26 / 04 / 2024

BMD'den AVM'lere ilişkin kira talebi!

BMD'den AVM'lere ilişkin kira talebi!

BMD, AVM'lerin 11 Mayısı'ta açılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, 90 gün süreyle kira talebinde bulunulmaması, sonrasında 1 yıl boyunca ciro kirası tercih edilmesi, ortak alan giderinin ciro kirası üzerinden düzenlenmesi talep edildi...



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), AVM'lerin yeniden açılımasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. BMD Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla, AVM'lerin yeniden açılışına ilişkin taleplerini duyurdu. Buna göre, BMD, 90 gün süreyle kira talebinde bulunulmamasını, sonrasında 1 yıl boyunca ciro kirası tercih edilmesini, ortak alan giderinin ciro kirası üzerinden düzenlenmesini, zarar eden mağazalardan tazminatsız çıkış kolaylığı imkanı sunulmasını ve Kısa Çalışma Ödeneği'nin Eylül ayı sonuna kadar sürmesini talep etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göe; açıklamada, markalar AVM'lerle birlikte 11 Mayıs'tan itibaren deneme açılışı yapmaya başlayacaklar, geniş katılımlı açılış yapılması ise 1 Haziran'da olarak planlandı. BMD üyesi markalar, koronavirüs salgını sebebiyle 18 Mart akşamı kapattıkları Türkiye genelindeki 70 bin mağazayı yeniden açmak için hazırlıklara başladı. 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini rehber edinen ve güvenli bir açılış yapmak isteyen markalar, 11 Mayıs'tan itibaren öncelikle caddelerdeki ve açık AVM'lerdeki mağazalarında deneme açılışı gerçekleştirecekler. 

Markalar geniş katılımlı açılışı ise ürün tedariki, mağaza içi düzenlemeleri ve hijyen önlemleri bitirildikten sonra
1 Haziran'da gerçekleştirmeyi hedefliyor.

BMD Yönetim Kurulu, sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için taleplerini 5 başlık şeklinde belirtti. 

Yapılan açıklamada, yeni dönemde markaların yeni koşullarda açılacağı ifade edildi. 

Sosyal mesafe kuralı sebebiyle mağazalarda ziyaretçi sayısının azalacağı, daha az ürün ve model sunumu yapılabileceği, cirolardaki turist katkısında düşüş yaşanacağına dikkat çekilen açıklamada, "Bütün bunlara ek olarak artan maliyetler ve üretim zincirinde meydana gelen kopmaların markalarımızı olumsuz etkilemesinden endişe ediyoruz" şeklinde konuşuldu. 

Markaların tüm finansman kaynaklarını üretici ödemelerine ayırdığı ve yüksek maliyetlerle borçlanmak zorunda kaldığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Normalleşme tam olarak gerçekleşene kadar 90 gün süreyle kira talebinde bulunulmasın. Ancak eski cirosunun en az yüzde 80'ini yakalayan perakendeci ciro üzerinden kira ödeyebilsin. Salgının etkileri ortadan kalkana kadar kazandığın kadar öde', bir başka ifade ile 'kazan-kazan' ilkesinden hareketle 1 yıl boyunca ciro kirasına dönülsün. AVM'lerdeki ortak alan işletme gideri hesabı, ciro kirasına yüzdelik bir pay eklenerek ve şeffaf bir şekilde yapılsın. 

Markaların zarar eden mağazalarını 'mücbir sebep' kapsamında hızla kapatarak verimli operasyonlara odaklanmaları gerekiyor. AVM yönetimleri bu durumdaki mağazalardan çıkış için yıllar önce imzalanan kontratları gerekçe göstererek yüksek tazminatlar istemesin. Aksi takdirde birçok marka yakın gelecekte büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak."

BMD açıklamasında, Kısa Çalışma Ödeneği'nin Eylül ayı sonuna kadar devam etmesi gerektiğine de yer verildi. 

AVM'ler açılışa hazırlanıyor!

Prof. Pınar Okyay: AVM kararı için 1-2 hafta daha beklense iyi olurdu!

Sinan Öncel: AVM'ler kiracı bulamayacak!

Sinan Öncel: Markalardan 3 ay kira alınmamalı!


Geri Dön