25 / 04 / 2024

Bu ofiste çalışanlar işe gitmemekte özgür

Bu ofiste çalışanlar işe gitmemekte özgür

Bilgisayar ve yazılım şirketleri Microsoft, IBM ve HP, herkesin hayal ettiği 'açık ofis' yöntemiyle hem daha verimli bir çalışma ortamı hem de tasarruf sağlıyor.



Şirketler, bu tasarrufun bir kısmıyla çalışanlara aktiviteler sağlıyor.

Bu işyerlerinde kimsenin odası, çalışanların kendilerine ait bir masaları ya da telefonları yok. Onlar trafik sorunu da yaşamıyor. Çünkü kurulan altyapı sayesinde belli bir çalışma saati, çalışanların ofiste olma zorunluluğu bulunmuyor. İşe gelenler ise laptop'larıyla ister kafede isterlerse de meyve odasında veya spor merkezinde çalışabiliyor. Çalışanlar dilerlerse ofisler arasında da gezebiliyor. Adeta birer sosyal kulübü andıran bu ofislerde, elbette son teknoloji kullanılıyor ve fiziksel olarak olmasa da herkes her an iletişim halinde.
Dünya teknoloji devlerinin çalışma koşullarından bahsediyoruz... Bilgisayar ve yazılım şirketleri Microsoft, IBM ve HP, herkesin hayal ettiği "açık ofis" yöntemiyle hem daha verimli bir çalışma ortamı hem de binlerce dolar tasarruf sağlıyor.
Çalışanların iletişim araçlarını bir arada ve daha verimli kullanarak büyük maliyetlerden kurtulan şirketler, yapılan tasarrufun bir kısmıyla çalışanlara birbirinden eğlenceli imkân ve aktiviteler sağlıyor.
Microsoft Türkiye Pazarlama İletişimi Müdürü Murat Yağcı, açık ofis yöntemiyle hem ofis alanını küçülttüklerini hem de verimliliği yüzde 50 artırarak 1 yılda 500 bin dolar tasarruf sağlamayı planladıklarını belirtiyor. IBM Türk Bina İdari Hizmetler ve Güvenlik Müdürü Mustafa Kızılay da donanım yerine yazılımın gücünden faydalandıklarını, hem ofis hem de bilgi teknoloji departmanlarının maliyetlerini ciddi oranda azalttıklarını ifade ediyor. HP Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Adnan Erdoğmuş ise çalışanların ofise gelme zorunluluğunun bulunmaması sayesinde gereksiz yere trafikte boğulmadığını vurguluyor.


Bir yılda 500 bin dolar
tasarruf sağlayacağız

Microsoft Türkiye'nin Ekim 2008'de taşındığı Levent'teki 5 katlı yeni ofis, bir işyerinden çok bir sosyal kulübü andırıyor. Binada çalışanların rahat etmeleri ve verimli çalışmaları için her şey düşünülmüş. Ofiste Genel Müdür Çağlayan Arkan dahil, hiçbir çalışanın odası bulunmuyor ve özel görüşmeler için küçük telefon odaları mevcut. Masa ve bilgisayarı olmayan kişiler "shared desk" adı verilen ortak masalardan boş olanlarına oturabiliyor. Laptop'ların telefon işlevi gördüğü ofiste, kablosuz internet bağlantısı sayesinde tüm çalışanlar ister kafede, ister terasta, isterlerse de ofis dışında çalışabiliyor. Yani herhangi bir mesai uygulaması da bulunmuyor.
Microsoft Türkiye Pazarlama İletişimi Müdürü Murat Yağcı, yeni ofisin öncekine göre daha küçük olduğunu ancak açık ofis uygulamasıyla kendilerine fazlasıyla yettiğini söylüyor. Microsoft Türkiye'de 300'den fazla kişinin çalıştığını anlatan Yağcı, açık ofis çalışmasıyla verimliliğin yüzde 50 arttığına ve 1 yılda 500 bin dolar tasarruf sağlamayı planladıklarına dikkat çekiyor. Yağcı, kullandıkları Microsoft Birleşik İletişim Çözümleri sayesinde 1250 kişiye kadar internet üzerinden toplantı gerçekleştirebildiklerini ve her katta bulunan plazma ekranlarla kurum içerisinde çalışanlara sürekli bilgi akışı sağlandığını ifade ediyor. Yağcı, Sabancı Holding, Kuveyt Türk, Denizbank gibi kuruluşların da Microsoft Birleşik İletişim Çözümleri'nin sağladığı imkânlardan yararlandığını dile getiriyor.

Tasarruflar geri dönüyor
Bu tasarrufların çalışanlara, yazlık sinema, meyve odaları, fitness center olarak geri döndüğünü anlatan Yağcı, sabahları 07.00-08.30 arasında da çalışanlara ücretsiz kahvaltı servisi yapıldığını ifade ediyor. Binanın en alt katında pilates ve yoga eğitimlerinin verildiği küçük bir spor merkezinin bulunduğunu kaydeden Yağcı, "Birkaç aya kadar ofisimizin bitişiğinde açılacak spor merkezi ile Microsoft çalışanlarına uygun fiyatlı üyelik anlaşması yapacağız. Ofisin terasındaki yazlık sinemada da haftanın belirli günleri film gösterimleri ve maç yayınları yapılıyor. Yine en üst katta bulunan Xbox 360'larda çalışanlar oyun oynayarak dinlenebiliyor" diyor.


İsteyen istediği saatte işe gelir

IBM Türk de 2003 yılında geçtiği açık ofis sistemini güncelleyerek sürdürüyor. Ergonomi ödülü de alan IBM Türk'ün Türkiye Ofisi'nde en üst yönetim dahil olmak üzere hiçbir çalışanın odası bulunmuyor ve çalışanların yüzde 90'ı sabit bir masaya sahip değil. Ofiste sabit telefonu da bulunmayan çalışanlar, oturdukları herhangi bir masada kendilerine özel şifreyi girince telefon kendi sabit numarasıyla çalışmaya başlıyor. IBM Türk ofisinde sabit masaları ve odaları bulunmayan çalışanlar için büyüklü küçüklü çokça toplantı odası yer alıyor.
IBM Türk Bina İdari Hizmetler ve Güvenlik Müdürü Mustafa Kızılay, donanım yerine yazılımın gücünden faydalandıklarını, hem ofis hem de bilgi teknoloji departmanlarının maliyetlerini ciddi oranda azalttıklarını belirtiyor. Kızılay, IBM Türk çalışanlarının Levent'teki merkezlerinin yanı sıra Anadolu yakasında da bir çalışma ofisine sahip olduklarını ve çalışma lokasyonuna göre merkez ofis yerine bu ofisi tercih edebildiklerini kaydediyor. Işıklandırmanın doğal ışığı en fazla alacak şekilde ve az enerji ile yeterli aydınlatmayı hedefleyen bir şekilde yapıldığını anlatan Kızılay, her katın 2 ayrı "böbreğe" ayrıldığını ve her kattaki ofis mobilyasının farklı renklerde olduğunu anlatıyor.

Ofisteki tek sekreter, santral
IBM Türk'ün ofisi 24 saat açık tutuluyor ve çalışanlar haftanın 7 günü 24 saat boyunca istediği zaman ofise gelebiliyor. IBM Türk çalışanları, dünyadaki tüm IBM çalışanlarıyla online görüşebiliyor. Cep telefonlarının şirket telefonuna yönlendirildiği ve internet üzerinden iletişimin üst düzeyde olduğu çalışma sisteminde çalışanlar ve yöneticiler için sekreterler bulunmuyor. Binada sekreter bulunan tek yeri santral oluşturuyor. İletişimin online ve telefonla sağlandığı ofiste ciddi bir kâğıt tasarrufu da yapılıyor. IBM Türk ofisinin her katında ücretsiz kahve barları bulunuyor.
IBM Türk'un İstanbul binasında kurulan IBM İnovasyon Merkezi de IBM çözüm ortaklarının, müşterilerinin ve akademik çevrelerin, yeni teknolojiler tasarlamalarına, pazarlamalarına, piyasaya sunmalarına, iş ve BT becerilerini geliştirmelerine destek olmayı hedefliyor. 22 Ekim'de hizmete açılan merkez, bağımsız yazılım sağlayıcılarına, kurum ve kuruluşlara, risk sermayesi işletmecilerine, teknoloji dünyasına yeni adım atan şirketlere, BT uzmanlarına ve akademisyenlere açık.
Ziyaretçiler merkezin eğitim kursları ve danışma hizmetlerinin yanı sıra son teknolojiye sahip IBM System p, System x ve System i sunucularının kapsamlı teknik altyapısından da yararlanabiliyor. Merkezin ziyaretçilere sunduğu olanaklardan biri de dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan 41 inovasyon merkezinin uzmanlığını kapsayan bir ağa erişebilmeleri.


İş verimliliği ve motivasyonu arttı

Açık ofis sistemini tercih eden diğer bir şirket ise HP. HP Türkiye'de de genel müdür dahil hiçbir yöneticiye ve çalışana özel bir oda bulunmuyor. 2003 yılından bu yana "HP İşyeri Dönüşümü" programını uygulayan HP Türkiye Ofisi'nde, tamamen ofiste duran çalışanlar haricindekiler için, ortak masalar, toplantı odaları ve e-club'lar bulunuyor.
HP Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Adnan Erdoğmuş, "Çalışanlarımız ofise gelseler de işlerinin önemli bölümü müşterilerle geçiyor. Kendilerinde dışarıdan çalışabilecek gerekli teknolojik donanım bulunuyor. Bize kalsa çalışanın ofise hiç gelmesi bile gerekmez. Ama yine de belirli zamanlarda ofiste çalışma ihtiyacı duyuluyor" diye konuşuyor. Erdoğmuş, çalışanların gereksiz yere trafikte boğulmamak, çocuklarıyla daha fazla ilgilenmek gibi amaçlarla, esnek saatlerle veya evden çalışma taleplerinin yöneticiler tarafından da desteklendiğini, bu sistemin iş verimliliğine ve çalışan motivasyonuna olumlu katkılarda bulunduğunu vurguluyor.


'Açık ofis'lerin ortak özellikleri
Müdür dahil çalışanların odası bulunmuyor.
Çalışanlar ortak masa ve toplantı salonlarını kullanıyor.
Özel telefon görüşmeleri, özel odalarda yapılıyor.
İşe gelme zorunluluğu ya da mesai saati uygulaması yok.
Çalışanlar dışarıda da herhangi bir yerde çalışabiliyor.
Kurulan altyapı sayesinde herkesin iletişim halinde olması sağlanıyor.
Sağlanan tasarrufla çalışanlara özel aktiviteler ve imkânlar sağlanıyor.

Referans

Geri Dön