27 / 04 / 2024

Boğaziçi Köprüsü'nün temeli böyle atıldı!

Boğaziçi Köprüsü'nün temeli böyle atıldı!

1970 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, Beylerbeyi'nde yapılan büyük bir törenle atılmış. Törene izlemeye kalabalık bir halk kitlesi gelmiş. Törende Cumhurbaşkanı SUNAY ve Başbakan DEMİREL hazır bulunmuşlar.



Boğaziçi Köprüsü nün temeli böyle atıldı!


Demirel: ''Boğaz Köprüsü lüks değil''


Gemiler düdük çalarak olayı selamladı 


TARİHİ TEMEL ATILDI


 İSTANBUL Boğaz Köprüsü'nün temeli dün Boğaz'ın Anadolu Yakası'ndaki Beylerbeyi'nde yapılan büyük bir törenle atılmış, soğuğa rağmen kalabalık bir topluluğun izlediği törende Cumhurbaşkanı Sunay, Senato ve Meclis Başkanları, Başbakan Demirel, bazı bakanlar ile yük


Boğaziçi Köprüsü nün temeli böyle atıldı!


sek rütbeli komutanlar ve kordiplomatik de hazır bulunmuştur.


  Törende kısa bir konuşma yapan Başbakan Demirel <<Bu bir siyasi yatırım değildir, Türkiye'ye lazımdır ve istismar vesilesi yapılmamalıdır>> demiştir.


  BEYLERBEYİ'NE HÜCUM


  Törenin başlayacağı saatlerde kalabalık bir halk kitlesi tören yerine hücum ederken, davetliler önceden yapılmış olan Üsküdar - Beylerbeyi arasındaki trafik erken saatlerden itibaren sıkışmıştır. Üsküdar'da halk otobüslere ve dolmuşlara binmek için uzun uzun kuyruklar teşkil etmiş, yüzlerce toplum polisi tören yerinde görevlendirilmiştir.


  CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN GELİYOR


  Saat tam 10,30'da Beylerbeyi Sarayı'nın iskelesine yanaşan <<Halas>> motorundan Cumhurbaşkanı Sunay ve Başbakan Demirel yanında Nazmiye Demirel olduğu halde Sarayın kapısından tören yerine girince kalabalıktan büyük bir alkış kopmuştur. Gösteriye şapkasını sallayarak karşılık veren Başbakan Demirel tribünlerin önünde hazırlanmış özel yere alınmış, Cumhurbaşkanı'nın yanında Nazmiye Demirel, onun yanında Başbakan Demirel, Senato Başkanı Atasagun ve Meclis Başkanı Bozbeyli birlikte oturmuşlar, Bakanlar ise ayakta masanın etrafında toplanmışlardır.


  KONUŞMALAR

 

  Törende ilk konuşmayı İstanbul Valisi Vefa Poyraz yapmış, sözlerine <<Boğaz Köprüsü'nün idealini gerçekleştiren Başbakanımız>> diye başlamış ve köprünün gereği üzerinde konuşmuştur.


  Daha sonra konuşan Belediye Başkanı Dr. Fahri Atabey ile Karayolları Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu verdiği teknik rakamlarla köprünün üç sene içinde maliyetini kurtaracağını belirtmiştir. Coşkunoğlu köprünün açılmasıyla İstanbul'da trafiğin rahatlayacağını söylemiştir. 

  Bayındırlık Bakanı Turgut Gülez de konuşmasında 20 yıl sonra köprüden net gelir olarak 500 milyon liranın temin edileceğini belirtmiş <<Köprüye karşı yapılan tenkitler konunun iyice incelenmemesinden gelmektedir. İndi mütalaların kıymeti yoktur.>> demiştir.


  DEMİREL KONUŞUYOR


  Başbakan Demirel'in kürsüye gelişi ile başlayan alkış bir süre devam etmiş ve Demirel de elinde şapkası halkı selamlamıştır. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Başbakan Demirel asma köprü projesine karşı yapılan tenkitleri cevaplandırmış ve özetle şöyle demiştir:


 >>Boğaz Köprüsü bazılarının iddia ettiği gibi lüks ve gösteriş mahiyetinde bir teşebbüs değildir. Esasen böyle olsa bu teşebbüs için lüzumlu dış finansman yabancı kaynaklar tarafından müsait şartlarla karşılanmazdı.


  Eğer yatırım önceliklerini politik maksatlarla gerekli olmayan işlere yöneltecek bir zihniyet içinde olsaydık Boğaz Köprüsü'ne ve çevre yollarına tahsis edeceğimiz iç finansman kaynaklarını çok daha cazip ve kolay mevzularda, politik bakımdan daha yararlı işlerde kullanabilirdik. Kimsenin hakkını alıp buraya veriyor değiliz.>>


  Demirel daha sonra Fırat ve Sakarya nehirleri üzerinde yapmayı düşündükleri köprüler ile Boğaz Köprüsü'nün arasında hiç bir fark olmadığını belirterek şunları söylemiştir:


  <<Memleketin bir yerinde yapılan kamu hizmetleri başka taraflarda inkisar uyandıracak şekilde istismar eden zihniyeti anlamaya imkan yoktur. 

  Boğaz geçişi sisteminin çevre yolları kısmına, plan gereğince geçen yıl başlanmıştı. Köprünün ihalesi de seçimden önce yapıldı. Tesisin temel atma törenine bir ay kadar önce kararlaşmış olduğu üzere bugün yapmaktayız. Devlet işlerinin bütünlüğü ve devamlılığı düşüncesi değişmez prensibimiz olduğu içindir ki, son siyasi gelişmeler karşısında da bu temel töreninin geciktirilmesini doğru bulmadık.>>

  En son konuşan Cumhurbaşkanı Sunay, Hükümetin teşebbüsünü takdirle karşıladığını söyledikten sonra başarılar dilemiştir.


  TEMEL ATILIYOR


  Törenin son kısmında alkışlar arasında makineleri çalıştıracak vananın başına gelen Başbakan Demirel, makineleri harekete geçirince limandaki bütün vapurlar düdüklerini öttürmeye başlamıştır.

  Bu anda hafriyatın başında kurbanlar kesilmiş, Mehter Takımı marşlar çalmaya başlamış tören alanı bir bayram yerine dönmüştür. 

  Cumhurbaşkanı Sunay ve Başbakan Demirel tören sonunda Sarayın iskelesinde bekleyen <<Halas>> motoruna binerek Beylerbeyi'nden ayrılmışlardır.

  Kalabalık alanda bir süre daha beklemiş ve halk çalışan makineleri merakla seyretmiştir.


  FİKİRTEPELİLER GÖSTERİ YAPMAK İSTEDİ 


  Törenden önce Boğaz Köprüsü'nün çevre yolları nedeniyle evleri istimlak edilen Fikirtepelilerin gösteri yapacakları ihbarı üzerine sıkı tedbir alınmış ve polis bunun için gelen kalabalığa törene girmesi için müsaade vermemiştir. İstimlak için evlerine düşük bedel verildiğini ileri süren Fikirtepeliler polis tarafından dağıtılmıştır. 

  

  HATIRA PULU


  PTT Boğaz Köprüsü'nün temelinin atıldığı dün köprü için iki seri hatıra pulu çıkarmıştır. Pulların bir kısmında köprünün maketi, diğerlerinde ise köprünün umumi bir resmi bulunmaktadır. 


(1970 yılında Reşat Altın 208 liraya satılıyormuş.)


Akşam Gazetesi 21 Şubat 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



  


Geri Dön