25 / 04 / 2024

Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

Boşanmada mal paylaşımı konusu zihninizde bir dizi soru işareti yaratıyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Bu durumda yasanın size verdiği tüm hakları işin uzmanından öğrendik...




Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? sorusu birçok insanın zihnini meşgul eden konulardan biri. Boşanırken yapılacak mal paylaşımı eşler arasında bir dizi anlaşmazlığa neden olabiliyor. Evlilik süresince birlikte elde edilen malları boşanma esnasında paylaşmada sorunlar çıkabiliyor. Ve bu durum çoğu zaman sancılı bir dava sürecinin yaşanmasına sebep olabiliyor. 


Bu noktada 1 Ocak 2002 tarihi büyük önem arz ediyor. Çünkü 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre, evliliğin devam ettiği süreçte edinilen tüm gayrimenkuller üzerinde eşler eşit haklara sahip. Söz konusu yasadan önce ise durum çok farklıydı. Buna göre, evlilik öncesi veya sonrası edinilen tüm gayrimenkuller kimin adına kayıtlı ise onun oluyor, diğer eş bir hak talep edemiyordu. 


1 Ocak 2002 öncesi ve sonrası 

Nitekim 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 202.'nci maddesinde; eşler arasında “edinilmiş mallara katılma “ rejiminin uygulanmasının esas olduğunun belirtilmiş olduğunu söyleyen Boşanma Davası Avukatı Esma Cihangir, “Evlenmeden önce veya sonra “malvarlığının paylaşımı” hususunda, yazılı seçimlik mal rejimlerinden birini, sözleşme yaparak seçmemiş eşlerin kanunen tabi oldukları sistem “yasal mal rejimi” hükmü altına alındı. Bu bağlamda 1 Ocak 2002 tarihinden önce evlenen eşlerden biri bu tarihten sonra gayrimenkul edinmişse, edinilen gayrimenkuller üzerinde diğer eş de eşit hakka sahip oluyor” açıklamasını yaptı. 


Boşanmada mal paylaşımı konusunda tam tersi durumda ise olacakları şöyle anlattı Avukat Esma Cihangir, “Eşlerden biri 1 Ocak 2002 tarihinden önce mal edinmişse, o zaman eşler arasında “mal ayrılığı rejimi” oluyor. Eğer eşlerden biri söz konusu gayrimenkul veya gayrimenkuller üzerinde kendisinin katıkıda bulunduğuna dair bir iddiada bulunur ve bu iddia ispatlanırsa, yine mal paylaşımı olabiliyor” değerlendirmesinde bulundu. 


Yasanın önemi 

1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren yasanın önemine de vurgu yapan Esma Cihangir, “Yasadan önce kadınlar çok çaba sarf ediyorlardı. Fakat artık böyle bir çaba ortadan kalktı. Çünkü mevcut gayrimenkullerin eşit oranda paylaştırıldığını biliyorlar. Sonuçta kadının evlilik kurumuna bazı durumlarda maddi olmasa da manevi katkısı çok. Eşitsizlik ortadan kalktığı için, bu uygulama eşler açısından oldukça olumlu. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön