24 / 04 / 2024

Bursa Gümüştepe'de imar kararı uygulandı!

Bursa Gümüştepe'de imar kararı uygulandı!

Gazete Bursa köşe yazarı olan Muharrem Karabulut bugünkü yazısında Bursa İli'nin Nilüfer ilçesi'ndeki Gümüştepe bölgesi ile ilgili Nilüfer Belediyesi'nin açıklamalarına yer verdi. İşte o haber...



AK Parti Genel Merkezince incelemeye alındığı ve "Nilüfer'de AK Parti seçimleri neden kaybediyor?" şeklindeki sorulara cevap aranmasıyla ilgili olarak hazırlandığı öne sürülen raporda Nilüfer'de AK Parti'nin bazı teşkilat mensuplarıyla CHP'li Belediye arasında bazı çıkar işlerinin bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak taraf gösterilen Nilüfer Belediyesi'nden açıklama geldi. 


Konuyla ilgili yazılarımı kaleme alırken, bu konuyla ilgili iddiaları yazdığımı ve bilgisi olan, elinde belge ve dokümanları olanlarında verdikleri bilgileri aynen kullanacağını okurlarımla paylaşmıştım. Nilüfer Belediyesi konuyla ilgili şu açıklamayı gönderdi. 


Bende, aynı açıklamayı sizlerin bilgilerine sunuyorum. 

Sayın Muharrem Karabulut, 29 Mart 2016 tarihli "Nilüfer'de Çirkin Oyun" başlıklı 1. sayfa manşetten verdiğiniz, devamını da köşe yazısı olarak değerlendirdiğiniz, belediyemizi de hedef aldığınız iddialar, gerçeği yansıtmamaktadır. 

Nilüfer Belediyesi tüm hizmet, çalışma ve projelerini ilgili yasalar ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirmekte, sizin yazınızda iddia ettiğiniz gibi "İmar çalışmasını Ak Parti İlçe Başkanı"na yaptırması gibi keyfi bir durum söz konusu olmamaktadır. 


Yazınızda, belediyemizin Gümüştepe Mahallesi'ndeki tarım alanlarında imar çalışması başlattığı yönündeki iddianız tamamen asılsızdır. Zira; Gümüştepe'de plan çalışması yapılan bölge; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık tarafından yürütülen ve 1998 yılında onaylanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında gelişme konut alanı kapsamında kalan bir bölgedir. Bu nedenle de yine Bursa Büyükşehir Belediyesince 2008 yılında onaylanan 1/25.000 ve 1/5.000 ölçekli Nazım imar planlarında da gelişme konut alanında kalmaktadır. Dolayısıyla gazetenizde iddia edildiği gibi tarım alanı olması ve tarım alanında yeni bir imar çalışması başlamış olması asılsız bir iddiadır. 


İşin AKP Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak'a piyasa fiyatlarından çok düşük bir ücretle "verildiği" yorumunuz da eksik bilgiden kaynaklanmaktadır. Çünkü, 1/1000 ölçekli Gümüştepe Uygulama İmar Planı dahilinde yapılacak olan şuyulandırma işlemi 'açık ihale' yöntemiyle ihale edilmiştir. Yani kik. 

gov.tr adresinden yapılan ilana ilan şartlarına uygun bütün şirketler katılabilir. Kamu ihale yasasında belirtildiği üzere bu ihalede, söz konusu iş için gelen tekliflerin en düşüğüne -aykırı durum var ise sorguladıktan sonra- işi vermek zorunluluğu vardır. En düşük teklifin hangi şirket tarafından verildiğinin önemi yoktur. Söz konusu ihalede, kanunun zorunlu kıldığı tüm usuller layıkıyla yerine getirilmiştir. 

3194 sayılı yasanın 18. madde yönetmeliğinin 39. maddesinde belirtildiği üzere 'parselasyon planları, düzenleme işlerine ait belgelerle beraber ve mücavir alan içinde BELEDİYE ENCÜMENİ, dışında ise İL İDARE KURULUNUN onayından sonra yürürlüğe girer' şeklinde belirtilmiştir. Söz konusu işlem Belediye Encümenimizce onaylamış olup hukuka ve usullere uygun işlem yapılmıştır. Ayrıca parselasyon planları Bursa Büyükşehir Belediyesi encümenince de onaylanmıştır. 

Bursa 3. İdare Mahkemesi'nin kararıyla ilgili görüşleriniz de gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki; Bursa 3. İdare Mahkemesinin 2014/1018 esas ve 2015/1089 sayılı kararı ile söz konusu imar uygulamasındaki bazı imar adalarının hem DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) hem de KOP (Kamu Ortaklık Payı) ile oluşturulacak alan olarak görülmüş olması nedeniyle bu alanların DOP mu KOP mu olacağı hususunda tereddüt bulunduğu, bilirkişilerce KOP olarak değerlendirildiği, bu durumda, KOP olarak değerlendirilen alanların, uygulamaya dahil olan parsellerden aynı oranda hisse alınarak oluşturulması gerektiği gerekçesiyle parselasyon işlemi iptal edilmiştir. 


Söz konusu iddiada matematik hatası olarak belirtilen husus hata değil yorumdur. 


Bu uygulamada bütün kamusal alanlar % 39,98989 oranında DOP kesilerek kamu eline geçmiştir. Bu oranın hesaplanmasında matematik hata yoktur. Mahkeme kararı bu hesabı eleştirmemiş, KOP olarak gösterilen alanların hisselendirilerek oluş[email protected] rulması yerine DOP kesilerek terk edilmiş olmasını eleştirmiştir. Ayrıca 18. madde uygulama yönetmeliğinde 'DOP oranı %40'a kadar kesilebilir' diye belirtilmiştir. 

Söz konusu uygulamanın DOP oranı olarak hesaplanan miktarda hukuka aykırılık bulunmamaktadır. 


Bursa 3. idare Mahkemesinin 2014/1018 esas ve 2015/1089 sayılı kararında ve iddia da belirtilen parsel, 1/1000 ölçekli Gümüştepe Uygulama imar Planında Park ve Rekreasyon alanında kalmaktadır. 18. madde uygulama yönetmeliğinin 10. maddesinin a bendinde 'Düzenlemeyle oluşacak imar parsellerinin mümkün mertebe aynı yerdeki veya yakınındaki eski parsellere tahsisi sağlanır' diye belirtilmiştir. Mahkeme kararında belirtilen parselin tamamı imar planı dahilinde kamusal alanda kalmış olduğundan hemen yanındaki iki adet imar adasından ve müstakil iki adet parsel olarak tahsis edilmiştir. Bu parselin sahibi, şuyulamanın ilan edildiği süre içerisinde itiraz dilekçesi vermiş ve tahsis edilen parsellerin, yüksek yerdeki imar adasından verilmesini talep etmiştir. Yönetmelik gereği böyle bir uygulamanın yapılması mümkün değildir. 


Bu talebin karşılanması durumunda parsel sahibine rant sağlanmış olacaktır ve keyfi bir uygulama yapılmış olacaktır. Belediyemiz encümenince söz konusu talep reddedilmiştir. 

Son olarak, Bursa 3. İdare Mahkemesinin 2014/1018 esas ve 2015/1089 sayılı kararına istinaden, 1/1000 ölçekli Gümüştepe Uygulama imar Planında yapılmış olan parselasyon işleminin geri dönüşüm ve yeniden parselasyon yapılması ile ilgili düzenleme harita ve hesap cetvelleri hazırlanmış, Belediyemiz Encümenince onaylanmış, Gazete ilanı yapılmış ve ilan askısına çıkarılmıştır. 


Bu uygulamada parsel sahiplerine aynı yerden ve aynı büyüklükte parsel verilmiş olup ilaveten KOP olarak belirtilen parsellerden hisselendirilerek kamusal alanda kalan parseller oluşturulmuştur. Böylece söz konusu Mahkeme Kararının iptal gerekçesine uygun olarak yeniden düzenleme yapılmıştır. 

Bu yapılan yeni uygulamanın tescili gerçekleştikten sonra oluşan yeni parsellere inşaat ruhsatı verilecektir. 




Muharrem KARABULUT/Gazete Bursa 


Geri Dön