23 / 04 / 2024

Bursa-Gölbaşı-Yenişehir YHT 2021'de tamam!

Bursa-Gölbaşı-Yenişehir YHT 2021'de tamam!

Bursa'nın ulaşım yatırımları hız kesmeden devam ediyor. 56 kilometrelik Bursa-Gölbaşı-Yenişehir YHT projesinin 2021'de açılacağı açıklandı.



Bursa'da ulaşım yatırımları hızla devam ediyor. 2012 yılında temeli atılan Bursa-Gölbaşı-Yenişehir Yüksek Hızlı Tren projesinin 2021 yılında tamamlanması planlanıyor. İşte Bursa Hakimiyet Gazetesi'nden Namık Göz'ün köşe yazısı...

Ulaşım, gelişmiş kentlerin en önemli kriterlerinden biri. Bursa, son yıllardaki ulaşım yatırımlarıyla bu konuda çok önemli ilerleme kaydetti. İstanbul-İzmir otoyolunun körfez geçişi ve Bursa'ya kadar olan bölümünün tamamlanması, hem karayolu hem de havayolu açısından önemli kolaylık sağladı.

Ancak, demiryolu ve özellikle hızlı tren konusunda aynı şeyleri söylemek mümkün değil. YHT yani yüksek hızlı trenin 2012 yılında temeli atıldığında, 2016 yılında seferlerin başlayacağı müjdesi de verilmişti. Açıklanan tarihin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Bursa'nın hızlısı bir yana tren görme hayali bir türlü gerçekleşmedi.

Gecikmenin hem güzergah değişiklikleri hem de seçilen bölgelerde yaşanan heyelan kaynaklı olduğu zaman zaman yetkililerce ifade edildi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kent kamuoyunun merakla beklediği projeyi en yetkili makam olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na önergeyle sordu. Hem gecikmenin nedeni hem de ne zaman tamamlanacağı konularını içeren önergeye bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yazılı yanıt verildi.
Gecikme nedenlerinin detaylı anlatıldığı yanıtta, projenin Bursa-Gölbaşı-Yenişehir arasındaki 56 kilometrelik kesiminde tünel imalat çalışmaları ve 38,5 kilometrelik bölümünde de altyapı çalışmalarının devam ettiği ve fiziki ilerlemenin yüzde 50 seviyesinde olduğu belirtildi.

Yenişehir- Osmaneli arasındaki 50 kilometrelik bölümün altyapı ve Bursa-Osmaneli arasındaki 106 kilometrelik bölümün üstyapısı ve elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon ihalesi 3 Nisan 2018'de yapıldığı ve KİK süreci devam ettiği ifade edilen yanıtın sonunda projenin ne zaman tamamlanacağı açıklandı.
Bakanlığın öngörüsüne göre, proje 2020 yılının son çeyreğinde tamamlanacak ve 2021'de işletmeye açılacak.
Yanıttan çıkan sonuç şu; Bursa, en az 3 yıl daha hızlı treni bekleyecek.
 


Geri Dön