26 / 04 / 2024

Bugün Borsa İstanbul'u yükselten 5 neden

Bugün Borsa İstanbul'u yükselten 5 neden

Geçtiğimiz hafta sonunda Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesine ve Borsa İstanbul'daki manipülasyon operasyonuna rağmen Borsa İstanbul'da bugün kaydedilen yüzde 6.67 yükseliş kaydedildi. Borsa İstanbul'u bugün yükselten 5 neden var.



Geçen hafta kan kaybeden Borsa İstanbul'da bugün yaşanan yükselişin 5 nedeni var. Bu nedenlerden ilki vadeli işlemler piyasası kontratlarının süresinin tamamlanmış olması. VİOP'taki büyük volümlü işlemlere ait  kontratların tamamlanamaması endişesi sona erdi. Bunun yanı sıra bankacılık hisseleri üzerinden borsada olağan üstü yükselişlere ve düşüşlere neden olan kişilere manipülasyon operasyonu yapılmış olmasının borsaya yatırımcı güvenini artırdığı ifade edildi.

İkinci ve daha önemli olan ise Halkbank ile ilgili ABD'den gelen haber. ABD Anayasa Mahkemesi, Halkbank'ın talebi üzerine yabancı devletlerin sahip olduğu şirketlerin cezai soruşturmadan dokunulmazlığını değerlendirmek üzere Halkbank’ı dinleme kararı aldı. Bilindiği üzere Halkbank İran'a uygulanan ekonomik yaptırımların delinmesine yardım ederek 20 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz gelirini aklamak ile suçlanıyor. Daha önce ABD Temyiz Mahkemesi İkinci Dairesi, Halkbank'ın dokunulmazlık talebiyle ilgili karar vermeye gerek olmadığını açıklamıştı. ABD Anayasa Mahkemesi'nin Halkbank'ın talebini kabul etmesi piyasaları olumlu etkiledi. Halkbank hisseleri bugün yüzde 9.9 oranında yükseldi. Bankacılık endeksinde de yüzde 9.7 yükseliş kaydedildi.

Borsanın yükselişinde diğer bir nedenin ise açıklanan enflasyon rakamlarının şirketlerin bilançolarına kar artışı olarak yansıması beklentisinin var olması. Diğer bir neden ise enflasyonun olumlu etkilerinin son çeyrekte gelmesi beklenen üçüncü çeyrek bilançolarına yansımasının  kısa sürede gerçekleşecek olması. Ekim genelinde BIST 100'deki büyük şirketler bilançolarını açıklamaya başlayacak. Bu nedenye ekimin ilk işlem gününde yatırımcıların kârını artırdığı düşünülen şirketlerde pozisyon almaya başladığı belirtiliyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön