25 / 04 / 2024

Bursa için yeni eylem planı hazırlandı!

Bursa için yeni eylem planı hazırlandı!

Daha sağlıklı bir gelecek için çevre yatırımlarını hızlandıran Büyükşehir Belediyesi, yeni eylem planı hazırladı.



İklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimler önemli paya sahip olurken, son 30 yılın en kurak yılı ve son 100 yılın en kurak kış mevsimini geçiren Bursa’da, Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; küresel iklim değişikliğine mücadele kapsamında geçen aylarda idari yapılanmaya Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’nü dâhil eden Büyükşehir Belediyesi, bu konuda 2014 yılında başladığı mücadele çalışmalarına her yıl yenilerini ekliyor.

Bursa için yeni eylem planı hazırlandı!

EYLEM PLANI HAZIR

Daha sağlıklı bir gelecek için çevre yatırımlarını hızlandıran Büyükşehir Belediyesi, küresel ölçekte gerçekleşen iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkı sunmak için 2014 yılı temel alınarak Bursa’da bulunan sera gazı emisyon kaynaklarının belirlenmesi ve azaltım tedbirlerinin oluşturulması amacıyla Bursa Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırlamıştı. Yine iklim değişikliği alanında yürütülen çalışmaların uluslararası boyuta taşınması ve diğer belediyelerle bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması amacıyla 2016 yılında, sera gazı emisyonlarından arınmış, küresel ısınmayla savaşan, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını özendiren kentler oluşturmayı hedefleyen Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesine (Covenant of Mayor) katılım sağlamıştı. Büyükşehir Belediyesi, sözleşme kriterleri doğrultusunda 2017 yılında Bursa sera gazı envanterini revize ederek, Bursa Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Uyum Planı’nı hazırlamıştı.

PROJELER HİBE DESTEKLİ

BEBKA’nın ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Konularında Kapasite Geliştirme’ konulu Teknik Destek Projesi’ne katılan Büyükşehir Belediyesi, 20 farklı kurumdan 40 kişinin katılım sağladığı eğitim programında sunumlarda bulundu. Proje ile iklim değişikliği ve enerji verimliliği alanında çalışan kişi ve kurumlar arası diyaloğun gelişmesine, işbirliklerinin oluşmasına ve konuyla ilgili kurumsal kapasitenin gelişerek, Bursa ölçeğinde güçlü bir altyapı oluşturulmasına imkan sundu. AB'nin desteklediği Ufuk 2020 Proje çağrısı ilk aşaması için İspanyol CARTIF Firması koordinasyonundaki konsorsiyuma dahil olan Büyükşehir Belediyesi, proje başvurusunu yaptı. 39 proje içerisinden son 8 projeye kalarak, projenin ikinci aşamasına geçmeye hak kazandı. Projede toplamda 3 konsorsiyum desteklenecek olup, yaklaşık 330 bin Euro tutarında hibe alınması amaçlanıyor. Yine Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle hayata geçen ‘İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP)’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleşiyor.

Hibe programına Lot 1 ve Lot 2 kapsamında başvuru yapmak için çalışmalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi, proje hazırlıklarına devam ediyor. Bunun yanında tüm dünyada geçerli ‘Yeşil Bina Sertifikası’ olan ‘BREEAM Sertifikası’ projesinde, yeni belediye binasının ‘Yeşil Bina Standartlarına’ uygun hale getirilmesi için gerçekleşen çalışmalar tamamlandı. Turkeco BREEAM akreditasyonlu ekibi tarafından (BREEAM In-Use) standartları gereklilikleri doğrultusunda yapılan değerlendirmenin ardından “Excellent-Mükemmel” seviyede skor elde edildi.

Bursa için yeni eylem planı hazırlandı!

GERİ KAZANIMDA HEDEF YÜZDE 50

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan Sıfır Atık Projesi’yle ilgili Bursa’da düzenlenen çalışmalarla Türkiye’ye örnek olduklarından bahseden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Şu anda Bursa’da günlük 4 bin ton atık miktarından 12 megavat gücünde enerji sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ‘atık mevzuatı gereği’ başlattığımız projelerin tamamlanmasıyla birlikte geri kazanım oranı yüzde 50’ye çıkacak. Enerji verimliliği ve enerji yönetimi alanında kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacıyla 20 personelimize eğitim aldırdık. Bakanlığın belirlediği esaslar çerçevesinde çevre ile ilgili tesis yatırımlarımız devam ediyor. Atıklar düzenli depolama sahalarına gönderilmeden önce, fiziksel ve biyolojik çeşitli proseslerden geçirildikten sonra enerji ile hammadde eldesi sağlanacak. Başlattığımız projeler tamamlandığında, atık geri kazanım oranımızın yüzde 50 olmasını bekliyoruz” diye konuştu.


 


Geri Dön