19 / 04 / 2024

Bursa Deveciler Mezarlığı otopark oldu!

Bursa Deveciler Mezarlığı otopark oldu!

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han devrinde bir tüccar tarafından kabristana dönüştürülen tarihi Deveciler Mezarlığı, 1940 yılma kadar 500 yıl Bursa'ya hizmet verdi.



Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han devrinde bir tüccar tarafından kabristana dönüştürülen tarihi Deveciler Mezarlığı, 1940 yılma kadar 500 yıl Bursa'ya hizmet verdi. 1940 yılında zamanın belediyesi tarafından sanat değeri bulunan tarihi mezar taşlarının kimisi kırılıp kaldırım yapımında kullanıldı, bazısı ise Yeşil Medresesi ve Muradiye türbelerine taşındı. 

İçindeki mezarları talan edilen kabristan ise 1940 yılında sebze hali yapıldı. 

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi Ali Turan, "Demirtaşpaşa Mahallesi'nde bulunan bu tarihi mezarlık 1940 yılında zamanın belediyesi tarafından talan edilerek kaldırıldı. Bu, ecdada yapılan büyük bir haksızlıktır. 

Bu mezarlığın bulunduğu alanda şimdi ise otopark mevcut. Bu alan 'Reyhan Kayhan Hanlar Bölgesi' koruma amaçlı imar planı kapsamında yer alıyor" dedi. 


Bursa Hakimiyet 


Haber Yeni Mesaj'da şu şekilde yer aldı;


Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim devrinde bir tüccar tarafından kabristana dönüştürülen tarihi Deveciler Mezarlığı, 1940 yılına kadar 500 yıl Bursa’ya hizmet verdi. 1940 yılında zamanın belediyesi tarafından sanat değeri bulunan tarihi mezar taşlarının kimisi kırkılıp kaldırım yapımında kullanıldı, bazısı ise Yeşil Medresesi ve Muradiye türbelerine taşındı. İçindeki mezarları talan edilen kabristan ise 1940 yılında sebze hali yapıldı. Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi Ali Turan, “Demirtaşpaşa Mahallesi’nde bulunan Bursa’nın Osmanlı ilk mezarlıklarından olan tarihi Deveciler Mezarlığı 5 asır boyunca Bursalılara hizmet verdi. Bu tarihi mezarlık 1940 yılında zamanın belediyesi tarafından talan edilerek kaldırıldı. Bu, ecdada yapılan büyük bir haksızlıktır. Bu ayıp bir an önce giderilmeli. Burası zamanın belediyesi tarafından insafsızca talan edildi. Bu mezarlığın bulunduğu alanda şimdi ise otopark mevcut. Bu alan 'Reyhan-Kayhan Hanlar Bölgesi' koruma amaçlı imar planı kapsamında yer alıyor. Ben bu alanın turizme kazandırılarak geçmişimize sahip çıkılmasını istiyorum” dedi.


Yeni Mesaj


Haber Bursa'da Meydan gazetesinde şöyle yer aldı;


Tarihi mezarlık otopark oldu!


Bursa'nın 500 yıllık tarihi mezarlığı otopark oldu. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim devrinde bir tüccar tarafından kabristana dönüştürülen tarihi Deveciler Mezarlığı, 1940 yılına kadar 500 yıl Bursa'ya hizmet verdi. 


1940 yılında zamanın belediyesi tarafından sanat değeri bulunan tarihi mezar taşlarının kimisi kırkılıp kaldırım yapımında kullanıldı, bazısı ise Yeşil Medresesi ve Muradiye türbelerine taşındı. İçindeki mezarları talan edilen kabristan ise 1940 yılında sebze hali yapıldı. 


Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi Ali Turan, "Demirtaşpaşa Mahallesinde bulunan Bursa'nın Osmanlı ilk mezarlıklarından olan tarihi Deveciler Mezarlığı 5 asır boyunca Bursalılara hizmet verdi. Bu tarihi mezarlık 1940 yılında zamanın belediyesi tarafından talan edilerek kaldırıldı. Bu, ecdada yapılan büyük bir haksızlıktır. Bu ayıp bir an önce giderilmeli. Burası zamanın belediyesi tarafından insafsızca talan edildi. Bu mezarlığın bulunduğu alanda şimdi İse otopark mevcut. Bu alan 'Beyhan-Kayhan Hanlar Bölgesi' koruma amaçlı imar planı kapsamında yer alıyor. Ben bu alanın turizme kazandırılarak geçmişimize sahip çıkılmasını istiyorum" dedi. 


Bursa'da Meydan


Geri Dön