24 / 04 / 2024

BTSO inovasyona 1 milyar dolar bütçe ayırdı!

BTSO inovasyona 1 milyar dolar bütçe ayırdı!

Bursa, Türkiye'nin inovasyon reformunda başrole soyundu. Savunma ve uzay sanayisinde bölgesel lider olmayı hedefleyen şehirde, 50 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Hedef sektörlere ayrılan inovasyon bütçesi ise 1 milyar dolar...



- GİRİŞ -

Sabah Ekonomi sayfalarında 3.5 yıldır devam eden Mucit KOBİ köşesi, Anadolu yollarına düşüyor. Türkiye sanayisinin inovasyon ve Ar-Ge alanındaki dönüşümünü yerinde inceleyeceğiz. Hem illerin hem de buralarda faaliyet gösteren KOBİ'lerin gelecek hedeflerini dinleyip, mevcut hallerinin röntgenini çekeceğiz. İlk durağımız büyük bir ekonomik değişim yaşayan Bursa. Her hafta farklı bir şehirde görüşmek ümidiyle... 


Türkiye'de alınan patentlerin yüzde 10'una sahip olan Bursa, inovasyon reformunda en hızlı gelişen illerden biri oldu. Dönüşümde kendine 5 stratejik sanayi dalı belirleyen şehir, özellikle savunma ve uzay sanayisinde bölgesel başkent olmayı hedefliyor. Bursa'nın hedefleri rakamlara da yansımış durumda. Buna göre, ildeki şirketlerin yüzde 40'ı son beş yıl içinde Ar-Ge birimi kurdu. Başta uzay teknolojileri olmak üzere şirketlerin önümüzdeki iki yıl içinde Ar-Ge'ye ayırdıkları bütçe 1 milyar doları buldu. Bursa'da otomotivden tekstile, gıdadan turizme kadar birçok alanda geleceğe dair projeleri olduğunu anlatan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, "3 bin 500'e yaklaşan ihracatçı firma sayımız 7 bin 500'e çıktı" dedi. İlk 500'de Bursa'dan 75 şirketin yer aldığını belirten Burkay, "İl olarak kişi başı milli gelirde 30 bin doları aştık. 50 Ar-Ge Merkezi kurduk. Bursa'nın Türkiye'nin Ar-Ge üssü konumuna ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu. 


İLK ASTRONOT BURSA'DA 

Uzay sektörünün 30 yılda Türkiye ekonomisine yön verecek bir sektör olduğuna dikkat çeken Burkay, "Türkiye büyük ülke olmak istiyorsa kendi Gökmen'ini yollamak zorunda. Konuyla ilgili çalışmalarımız başladı. Türkiye'ye Bursa'dan bir Gökmen hediye edeceğiz" dedi. 


ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ

* Patenti alınan buluş: 112 

* Ar-Ge mühendisi: 945 

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 1.200 

* KOSGEB-KOBİ projeleri: 3.500 

* Ar-Ge Merkezi: 50 

* Üniversiteyle çalışan KOBİ: 150 

* Ar-Ge projeleri toplamı: 3.200 

* 25 yaş altı girişimci: 540 

* Avrupa Birliği projeleri: 89


HAFTANIN İCADI


Elektrikli otoda seri üretime geçti

Pılotcar markası, elektrikli araç teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bu bileşenlerin kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla 2012'de Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. 


YÜZDE 90'I YERLİ 

2 yıl boyunca sürdürülen Ar-Ge çalışmaları neticesinde yaratılan Pilotcar markası, tamamen kendi tesislerinde kurduğu entegre üretim hatlarıyla araçlarını kendi dizaynıyla üretmeye başladı. Araçlarındaki şase, ön takım, amortisör, fren grubu gibi malzemelerin yüzde 90'ını yerli olan araçlar piyasaya da sunuldu. İki kişilik olarak üretmeye başlanan elektrikli golf aracı üretiminde kısa sürede 4, 6 ve 8 kişilik olanlarının da imalatına geçildi. Ayrıca araçların 500 kilo yük taşıyabilen kamyonet modeli ve içinde sedyenin bulunduğu ambulans modeli de mevcut. 25-30 kilometrelik hıza sahip araçlar, her şarj edildiğinde 60 kilometre gidebiliyor. Akünün şarj edilmesi için herhangi bir istasyona ihtiyaç duyulmuyor. 220 voltluk prizlerle, ihtiyaç duyulan her yerde 6 saatte şarj edilebiliyor. 


AYDA 100 ARAÇ 

Üretim kapasitesini aylık olarak 100 araca çıkaran firmanın müşteri hedefinde golf sahaları, oteller, fuar alanları, seralar, çiftlikler, hastaneler, fabrikalar ve havaalanları bulunuyor. İhracata da büyük önem veren şirket, birçok ülkeyle bu konuda görüşmeler yapıyor. 


KOBİ AKADEMİ

Üniversite sanayi işbirliği söylemi sıkça dile getiriliyor. Ancak uzun yıllar Türkiye sanayisi üniversite potansiyelinden, üniversiteler de sanayinin gücünden yeterince istifade edemedi. Oysa dünyada üniversiteler endüstriden daha fazla patent sahibi. Örneğin sadece 2012 yılında ABD'de 250 bin, G.Kore'de 45 bin patenti üniversiteler aldı. Bursa da bu gerçekten hareketle önemli çalışmalar yapıyor. Uludağ Üniversitesi'yle 200'den fazla KOBİ ortak projeleri kovalıyor. Öte yandan Bursa'da somutlaşan ve tüm üniversiteleri içine alabilecek bir proje hayata geçmiş durumda. 'İnoversite' ismini taşıyan proje üniversiteden sanayiye teknoloji transferini hedefliyor. Destek Patent ve Türk Patent Enstitüsü'nün öncülüğünde hazırlanan çalışma 45 üniversiteyi kapsayacak. 



Metin Can/Sabah Gazetesi


Geri Dön