27 / 04 / 2024

Büyükyalı projesi için yeni imar planı hazırlandı!

Büyükyalı projesi için yeni imar planı hazırlandı!

Zeytinburnu sahilinde 16/9 gökdelenlerinin yanında bulunan eski tank fabrikası arazisi üzerine yapılan Büyükyalı projesi için mahkeme kararını etkisizleştirmek amacıyla yeni imar planı hazırlandı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Zeytinburnu sahilinde yapılan ve silueti bozduğu için kızdığı 16/9 gökdelenlerinin yanı başındaki eski tank fabrikası arazisi üzerinde Büyükyalı projesi inşa ediliyor. Mahkemenin iptal ettiği imar planları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni planlara da dava açılınca jet hızıyla bir plan daha hazırladı. Neredeyse hiçbir değişikliğin olmadığı yeni planlara göre de arazide 70 metre yükseliğinde rezidans, konut ve otel izni verildi. 

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; Zeytinburnu Kazlıçeşme sahilinde eski tank fabrikası arazisi eski planlarda “askeri alan” olarak düzenlendi. 140 bin 337 metrekarelik arazi, 2006'da onay verilen Ataköy Turizm Merkezi İmar Planı sınırları içinde kaldı. Alanın mülkiyeti 2006’da Milli Savunma Bakanlığı tarafından protokol imzalayan TOKİ’ye geçti.  2013 yılında arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca plan değişikliği yapılıp turizm ve konut imarına açıldı. Sonrasında mülkiyet Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’ye geçti. Arazi ihale ile Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığına verildi ve “Büyükyalı” projesinin inşaatı başladı. 

İnşaatı hızla devam eden projenin imar planı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası'nca açılan davanın ardından 2017'de iptal edildi. Bakanlık ise mahkeme kararının kesinleşmesiyle ufak değişikliklerle yeni bir plan hazırladı. Oda bu planlara “70 metre yüksekliğe izin verilmesinin İstanbul silueti açısından sürdürülebilir olmadığı ve ayrıcalıklı imar hakkı verildiği” gibi nedenlerle dava açtı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından görülen dava dosyasına giren bilirkişi raporunda özetle yeni planların şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına uymadığı kaydedildi. Mahkeme odanın yürütmeyi durdurma talebine red cevabı verdi ancak dava sürüyor. Dava devam ederken bakanlık önceki gün araziyle ilgili hazırladığı yeni planları askıya çıkardı. Küçük değişikliklerin yapıldığı planların açıklama raporunda “bilirkişi raporunda ifade edilen gerekçelerin yerine getirilmesi amacıyla yeni imar planlarının hazırlanması gerekliliğinin hasıl olduğu” açıklandı.


Geri Dön