26 / 04 / 2024

Bodrum Gümüşlük ASKO 58 Evleri'ne iskan alındı mı?

Bodrum Gümüşlük ASKO 58 Evleri'ne iskan alındı mı?

Yeminli Mali Müşavir Fuat Bergansa, Bodrum Gümüşlük ASKO 58 Evleri'nde 80 metrekare yerine 46.24 metrekarelik daireler için inşaat ruhsatı alındığını iddia etti. Bergansa "Binalar için iskan alınamadı" dedi.



BODRUM Gümüşlük'te yapılan bir kooperatif sitesinde üyelerin mağdur edildiği, yönetimin üyeler yerine müteahhidi kolladığı, haksız ödemeler istendiği iddia ediliyor. 40 yıl önce Ankara'da kurulan ASKO 58 Yapı Kooperatifi, Bodrum Gümüşlük'te 640 bin metrekare ve Bodrum Güllük'te 250 bin metrekarelik araziler edinmiş, İstanbul Kadıköy'de yerleşik bir inşaat şirketi ile 10 Temmuz 1997'de 80 metrekarelik 580 adet dubleks villayı anahtar teslim, altyapı masraflarının yükleniciye ait olması ve inşaat sürecinde hiçbir ek ödeme alınmayacağı şartlarıyla sözleşme imzalanmış.

 

EVLERE İSKAN ALINAMADI 

Bu aşamadan soma da skandallar zinciri başladı. Kooperatif mağduru olan Yeminli Mali Müşavir Fuat Bergansa'nın iddiasına göre, inşaat firması 80 metrekare yerine 46.24 metrekarelik daireler için inşaat ruhsatı aldı. Bergansa, "Ruhsatın İmar Kanunu'na aykırılığından doğan pürüzler nedeniyle inşaat gecikti, kooperatif üyeleri zarara uğradı. Binalar için iskan alınamadı" dedi. 2005'te kooperatifte Seyit Ahmet Özkan başkanlığında yeni yönetimin işbaşına geldiğini aktaran Bergansa, "İnşaat şirketi sözleşmede olmadığı halde ek ödeme istedi. 2007'de yapılan genel kurulda yönetim müteahhitle anlaşarak 2 milyon 750 bin TL ek ödeme karan aldırdı. Kurula katılmayan üyelerin vekaletleriyle dışarıdan getirilen kişilere oy kullandırıldı. Ek ödemeye itiraz edenler korkutuldu, sindirildi. Genel kurul toplantılarında muhalefet sergileyen üyeler, zamanla kooperatif üyeliğinden çıkarıldı" şeklinde konuştu. 


2010 yılından bu yana kooperatifin yayınladığı tüm bilançoların hatalı ve hileli olduğunu iddia eden Bergansa, muhasebe kuralları ihlal edilerek hileli bilançoların üstünün örtüldüğünü dile getirdi. Nisan 2011'de müteahhit inşaatları tamamlamadan işi bırakınca kalan işleri kooperatifin tamamladığım belirten Bergansa şunları söyledi: "Zamanla siteye yerleşim başladı. Binaların ortaklara teslim aşamasında KDV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleştiğinden, kooperatif yönetimi fatura kesmeye başlaması ve KDV beyanlarım yapması gerektiği halde yükümlülüğünü yerine getirmedi. Sonuç olarak vergi kaçırma durumuna düşüreceğinden evlerin değeri, çıkacak KDV faturasını dahi ödemeye yetmeyecek. Olan yine dişinden tırnağından artırıp ev sahibi olmaya çalışan mağdur kooperatif üyelerine olacaktır."


Sözcü


Geri Dön