26 / 04 / 2024

Bülent Göktuna İstanbul Cerrahi Hastanesini büyütüp satacak!

Bülent Göktuna İstanbul Cerrahi Hastanesini büyütüp satacak!

Bülent Göktuna National Golf Kulüpün kurucusu aynı zamanda sahip olduğu finans şirketi Mineks International de farklı projelerle bildiğimiz bir şirket. Son olarak geçen hafta Göktuna İstanbul Cerrahi Hastanesini aldı



Bülent Göktuna National Golf Kulüpün kurucusu aynı zamanda sahip olduğu finans şirketi Mineks International de farklı projelerle bildiğimiz bir şirket. Son olarak geçen hafta Göktuna İstanbul Cerrahi Hastanesini aldı. Göktunayla sohbet toplantısında buluştuk. Doğrusu finans bilgisi nedeniyle de masaya golf yatırımları ve yeni hastane yatırımından önce Nereye gidiyoruz 2012 nasıl geçecek AB krizi bizi nasıl etkileyecek konularını yatırdık.

Öncelikle söyleyeyim, bir ayağı Londrada bir ayağı İstanbul ve Antalyada yaşayan Göktunanın öngörüleri pek de içacıcı değil. Çok sayıda finansçının da ortaya koyduğu gibi zor günler bekliyor bizi.

Göktunanın tespitlerini sıralayacağım:

- AB kriz yaşarken bundan Türkiyenin etkilenmemesi mümkün değil.

ABnin krizi derinleşiyor.

- ABde Almanya ve Fransa soruna çözüm için bayrak taşıyor ama kimse onların borçlarına bakmıyor.

- AB şu anda mali disiplin ve entegrasyonu beceremiyor.

- Dolar ve Euro paritesi böyle giderse Ocakta 1.20lere iner, yıl içinde de bu iniş devam eder ve 0.80e kadar gelir.

İtalyanın şansı yüksek

- Almanya ve Fransa AByi bölerek sorunlara çözüm bulma formülünü deniyor. Bu süreçte İrlanda, Yunanistan ve Portekiz ABden çıkarılabilir.

Krizin devam etmesi ise bu ülkelerin çıkmasına rağmen büyük ihtimal.

- İspanya ve İtalya da bu listeye eklenebilir. İtalyanın kurtulma şansı İspanyadan yüksek.

- Almanyada ve Fransada bankaların sermaye sıkıntıları büyük. Almanya ve Fransa başka ülkelerin merkez bankalarını da denetlemek istiyor, buna hiçbir ülke izin vermez.

- AB çatısı bu ortamda zor ayakta durur.

Tablo karanlık. Peki ya ABD diye sorduk.

- ABDde de sorunlar halı altına itildi.

- 2013 seçimlerine kadar sorunları dondurdular ama ABDnin 115 trilyon Dolarlık borcu uçmadı. Borç duruyor.

Ezcümle Göktuna, Türkiyenin yakalamış olduğu çıkışı bu olumsuzluklar etkileyecek diyor.

Göktunanın bir ayağı da Körfez ülkelerinde. Arap Baharını da masaya yatırıyoruz. Göktuna, Oralarda prensler, emirler var. Diktatörlükle yönetiliyorlar. Evet paraları var. Türkiyeyi de cazip buluyorlar. Çok ciddi bir sorunlar yaşanıyor bu ülkelerin yatırımcılarıyla. Onlar oturup eski usül pazarlık edip otel, hastane almak istiyorlar. İhalelere girip iş kovalamayı tercih etmiyorlar. Türkiyenin mevzuatını çok detaylı buluyorlar. Ayrıca Arap Baharı savaş çıkardı ülkelerde. Petrol fiyatları da hızla yükseliyor. Böyle giderse bir varil petrol 300 doları bulur... Birçok uzmanın da işater ettiği gibi yeni bir düzene doğru gidiyor dünya, 2020ye kadar bu yeni düzenin de inşası sürecek gibi...

Elif Ergu/Vatan


Geri Dön