28 / 03 / 2024

Burhanettin Kocamaz: İmar İnşaat A.Ş şuanda batık durumda!

Burhanettin Kocamaz: İmar İnşaat A.Ş şuanda batık durumda!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İmar İnşaat A.Ş için "Şu anda İmar A.Ş. batık durumda. İmar A.Ş.'yi kurtaracağız, batıktan, çukurdan çıkaracağız" dedi.



Başkan Kocamaz, dün düzenlediği basın toplantısında İmar İnşaat A.Ş.'nin borç batağında olduğunu söyledi. Danıştay tarafından iptal edilen Denizpark'ın ihalesiz olarak 3. bir firmaya verilebilmesi için Macit Özcan döneminde İmar İnşaat A.Ş.'nin de içinde bulunduğu birtakım senaryolar üretildiğini öne süren Kocamaz, "Denizpark olayı tamamen bir senaryonun adım adım uygulanmasıdır" ifadesini kullandı. 


Büyükşehir Belediyesi'nin, kıyı kenar çizgisi ve dolgu alanında olması nedeniyle yapılan bütün karşı çıkışlara rağmen, Denizpark'ı 'inadım inat' diyerek yaptığını ifade eden Kocamaz, belediyenin burayı işletemeyeceğini anlayınca 3. bir şahsa vermek istediğini anlattı. Kocamaz, "Ama 3. şahsa direk veremiyor, çünkü ihale yapması lazım. O zaman diyor ki, 'ben meclis kararıyla bu tesisi İmar A.Ş.'ye vereyim, İmar A.Ş. de 3. firmaya versin. Şu anda İmar A.Ş. ihalesiz veremez ama o dönemde Ankaralı bir firmayla İmar A.Ş., Akdeniz Limited Şirketi adıyla yeni bir ortak şirket kuruyor. Tabi İmar A.Ş. ihalesiz verebilmek için o şirket sözleşmesine şöyle bir madde koyuyorlar; yüzde 51'i İmar A.Ş.'nin, yüzde 49'u diğer firmanın olmak üzere ortaklaşa kurulmuş bir şirket" diye konuştu. 


Bu şirketin çalışan bir şirket de olmadığına işaret eden Kocamaz, İmar İnşaat A.Ş.'nin, Denizpark'ı yıllık 1,5 milyon lira kirayla ihalesiz olarak bu ortağına verdiğini kaydederek, "O ortağı işletmeye başlıyor, İmar A.Ş. olayın içerisinde yok. O alan şahıs da oradaki işyerlerini 3. şahıslara kiraya veriyor. Yani resmen bir bulmaca. Yani bu senaryoyu kendini çok akıllı zanneden birisi yazmış, burada da adım adım uygulatmışlar. Bu, anlattığım konulardan sadece Aquapark ile ilgili olan kısmı. Bu belediyede olanları ben size anlatsam gerçekten akıl sır ermez" ifadelerini kullandı. 


"İMAR A.Ş. BATIK DURUMDA" 


İmar İnşaat A.Ş.'nin şu anda borç batağında olduğunun altını çizen Kocamaz, seçim döneminde işçilerin şirkete doldurulduğunu, ancak zor durumda olan şirketin bu işçilerin parasını ödeyemediğini öne sürdü. 


İmar İnşaat A.Ş.'yi bu durumdan kurtarabilmek için şirkette sermaye artırımına gidilmesine ve Büyükşehir Belediyesi'nin oraya katkı yapmasına karar verildiğini dile getiren Kocamaz, o dönemde yaşananları şöyle anlattı: "Tabi bu arada Meskispor'u ve Belediyespor'u ortak ediyorlar. Akdeniz Belediyesi ve Toroslar Belediyesi kuruluştan ortaklar. 


Sermaye artırımına bu ortakların hiçbiri katılmıyor. Sadece Büyükşehir Belediyesi oraya kendisine düşen payı, yüzde 80'ini yatırıyor o artırımdan dolayı. Diğerleri parayı yatırmıyorlar. Hazıra dağlar dayanmaz derler. İmar A.Ş.'nin ürettiği bir şey yok ama bir sürü insan orada istihdam edilmiş. O parayı dağıtmaya başlıyorlar." 


KREDİYİ KREDİYLE KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR


Kocamaz, göreve geldiğinin 16. gününde İmar İnşaat A.Ş.'den yetkililerin kendisini ziyarete geldiklerini ve kredi çekmeleri gerektiğini söylediklerini belirterek, şöyle devam etti: "Ben kendilerine 'niye kredi çekelim, ne iş yapıyoruz ki kredi çekeceğiz' dedim. Tabi İmar A.Ş. deniz bitmiş, personele para verebilmek için gitmiş Denizbank'tan kredi çekmiş. 30 Nisan'da da onun günü bitiyor. 30 Nisan'da 2 milyon lira keş para yatırılması lazım faizleriyle birlikte Denizbank'a. Para yok. Parayı ödeyebilmek için bir başka bankadan kredi hazırlığı yapılmış, yani bir bankanın borcunu ödeyebilmek için bir başka bankadan kredi alıp ödeyeceksiniz. Şimdi Ekim'de o da bitiyor. Yani ben almayalım dediğim halde şartlar bizi mecbur etti o günü kurtarmak için. 


İmar A.Ş.'nin ürettiği bir şey yok. Orada yaptığı evler var. Bugüne kadar defalarca ilana çıktık, satamadık. Satsaydık belki bu borçları kapatacaktık. Ama şu anda İmar A.Ş. batık durumda. İmar A.Ş.'yi kurtarmak için önümüzdeki günlerde bizim Tarsus'ta uyguladığımız bazı yöntemleri inşallah gündeme getireceğiz, İmar A.Ş.'yi kurtaracağız, batıktan, çukurdan çıkaracağız." Tarsus'ta 1994'te göreve geldiğinde de Tarsus Belediyesi'ne bağlı İmar Limited Şirketi'nin batık durumda olduğunu dile getiren Kocamaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu anda vergi dairesine, defterdarlığa bakın Mersin genelinde vergi sıralamasında Tarsus İmar Limitet Şirketi 6. sırada ve seçim döneminde bana plaket verdiler, İmar Limitet ilk 10'a girdi diye. Yani ben sadece bu değerlendirmeyi yapmanızda da fayda görüyorum. Tarsus'taki limitet, burası A.Ş., A.Ş. mi büyük olur limitet mi büyük olur? Limitet vergi rekortmeni oluyor, A.Ş. batıyor." 


Adana İlk Haber 


Geri Dön