24 / 04 / 2024

Borusan'dan Teksas'a 150 milyon dolarlık boru fabrikası!

Borusan'dan Teksas'a 150 milyon dolarlık boru fabrikası!

Borusan Mannesman, çelik merkezi ABD'nin Teksas eyaletine 150 milyon dolarlık yatırımla boru fabrikası kurdu. ABD'li Steel, Rus TMK ve Arjantinli Tenams gibi devlerle yarışacak olan şirket, ülkede ilk 5 üretici arasına girmeyi hedefliyor



Borusan Mannesmann, kaya gazı pazarı ABD'de boru üretmeye başladı. Houston/ Teksas'ta 150 milyon dolarlık yatırımla fabrika kuran şirket, ilk 5 üretici arasına girmeyi hedefliyor. Tam kapasiteye geçildiğinde yılda 300 bin ton üretim yapılması beklenen fabrikada 300 kişiye de istihdam sağlanacak. Nisan ayında üretime başlayan fabrikanın tanıtım gezisinde konuşan Borusan Mannesmann Boru İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen, kaya gazındaki gelişmelerle birlikte ABD pazarının yeniden canlandığını öngörerek yatırım yaptıklarını söyledi. Daha önce ihracatın yüzde 40'ını ABD'ye yaptıklarını belirten Özmen, şöyle konuştu: "Şimdi çok daha ileri bir aşamaya ulaştık. Kısa sürede pazarda yerli bir üretici olmayı, kalitemiz ve teknolojimizle sektörün dikkatini çekmeyi başardık." 


10 AYDA 130 MİLYON DOLAR 

ABD'de pazar büyüklüğünün 6.5 milyon ton olduğuna dikkati çeken Özmen, bunun parasal büyüklüğünün 10 milyar dolara tekabül ettiğini söyledi. Özmen, hedeflerinin bu pazardan Türkiye'den gelecek ürünlerle birlikte yüzde 5 pay alarak 500 milyon dolar ciroya ulaşmak olduğunu açıkladı. Özmen, ABD piyasasındaki rakiplerinin ise Rus sermayeli TMK, Arjantinli Tenams ve ABD'li Steel olduğunu söyledi. 10 ayda satış cirolarının 130 milyon dolara ulaştığını anlatan Özmen, şu anda fabrikada 14'ü Türk olmak üzere 232 çalışan bulunduğunu vurguladı. 


ABD'YE GEMLİK BORUSU 

ABD'de iki ihale aldıklarını söyleyen Özmen, Dallas'tan fabrikanın bulunduğu Baytown'a yapılacak boru hattı için 130 milyon dolarlık kontrat imzaladıklarını belirtti. Özmen, "Bu hatta kullanılacak borular Gemlik'ten gidecek" dedi. 


CİROYU YÜZDE 10 ARTIRDI

2014 yılını değerlendiren Uğur, geçen yıl 4.1 milyar dolar olan cirolarını 4.5 milyar dolara çıkardıklarını belirtirken, "2015'te hedefimiz 5 milyar doların üzerine çıkmak" dedi. Bu yıl içinde 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını da sözlerine ekleyen Uğur, bugüne kadarki toplam yatırımlarını ise 2.5 milyar dolar olarak açıkladı. 


HAVALİMANI TAM GAZ 

Distribütörü oldukları Caterpillar'ın 3'üncü Havalimanı'nın etkisiyle satış rakamlarını yukarı çektiğini anlatan Uğur, "Şimdiden 110 milyon euroluk 300'ün üzerinde araç satılmış" dedi. 


2024 VİZYONU: GLOBAL BORUSAN

Borusan Holding CEO'u Ağah Uğur da "Borusan Mannesmann küresel bir şirket olmaya bir adım daha yaklaştı. Cirosunun yüzde 70'ini Türkiye dışı satışlardan elde eden bir Borusan Mannesmann hedefi artık çok uzağımızda değil" dedi. Uğur, ABD'nin Türk şirketlerine koyduğu ek vergilerden de şikâyet etti. Borusan ihraç ettiği ürünler için yüzde 16 ek vergi ödüyor. Konuyla ilgili Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde dava açtıklarını belirten Agah Uğur, şunları söyledi: "Bize konulan vergi antidamping değil. İddiaları Erdemir'in bir devlet şirketi olarak bize ucuz çelik verdiği yönünde. Biz girişimlerimizi yaptık. Bu kesinlikle ticari değil politik bir konu. Elimizde Amerikan lobisinden Temsilciler Meclisi üyelerine gönderilen mektuplar var." Şirkette yeni bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını da belirten Uğur, "Artık müşterimiz neredeyse orada olacağız. Yüzümüzü değiştiriyoruz. 2024 vizyonunu şimdiden belirledik. Temel hedef Borusan'ı global bir şirkete dönüştürmek" ifadelerini kullandı. Uğur enerjide odak noktalarının ise rüzgâr olacağını belirtti. 


ÜÇÜNCÜ KUŞAK 'İŞ' BAŞINDA

Houston gezimize Ahmet Kocabıyık'ın kızı Defne Kocabıyık da katıldı. New York'ta okumuş şimdi Houston fabrikasında satış-pazarlamada işe başlıyor. Aslında onun için oldukça duygusal bir durum. Dedesi Asım Kocabıyık 1989 yılında ameliyat için gelmişti Houston'a. Şimdi ise torunu, 25 yıl sonra dedesinin kurduğu şirketi büyütmek için o şehirde. 


İŞTE BEYİN TAKIMI

Borusan Mannesmann Pipe U.S. Yatırımlar Direktörü Erol Akgüllü, Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Ozmen, Barusan Mannesmann Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding CEO 'su Agâh Uğur, Borusan Mannesmann Pipe U.S.'s Genel Müdür Buddy Brewer, Borusan Mannesmann Pipe U.S. Genel Müdür Yardımcı George Adams.


YOLA ADINI VERDİ

Fabrikanın bulunduğu Baytown tam bir sanayi bölgesi. Fabrikaya doğru giderken gördüğümüz manzara ilginç. Borusan fabrika için yaptığı yola adını vermiş. Yolun ismi Borusan Road.


Şeref Oğuz-Sabah


Geri Dön