20 / 04 / 2024

Burcu Akdarı Toprak: İnşaat ticaret ve sanayide büyüme zayıfladı!

Burcu Akdarı Toprak: İnşaat ticaret ve sanayide büyüme zayıfladı!

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, ''Yılın geri kalanında özelikle Merkez Bankası'nın daha gevşek bir politika ile iç talebi ve iktisadi faaliyetleri hareketlendirmesi gerekiyor'' dedi



TÜİK tarafından açıklanan 2. çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Toprak, 2012 yılı ikinci çeyrek döneminde büyüme rakamlarının yüzde 2,9 ile beklentilerin oldukça altında kaldığını belirtti. 

     Toprak, yılın geri kalanında özelikle Merkez Bankası'nın daha gevşek bir politika ile iç talebi ve iktisadi faaliyetleri hareketlendirmesi gerektiğini bildirdi. 

     Özellikle sanayi, inşaat, ticaret gibi alanlarda büyüme rakamlarının çok zayıfladığına işaret eden Toprak, şunları kaydetti: 

     ''Sanayinin yanı sıra tüketim tarafında hane halkı harcamaları ikinci çeyrekte yüzde 0,5 geriledi. Yılın üçüncü çeyrek döneminde Temmuz ve Ağustos ayları da çok durgun geçti. Bu nedenle söz konusu dönemde daha zayıf bir büyüme gerçekleşecek. Muhtemelen bu yılı en iyi şartlarda yüzde 3 büyüme ile kapatacağız. 

     Cari açık ve enflasyon ile mücadele için alınan önlemler ekonomiyi beklentilerin üzerinde yavaşlattı. GYİAD olarak bu ölçüde bir yavaşlamanın sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. Aksi takdirde Türkiye ekonomisi durgunluğa girebilir. İş yerlerinde kapanmalar, işsizlikte yeniden artış, kredi geri ödemelerinde daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz. 2012 yılında gerçekleşen bu sert inişin ardından 2013 yılı için en azından yeniden alçak irtifa bir uçuş hedeflenmeli.''

AA 


Geri Dön