25 / 04 / 2024

Bornova Kültür Merkezi'nin temeli depreme dayanıklı mı?

Bornova Kültür Merkezi'nin temeli depreme dayanıklı mı?

Bornova Kültür Merkezi'nde inşaat çalışmaları 20 yıl aranın ardından tartışmalı bir şekilde varolan temel üzerinden başladı. Ancak bu temelin depreme dayanıklı olup olmadığı soru işareti uyandırdı



BORNOVA Kültür Merkezi inşaatında 20 yıl aradan sonra çalışmalar yeniden başladı. Ancak akılları kurcalayan soru işaretleri var. Temeli 20 yıl önce atılan inşaatta çalışmaların bu temel üzerinden yapılması, inşaatın deprem riskine açık olması anlamını taşıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında sözleşmesi yenilenen ve bedeli 34 milyon 956 bin TL olarak belirlenen Kültür Merkezinin yapımını merkezi Siirt'te bulunan Hayranoğulları İnşaat Taahhüt Ticaret Limited Şirketi üstlendi. CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, akıllardaki tüm kuşkuları soru önergesine döktü. TBMM Başkanlığına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle 9 Temmuz'da yazılı soru önergesi veren Sındır'a henüz bir yanıt verilmedi ama Kültür Merkezi'nde çalışmaları yeniden start aldı. Tüm bu soru işaretlerinin gölgesinde çalışmaları yeniden başlatan yüklenici firma yetkilileri, herhangi bir riskin söz konusu olmadığını açıkladı. 

CHP'li vekil ise Kültür Merkezi inşaatı temeli atıldıktan sonra deprem yönetmeliğinin değiştiğini, inşaatın temelinde bulunan demirlerin bile çürümüş olabileceğini belirtti.

 

KANDIRIORLAR 

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Bornova Kültür Merkezi inşaatına başlandığı günden bugüne kadar İmar Mevzuatı'nda yapılan değişiklikleri hatırlatarak; "İmar Mevzuatında ve deprem yönetmeliklerinde birçok değişiklikler yapıldı. Söz konusu inşaatın bu mevzuat değişikliklerine göre tadilat projeleri yapıldı mı? Tadilat projeleri yapılmış olsa da 20 yıldır inşaatta kullanılan ve açıkta bulunan demir ve çelik konstrüksiyon elemanlarının yapısal sağlamlığı halen geçerli mi?  O binadanm temeline konulan demirler bile belki çürüdü. İnsanları kandırıyorlar. Her defasında insanları umut içerisine sokuyorlar ama ortada bir şey yok. Sözden öteye giden bir şey  yok. Yazıktır, günahtır. Bu ülkenin, bu devletin, vatandaşın, sokaktaki yetimin hakkı var orada. Bunu bu şekilde heba edemezler, çarçur edemezler... Yeter artık" sözleriyle isyan etti. 



İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön