26 / 04 / 2024

Bursa'da ev almanın tam zamanı!

Bursa'da ev almanın tam zamanı!

Ülkede yaşanan ekonomik krizden dolayı gayrimenkul sektörü de etkilendi. Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Bursa Başkanı Göksel Birsen, gayrimenkul sektörüyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Bursa Başkanı Göksel Birsen dalgalı kur fiyatlarının emlak piyasasındaki yansıması ve faizsiz konut şirketleri sebebiyle mağdur olan kişilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bursada Bugün'den Cansu Özdemir'in habetine göre; ülkede yaşanan ekonomik krizden dolayı emlak sektörünün etkilediğini ve bu etkinin de insanlara olumsuz yansıdığını dile getiren Başkan Erdal Çelebi, ''İki başlı tedirginlik var. Biri çekinen yatırımcı, diğeri menkul tarafında parası değerlenmiş, altın ve dövizde yatırımı olup da tekrardan gayrimenkule geçişi olanlar. Rakamların sabit olmaması ise şu an piyasayı başka türlü etkiliyor. Bugün kaparo alıyorsunuz, yarın bir taraf vazgeçebiliyor. Kimi menkulden çıkmak istemiyor kimi ise mülkünü satmak istemiyor. Satan kişi yarın ne alacağı ile karşı karşıya kalabiliyor. Para bozduranlar tedirgin. Ama bunlara rağmen son verilere baktığımızda özellikle Bursa özelinde satışların çok hızlı olduğunu söyleyebilirim''dedi. Erdal Çelebi ; piyasadaki hareketliliğin temel sebebinin, insanların paralarını değerlendirme kaygısı olduğunu belirtti.   

Bursa da ev almanın tam zamanı!

GAYRİMENKUL YATIRIMI İÇİN UYGUN ZAMAN

2020 yılının ev fiyatlarıyla 2021 yılındaki ev fiyatları arasında henüz yüzde yüz artış yapılmadığını belirten Başkan Çelebi "Şu an konut almanın tam zamanı. Çünkü bugün maliyetler, arsa payları, giderler hepsi hesaplandığı zaman hâlâ daha maliyetin altına satılan bir pazar görüyoruz. Bu pazar da yatırımcının dikkatini çekiyor. Ne kadar cevap verebiliriz, bu pazara ne kadar hükmedebiliriz orası ayrı bir konu ama gayrimenkulün tam zamanı'' sözleriyle bu dönemdeev almanın tam zamanı olduğunu vurguladı.

EV ALIRKEN DİKKAT

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Bursa Başkanı Göksel Birsen faizsiz konut şirketleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu. 

Başkan Erdal Çelebi, "Ev yatırım adı altındaki firmaların birçoğuna kapatma geldi. Birçoğu da şu anda denetimden geçiyor. Vatandaşımız tabii ki ufak paralarla yatırım yapıp bir şekilde mülk sahibi olmak istiyor lakin bunları yaparken çok dikkatli adımlar atmalılar. Her daim güvenilir olan noktalara temas etmelerini tavsiye ediyoruz. Denetlenen firmalar arama motorlarından, Ticaret Bakanlığı'nın yayın sitelerinden görülebiliyor. Bundan sonraki süreçlerde daha dikkatli, devletin yetki verdiği, güven veren firmalarla çalışıp kamuoyunda ismi çok fazla geçmeyen firmalara karşı dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz'' dedi.

Faizsiz gayrimenkul şirketlerini yorumlarken, Başkan Göksel Birsen "Alıcı kitleye çok fazla yorum yapmadığım, yıllardır tavsiye etmediğim bir kol. Tabii ki kişiler tercihlerini kendileri veriyor ve sonuçlarını kendileri yaşıyor. Çok iyi araştırıp, daha önce geçmişte bu kurumlardan ev almış kişilerle görüşmelerini tavsiye ediyorum. Ciddi anlamda mağdurlar var. Maalesef gelinin konjktürde bu kurumlar çok sayıya ulaştı. Devletin müdahale etmesiyle birçoğu da kapatıldı. Mağdurların Allah yardımcıları olsun'' dedi.

TÜGEM Başkanı Göksel Birsen, belirsiz olan döviz kurunun alıcı ve satıcı üzerindeki etkilerinden bahsederken faizsiz gayrimenkul şirketlerini şu sözleriyle yorumladı; "Şu anki piyasa koşullarına baktığımızda son 15 senede böyle bir durumla hiçbir zaman karşılaşmadık. Hem alıcı tarafında hem satıcı tarafında bir panik söz konusu. Satıcılar her gün fiyat güncelliyorlar ve alıcı çıktığında da o fiyatı verse bile satıp satmamak ile ilgili kararsızlık yaşadıklarına şahit oluyoruz. Dolayısıyla iki tarafta belirsizlik hakim. Portföylerin pazarlamasını durdurmayı düşünüyoruz. Çünkü satıcı anlamında ciddi sıkıntılar var. Hele kredili satışlarda süreç minimum 5 gün olduğu için bu süreçte oluşacak bir döviz artışı alıcı tarafında bir paniğe yol açıyor. Acaba tapu yapabilecek miyiz, satıcı vazgeçecek mi diye gün içerisinde dört beş defa bizi arıyor. Geldiğimiz nokta sektör tarafında sıkıntılı.

Gayrimenkul danışmanları ilk defa yaşadığımız bir konu ile ilgili yönlendirmeye çalışıyoruz. Umarım düzeleceğiz. Şu an çok dalgalı bir denizdeyiz. Bu durumun düzeleceğini umuyoruz. Kiralık tarafında ise sezonda dolayı bir durgunluk var, tabii kiralıklarda da fiyatlar çok yüksek. Kış sezonunda olduğumuz için kiralıkta da talep azlığı ile karşı karşıyayız. Satış kısmında alıcı tarafı çok fazla var ancak satış tarafında satıcıların ikna olması çok zor. Faizsiz konut şirketleri ise alıcı kitleye çok fazla yorum yapmadığım, yıllardır tavsiye etmediğim bir kol. Tabii ki kişiler tercihlerini kendileri veriyor ve sonuçlarını kendileri yaşıyor. Çok iyi araştırıp daha önce geçmişte bu kurumlardan ev almış kişilerle görüşmelerini tavsiye ediyorum."

Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı?
 


Geri Dön