20 / 04 / 2024

Bursa'da 1 yıl içerisinde 750'den fazla kıraathane kepenk indirdi!

Bursa'da 1 yıl içerisinde 750'den fazla kıraathane kepenk indirdi!

Bursa'da koronavirüs salgını nedeniyle 6 ay kapalı kalan kıraathaneler teker teker kepenk indiriyor. 



Türkiye’de koronavirüsü  vakalarının görülmeye başlamasının ardından 15 Mart 2020'de kahvehaneler de tedbirler kapsamında kapatıldı. GazeteDuvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; normalleşme sürecini yarı açık yarı kapalı geçiren kahvehanelerde oyun oynamak yasak. Sadece Bursa’da son bir yılda 750’nin üzerinde kahvehaneci, "İş yapamıyoruz" diyerek kahvesini kapattı.

Bursa’da 21 yıldır hayatını kahvecilik yaparak kazanan Mesut Pala da onlardan birisi. 60 yaşındaki Pala, 2000 yılından beri kahvecilik sayesinde 3 çocuğunu okuttuğunu, evlendirdiğini söylüyor. “Kahvelerde oyun olmadıktan sonra iş olmuyor zaten. Baktık içeri giriyoruz komple kapattık. Eylül’de de tamamen kapattık” diyen Pala, pandemi öncesi her gün 200-400 lira arası olan kazancının pandemiyle birlikte 40-50 liraya düştüğünü dile getirdi. 

Kahvehanelerin 6 ay kapalı kaldığı süreçte yardım alamadığını, 10 bin lira borca girdiğini söyleyen Pala, “Bu 6 ayda kira, vergi verdim. Elektrik, su, doğalgaz faturası ödedim. Dükkan sahibim 3 ay benden kira almadı.” dedi.

 Bursa da 1 yıl içerisinde 750 den fazla kıraathane kepenk indirdi!

Bu süreçte oğlunun kendisine maddi destekte bulunduğunu belirten Pala, “Bir tek emekli aylığım var. 2 bin lira aylık kime yeter ki? Bin 100 lira kira veriyoruz. 900 lirayla nasıl geçineceğiz? Adamın ağzına bir parmak bal çalıyorlar. Bin lira nedir ki?” diye tepki gösterdi.

‘DEVLET YARDIMI 3 BİN LİRA, 12 MİLYAR CEPTEN GİTTİ’ 

11 yıldır kahvecilik yapan 55 yaşındaki Hasan Özdemir, kahvecilerin durumunu felaket olarak niteliyor. Bütün kazancın masraflarına gittiğini söyleyen Özdemir, devletin 3 bin liralık yardımı hakkında, “Devletten destek olarak bir yılda aldığımız 3 bin lira. 12 milyar cepten gitti. Kira yardımı, gelir kaybı yardımı almadım. Kredi çekmek zorunda kaldım. Vergileri öderken bile faiz aldılar. O çok gücüme gitti. Kapatılıyoruz ama vergiler, muhasebe, kira, faturalar devam ediyor. Kirayı da eksik veriyorum. Hepsini cepten ödedik. İnsanlar oyun oynamaya gelirdi, şimdi niye gelsin kahveye? 3-5 kişi gelip muhabbet edip gidiyorlar” ifadelerine yer verdi. 

Koronavirüs salgınında 124 bin 910 esnaf kepenk indirdi! 


Geri Dön