26 / 04 / 2024

Bozcaadalılar imar planına karşı imza kampanyası başlattı!

Bozcaadalılar imar planına karşı imza kampanyası başlattı!

Bozcaadalılar, adada rant amaçlı yapılaşmanın önünü açan imar planını düzenledikleri yürüyüşle protesto etti, plana karşı imza kampanyası başlattı. Bölgeye 100-150 metrekarelik villaların yapılabileceği de söyleniyor.



Bozcaadalılar, bağları ve tarım alanlarını betonlaştıracak Akvaryum Koyu'nu imara açacak planı, yürüyüş yaparak protesto etti. Adalılar, planın revize edilmesini istedi Bozcaadalılar, adada rant amaçlı yapılaşmanın önünü açan imar planını düzenledikleri yürüyüşle protesto etti, plana karşı imza kampanyası başlattı. 


Bozcaada Forumu'nun çağrısıyla dün bir araya gelen genç yaşlı yüzlerce Bozcaadalı, "Diren üzüm bağları", "İmar planına itirazımız var", "Ekolojik dengenin bozulmasına karşıyız", "Adanın geleceğine biz karar veririz", "Başka Bozcaada yok", "Bağa girdim bağ budanmış, bağa beton dadanmış" yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüş, "Üzüm! Şarap! Bozca! Ada!" sloganlarıyla sona erdi. 


Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında, turizm yayınlarında dünyanın en güzel dördüncü adası seçilen Bozcaada'nın yalnız Türkiye için değil dünya için de büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. 


Açıklamada, "Adanın karakterine aykırı yapılacak her uygulama hem Türkiye için hem de dünya için büyük bir kayıp olacaktır. Bu endişelerimizden dolayı ı/ıoo.ooo ölçekli Çanakkale Balıkesir Bölge Çevre Düzeni Planı'ndaki bazı noktalara itirazlarımız bulunmaktadır" denildi. 


ADA GERÇEKLERİNE UYMUYOR 


Açıklamada, Bozcaadalıların plana yönelik itirazları şöyle sıralandı: »"Ada halkından, sivil toplum kuruluşlarından ve ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınmadan bu plan yapılmıştır. 

»Planda yer alan Bozcaada'nın güneyinde kentsel gelişim alanı olarak tespit edilen bölge, ada gerçekleri ile uyuşmamaktadır. 


Yapılacak olan kentsel gelişme, mevcut olan Bozcaada merkezinin çevresinde olmalıdır. Öngörülen alana altyapı ve belediye hizmetlerinin götürülmesi fiziki ve mali açıdan ada kaynaklarını gereksiz şekilde zorlayacaktır." 


DOĞA TAHRİP OLACAK 


İmar planına bakıldığında özellikle doğu ve güney sahillerdeki projelendirmelerin koruma kararlan ile çelişkili olarak parsel bazında hakkaniyet gözetmeden yapıldığı görülmektedir. Yeni günübirlik tesis alanları plandaki hali ile adanın doğal yapısını, doğal plajlarını, bitki örtüsünü tahrip edecektir. 

Burada öngörülen kentleşme, bu alanların betonlaşmasına sebep olacaktır. 


Planlanan yolların genişliği ada ölçeği dikkate alınmadan yapılmıştır. Plajlar ve günübirlik tesis alanları kıyı kanunu, mevcut tarımsal alanlar ve SİT alanları dikkate alınarak yeniden tasarlanmalıdır. 


BAĞLAR BETONLAŞACAK 


Yeni sanayi tesisleri adanın kapasitesi göz önüne alınarak imar planında belirtilen tek bir bölge ile sınırlandırılmalıdır. Aksi takdirde 5 bin metrekarelik tarım alanları içinde yapılacak bu üretim tesisleri -tapuya 'amacı dışında kullanılamaz' şerhi koyulsa dahi-başka amaçla kullanım potansiyeline de sahip olacak, bağlık alanlarda geri dönüşü mümkün olamayan betonlaşmalara neden olacak ve zaten kısıtlı olan bağları ve tarımsal alanları yok edecektir." Açıklamada, "Tüm Bozcaada'nın bir SİT bölgesi olması ve koruma kararları bulunmasına rağmen, 1/100.000 ölçekli plan, yukarıda belirttiğimiz hususlarla çelişmekte ve bunun sonucunda planın aşırı yapılaşmaya neden olacağı şimdiden görülmektedir. İtirazlarımızın dikkate alınarak planın revize edilmesini talep ediyoruz" denildi. 


Bozcaadalılar, adada betonlaşmayı getirecek planın iptali talebiyle bir de imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğii'ne teslim edilecek. 


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı, 8 Eylül'de askıya çıkan planda tarım alanlarının 'bağ evi', üçüncü derece doğal sit alanı olan Akvaryum Koyu'nun ise 'kentsel gelişim alanı' ve 'turizm tesis alanı' adı altında imara açılması öngörülüyor. Ayrıca plana göre tarım alanlarında 'tarımsal tesis' adıyla tesisler açılabiliyor. 


Şehir plancıları 'tarımsal tesis' adı altında bölgeye 100-150 metrekarelik villaların yapılabileceğini dile getiriyor. 


Birgün


Geri Dön