki tarihi zenginliği görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.


AA


Geri Dön