24 / 04 / 2024

Bursa Nilüfer kentsel yenilemede Türkiye'ye örnek olacak!

Bursa Nilüfer kentsel yenilemede Türkiye'ye örnek olacak!

Nilüfer'de, belediyenin 2015 yılında en ağırlıklı maddelerinden biri olan "kentsel yenileme" insan odaklı gerçekleştirilecek. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemede Türkiye'ye model olacaklarını söyledi.



Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemede vatandaşın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dahil edileceğini belirterek "Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nüüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturmanın da tanımını hep birlikte yapmış olacağız. Hem planlamada hem diğer konularda vatandaşın da içinde olduğu bir anlayışla bu bölgede yaşanabilir mekânların oluşturulmasını hep birlikte sağlayacağımızı umut ediyorum. Bu uygulamada vatandaş kazanmalı, kamu kazanmalı ve tabii ki yatırımcı da kazanmalıdır. Birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez" diye konuştu. 


"Binaların yüzde 84'ü riskli" 

Proje hakkında da sunum üzerinden bilgiler veren Başkan Mustafa Bozbey, "Yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı bölgede çok sayıda 1999 öncesi yapılan bina var. Bölgede yapılan deprem analizlerine göre, binaların yüzde 16'sı güvenli, 84'ü risk taşımakta. Yaptığımız çalışmalar sonucu kentsel yenileme kapsamında değerlendirilecek bina sayısı 337, bağımsız bölüm sayısı ise 6 bin 876'dır. Yüksek gerilim hatlarının geçtiği alanın altını pasif yeşil alan olarak değerlendireceğiz. Biz belediye olarak yıkım veya kamulaştırma yapma arzusunda değiliz. Bölge halkı böyle bir yenileme istemiyorsa, bu şekilde yaşamaktan memnun ise projeyi kaldırır gideriz. Eğer bu projeye katkı koyacaksanız, birlikte oturur plan yapar, müteahhitlerle bir araya geüriz. Çalışmayı yürüten ilgili arkadaşlarımız sitelerle görüşerek herkesin görüşünü alarak planları şekillendirecek" diye konuştu. 


İnsan odaklı olacak 

Bozbey, "Politikamız doğrultusunda oluşturulan Kentsel Gelişim Stratejisinde, Nüüferlüer'in sağlıklı, kaliteli, çağdaş standartlarda bir yaşam sürdürebilmesi, yaşayanların haklarmı ön plana alan belediyecilik hizmetlerini sunma hedefi bulunmaktadır. Kentsel gelişim hedeflerimizde de Nüüfer'in katılımcı ve sürdürülebilir planlama anlayışıyla, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli bir kent olmasını, katılımcı, demokratik, sürdürülebilir kentsel yenüeme ve tasarım projelerinin uygulanmasını sağlamak var" dedi. 


Nilüfer Belediyesi'nin "Kentsel yenileme" yaklaşımı 

Nilüfer Belediyesi, kentlerdeki sağlıksız yapılaşmayı çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun hale getirmek üzere, kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi için, kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan riskli alanların gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetlerinin karşılanarak, olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden yapılandırılmasmı amaçlıyor. Nilüfer Belediyesi'nin kentsel yenileme anlayışı, yerleşik halk ile o yer konusunda söz hakkı bulunan aktörleri sürece dahil etmeyi hedefliyor. 


Mahallle Komiteleri'nin görüşleri alınıyor 

Esentepe Mahallesi sakinleriyle uygulama öncesinde birlikte karar almak istediklerini, sürecin her aşamasında ve kararlarda vatandaşm katılımını esas aldıklarını vurgulayan Bozbey, "Burada yapacağımız uygulama kentsel yenüeme uygulamasıdır. Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nilüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturmanın da tanımını hep birlikte yapmış olacağız. Bu üçünün kazançlı olduğu yerde biz varız. Başkası da mümkün değil. Biz bu üçünün de kazandığı bir planlama bölgesi hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Başkan Bozbey, "Biz bir yola çıkıyoruz. Bu yolculukta herkes taşın altma elini koyacak. 'Biz yaptık, siz de kabul edeceksiniz' diyenlerden değiüz. Onun için yola çıkışımızı sizinle paylaşmak için toplandık. Bizim derdimiz herkesin fikrini söylediği, ortaklaştırılmış bir kararm çıkması. Herkes bu evleri kendi emeğiyle yaptı. Kimsenin aklına 'Bizim emeklerimiz boşa gidecek' diye bir şey gelmesin" dedi. 


Olay Bursa Ek


Geri Dön