28 / 03 / 2024

Boğazkale'de SİT alanındaki 198 konut için çözüm yolu aranıyor!

Boğazkale'de SİT alanındaki 198 konut için çözüm yolu aranıyor!

Çorum’un Boğazkale ilçesinde SİT alanında yer alan 198 konut sahibinin yaşadığı mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışma başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, bölgede kamulaştırma yapılması gerektiğini belirtti...




Çorum’un Boğazkale ilçesinde SİT alanında yer alan 198 konut sahibinin yaşadığı mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışma başlatıldı.


AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, bölgede yaşanan sorunlarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik görüşmüştü. Görüşmenin ardından Bakan Çelik’in talimatı ile Çorum’a gelen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Murat Gürül ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Kültür Merkezleri Daire Başkanı Çağdaş Şener, Boğazkale ilçesine gelerek incelemelerde bulundu.


İncelemelerin ardından bir açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, ilçedeki 198 konutun SİT alanında olduğu için hak sahiplerinin konutlarıyla ilgili hiçbir çalışma yapamadığını söyledi. Burada bulunan evlerin tamamının ömrünü tamamladığını dile getiren Özüdoğru, bölgede kamulaştırma yapılması gerektiğini belirtti.


Bölgenin Alman Arkeoloji Enstitüsü sorumluğunda olduğunu açıklayan Özüdoğru, “Alman Arkeoloji Enstitüsü yetkilileri ödenek yetersizliğinden dolayı kamulaştırma yapamıyor. Burasının Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında  TOKİ  tarafından değerlendirilmesi planlanıyor. İkincisi ise takas yoluna gidilmesi veya Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün burayı etap etap kamulaştırılması düşünülüyor. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alman yetkililer ve yerel idarecilerle bir toplantı yapılacak” dedi.


İncelemeler sırasında Müze Müdürü Dr. Önder İpek, Boğazkale Belediye Başkan Ali Rıza Soysat ve AK Parti Boğazkale Belediye Başkan adayı Osman Tangazoğlu’da hazır bulundu.



Malatya Gerçek


Geri Dön