26 / 04 / 2024

Bursa Orhaneli'nde 218 lojmanın 68'i hasarlı!

Bursa Orhaneli'nde 218 lojmanın 68'i hasarlı!

EÜAŞ 2018 Sayıştay Denetim Raporu'nda Orhaneli’nde bulunan 218 lojmanın 68’inin hasarlı olduğu, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki Hamitabat Santrali'nin özelleştirilmesinden sonra 218 lojmanın 14’ünün kullanılamaz halde olduğu açıklandı...



Elektrik Üretim AŞ bünyesinde (EÜAŞ) özelleştirilen ait lojmanların kamuyu milyonlarca TL tutarında zarara uğrattığı tespit edildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, TBMM KİT Komisyonu’na sunulan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, EÜAŞ’ın Orhaneli Termik Santralı’nın özelleştirilmesinden sonra kalan 218 lojmanda 35 kişi yaşarken, bakım ve koruma görevi için 34 kişinin çalıştığı ve bu sebeple 2 milyon 430 bin lira zarar edildiği tespit edildi. Bazı termik santrallerin özelleştirilerek devredilmesine karşın, santrallere ait lojman ve sosyal tesislerin ise devredilmediği ve kamu bünyesinde kaldığı ileri sürüldü. 

EÜAŞ bünyesindeki dört farklı yerdeki lojmanların işletilmesiyle ilgili kurulan Koordinasyon İşletme Müdürlükleri’nin ise 2018'de toplam 32.5 milyon lira zarar ettiği belirtildi.

68 LOJMAN HASARLI

Orhaneli’nde bulunan 218 lojmanın 116’sının boş daireden oluştuğu ve 68’inin de hasarlı durumda olduğu tespit edildi. Raporda Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde yer alan Hamitabat Santralı’nın da özelleştirilmesinden sonra 218 lojmanın 14’ünün kullanılamaz olduğu ve yörede çalışan memurların oturduğu belirtildi. 

Raporda Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesindeki termik santralın özelleştirilmesinden sonra 252 lojmanın bazılarında çalışan memurların oturduğu sitenin yönetiminde 5 kurum personeli ile 37 hizmet alım personelinin görev yaptığı açıklandı. Raporda Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan termik santralin özelleştirilmesinin ardından 128 lojmanın Haziran 2018’de Soma Belediyesi’ne devredildiği belirtildi. 

ELDEN ÇIKARILMALI

Rapora göre, Soma’daki lojmanları işleten müdürlük 2018’de 15 milyon 809 bin lira zarara uğrarken, Çatalağzı’ndaki lojmanları işleten müdürlüğün zararı ise 13 milyon 538 bin lira olarak belirlendi. Lüleburgaz’daki lojmanları işleten müdürlüğün zararı ise 741 bin lira olarak hesaplandı. Buna göre EÜAŞ’a ait dört farklı yerdeki lojmanların toplam zararı 32 milyon 518 bin liraya ulaştı. 

Sayıştay, santral özelleştirilmelerinden sonra EÜAŞ’ta kalan lojman ve sosyal tesislerin yıllar içinde yıpranması sebebiyle ihtiyaç duyulan bakım, onarım ve yönetim giderlerinden kaynaklanan ve süreklilik arz eden zararların önlenmesi için lojman ve sosyal tesislerin elden çıkarılmasını önerdi. 

Konya'da hazineye ait 174 kamu lojmanı satılıyor!


Geri Dön