25 / 04 / 2024

Bu habere dikkat! Fed kararı önce bunları bilmeniz gerekiyor

Bu habere dikkat! Fed kararı önce bunları bilmeniz gerekiyor

Bloomberg anketine katılan 85 uzman ekonomistin büyük kısmı yüzde 1,50-yüzde 1,75 olan faiz bandında 75 baz puanlık faiz artış tahmin ediyor.



Dünya piyasaları Fed'in faiz kararına odaklanmış durumda. Faiz artışının büyüklüğü kadar açıklanacak karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar da yakından izlenecek. İşte Fed'in faiz kararı öncesi bilmeniz gerekenler önemli detaylar...

İki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısına dün başlayan Amerika Birleşik Devleteri Merkez Bankası Fed bu akşam TSİ 21.00'de faiz kararını açıklayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell ise yine TSİ 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek.

Bu habere dikkat! Fed kararı önce bunları bilmeniz gerekiyor

Bloomberg anketine katılan 85 uzman ekonomistin büyük kısmı yüzde 1,50-yüzde 1,75 olan faiz bandında 75 baz puanlık faiz artış tahmin ediyor.

Fed kararlarına ilişkin swap sözleşmeleri Eylül ayındaysa 50 baz puanlık bir faiz artışının beklendiğine işaret ediyor. Yine swap piyasalarında faizlerin aralık ayında yüzde 3,4’te tepe yaptıktan sonra 2023’te düşmeye başlayacağı fiyatlanıyor.

Fed Başkanı Powell'dan net mesaj beklenmiyor

Ancak enflasyonla mücadelede esneklik ihtiyacı olan Powell’ın, faizlerin hangi seviyeye kadar, nasıl bir hızda yükseltileceği, sonra ne zaman indirilebileceği konusunda çok net mesajlar vermesi beklenmiyor. Bu durumun da oynaklık göstergelerini yüksek seviyelerde tutacağı tahmin ediliyor.

Medley Global Advisors LLC Küresel Makro Stratejisti Ben Emons, “Enflasyon konusunda bu kadar belirsizlik olduğu sürece, Fed’in açık bir ileriye dönük yönlendirmesi olamaz. Powell’ın kendisine seçme imkanı sağlaması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Bu beklenti, Fed politikasına hassasiyeti daha yüksek olan 2 yıllık tahvillerin oynaklığını hedge etme maliyetini rekora yakın seviyelere taşımış durumda.

Öte yandan ABD 2 yıllık tahvil getirisi salı günü 4 baz puan artışla yüzde 3’ün üzerinde seyrederken, 10 yıllık tahvilin getirisi 1 baz puan yükselerek yüzde 2,8068 oldu. Büyüme için yakından izlenen bir gösterge olan 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getiri farkı da resesyon sinyali vermeye devam ederek dün 2000 yılından bu yana en ters seviyeye ulaştı.

Resesyon tartışmaları


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön